Foto: Shutterstock
Kurš gan paredzēja, ka vīrietis, ar kuru satikies mēnesi, patiesībā absolūti nebūs piemērots tev? Kā gan tu varēji zināt, ka jaunā kolēģe ir īsta divkose? Ja regulāri sev jājautā šie jautājumi, iespējams, tavas cilvēku "nolasīšanas" spējas nav pašas asākās.

Jāatzīst, ka diezgan bieži pirmais iespaids par cilvēku ir gana mānīgs. Ne velti daudzas meiteņu draudzības aizsākas pie pirmās vīna glāzes ar tradicionālo frāzi: "Es domāju, ka tu esi iedomīga, bet patiesībā tu esi baigi forša." Tiesa, dažkārt situācija var izvērsties arī citādāk, sākotnēji uzskatot, ka cilvēks ir daudz jaukāks, bet aiz smaida un skaistajiem vārdiem var slēpties persona, kuru par draugu vai labu paziņu nesauksi nekad. Vai pat vēl ļaunāk – viņš būs cilvēks, kuru apiesi ar līkumu.

Lai nebūtu lieki jāraizējas – šoreiz steidzam palīgā ar piecām pamatviltībām, lai ātri vien "atkostu" ikvienu, kas stājas tev ceļā.

Pārbaudījumi pie pusdienu galda

Foto: Shutterstock


Lai labāk "atkostu" cilvēku, viesmīlis, blogeris un grāmatas "The Bitchy Waiter" autors Dārons Kardoso aicina aizvest viņu pusdienās. "Es vienmēr pievēršu uzmanību tam, kā cilvēki runā ar partneri, ar kuru atnākuši paēst, un mani. Ja cilvēks ir laipns un jauks, bet tajā pašā brīdī viesmīlim neieskatās acīs vai nepasaka "paldies" vai "lūdzu", es domāju, ka tas jau atklāj diezgan daudz par viņa patieso seju."
Kardoso atklāj, ka ir novērojis – darba devēji bieži vien potenciālos kandidātus atved pavakariņot, lai redzētu, kā viņi izturēsies pret apkalpojošo personālu. Tomēr tas nebūt nav viss – radošais viesmīlis stāsta, ka pavērot var arī to, kā šis cilvēks reaģē uz sliktām ziņām, piemēram, tad, kad viesmīlim nākas paziņot – viņa iemīļotais ēdiens nav pieejams. Daudzi cilvēki, uzzinot šos nepatīkamos jaunumus, ir ārkārtīgi neapmierināti un saceļ trauksmi. Tas vien liecina, ka katrs sīkākais nieks viņu var patiesi aizkaitināt. Vai tādu cilvēku vēlies redzēt kā kolēģi, draugu vai labu paziņu?

Valodas pārbaudījums: nodevīgie vārdiņi

Foto: Shutterstock

Izrādās, mēs diezgan bieži laižam gar ausi patiesi vērtīgas lietas, kas spētu par cilvēku atklāt pat ļoti daudz. Liela nozīme ir cilvēka valodai, iespējams, viņš neviļus atklāj visas savas kārtis. Tieši dažu konkrētu vārdu lietojums palīdzēs noteikt viņa patieso būtību.

Ja sarunu biedrs iesāk savu komentāru par iepriekš runāto tēmu ar vārdu "patiesībā", šeit skaidri un gaiši var dzirdēt – viņš tevi cenšas izlabot. Respektīvi, tas, ko teici tu, viņam nešķiet pareizi. Līdzīgi ir arī tad, ja teikuma beigās tiek pateikts vārds "pareizi?", vēloties dzirdēt apstiprinājumu uz iepriekšminēto argumentu.

"Vocativ" izaugsmes un auditorijas komunikācijas vadītāja Annmarija Dūlinga ar rakstošu darbu saistītiem cilvēkiem visvairāk piekodinot būt uzmanīgiem šo vārdu izmantošanā. Ja tie tiek izmantoti un atkārtoti vairākkārt, tas nozīmē, ka cilvēks cenšas pats "saduļķot" gaisotni un laika gaitā tas radīs nevienas vien nepatikšanas.

Atmiņas un godīguma tests: viens stāsts divas reizes

Foto: Shutterstock

Iepazīšanās saites "Real Matchmaker" idejas autore un vadītāja Džessija Keja stāsta, ka vērība jāpievērš tam, kā cilvēki pasniedz vienu un to pašu stāstu divreiz.

"Ar visu mūsdienās pieejamo kontaktēšanos internetā un dažādām iepazīšanās saitēm, ikvienam ir iespēja pamatīgi safabricēt teju jebko," teic Keja. Viņa skaidro, ka pastāv liela mānīšanās iespēja un cilvēki var būt ne sevišķi patiesi. Tas var nonākt līdz tādam punktam, ka pat viens un tas pats stāsts var tikt stāstīts divreiz un katru reizi citādāk.

Keja iesaka pēc kāda laika atminēties par kādu no partnera stāstiem un ierosināt, lai viņš atgādina, kā tas beidzās. Visticamāk, ja viņš nebūs bijis patiess, stāstam var būt pavisam cits noslēgums, jo tas, ka kāds vēlreiz varētu pacelt šādu tematu, viņam nebūs ienācis prātā.

Atbildes tiešums

Foto: Shutterstock

Žūrijas konsultante tiesvedības konsultāciju firmā "DecisionQuest" Leslija Elisa skaidro, ka ļoti liela nozīme ir cilvēku tiešumam un spējai atbildēt konkrēti.

"Tieši tam mēs pievēršam vislielāko uzmanību, strādājot kā ar lieciniekiem, tā arī ar žūriju. Kad liecinieks uzreiz sniedz atbildi, mēs zinām, ka, visticamāk, viņš ir patiess. Tomēr, ja kāds runā riņķī un apkārt, izskaidrojot 15 iemeslus, kādēļ viņa atbilde būs tieši tāda un ne citāda, un tikai pašās beigās sniedzot gala atbildi, viņš vienkārši cenšoties izvairīties no jebkādas atbildes," skaidro Elisa, piebilstot, ka tas tomēr arī neizslēdz varbūtību, ka stāstītais ir patiesība. Tomēr viņa stāsta, ka šāda riņķošana ap tēmu var patiesi radīt šaubas par cilvēku.

Neparastāks veids: ko par cilvēku atklāj traumas un lūzumi

Foto: Shutterstock
Profesors un grāmatas "The Intuitive Parent" autors Stīvens Karameits atklājis pavisam interesantu veidu, kā nedaudz atklāt cilvēka personību. Viņš iesaka pajautāt, vai kādreiz sarunu biedram ir bijis lauzts kāds kauls.

"Man ir septiņi bērni, un es kopumā esmu pamanījis interesantu sakritību. Trīs no maniem bērniem ir guvuši kādus lūzumus – rokas, pleci, vienalga... Savukārt četri no maniem bērniem nekad nav neko lauzuši. Tie, kuri ir saskārušies ar lūzumiem, pēc dabas ir daudz agresīvāki un vairāk izaicina dzīvi. Viņiem patīk riskēt, kas arī, protams, dažkārt var būt diezgan laba lieta. Bet pārējie četri ir daudz piesardzīgāki, uzmanīgāki," skaidro Karameits, par piemēru ņemot savu ģimenes dzīvi.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!