Foto: Shutterstock
Mūsdienās netrūkst sieviešu, kam dažādu iemeslu dēļ nav bērnu. Iemesli var būt dažādi – nevēlēšanās, bailes no tik nozīmīga lēmuma, veselības problēmas, materiālais stāvoklis un daudzi citi. Neatkarīgi no iemesla, kāpēc kādam nav pēcnācēju, tā visbiežāk ir tikai šīs personas vai pāra darīšana.

Tomēr netrūkst cilvēku, kas sievietēm, vīriešiem un pāriem pārmet bērnu neesību un uzdod neskaitāmus muļķīgus jautājumus. Lai pasargātu tevi no neveikliem brīžiem, kad ziņkārības vadīta, mēģini kādam uzdot jautājumus par bērniem, kā arī, lai padarītu dzīvi vieglāku cilvēkiem bez bērniem, piedāvājam iepazīties ar "Prevention" apkopotajām frāzēm, ko noteikti neteikt cilvēkiem bez bērniem.

Kāpēc tev nav bērnu?

Uz jautājumu, kāpēc kādam cilvēkam nav bērnu, atbilde "nav tava darīšana" ir patiesi pieklājīga. Protams, ir gadījumi, kad sievieti labi pazīsti un esat jau kļuvušas par pietiekami labām draudzenēm, lai pārrunātu personīgus jautājumus. Tomēr paturi prātā, ka atbilde uz šo jautājumu var būt saistīta ar ļoti intīmām un skumjām detaļām. Ja tavu draugu lokā ir cilvēki bez bērniem, prātīgāk būtu neuzbāzties ar jautājumu "kāpēc?", bet ļaut viņiem pašiem izstāstīt, ja viņi to vēlas.

Man ļoti žēl…

Kāpēc žēlot cilvēkus, kam nav bērnu? Ja nu tā ir personas izvēle, par ko viņa ir ļoti priecīga un laimīga? Nākamreiz, kad vēlies izteikt līdzjūtību sievietei bez bērniem, padomā, kā viņa atbildētu, ja tā ir viņas izvēle. Ja uzzini, ka cilvēkam nav bērnu, nemeties izteikt līdzjūtību vai viedokli, vienkārši pieņem šo informāciju.

Vai esi izmēģinājusi to jauno auglības procedūru?

Klāstīt par jaunākajiem atklājumiem zinātnē un iespējām tikt pie bērniem arī neauglīgiem cilvēkiem var šķist ļoti draudzīgs un izpalīdzīgs žests, tomēr vai tu droši zini, ka cilvēks patiešām vēlas bērnus un ir neauglīgs? Pat ja tu zini, ka draudzene patiesi vēlas bērniņu, ir labāki veidi, kā sniegt savu atbalstu – sieviete, kas nesekmīgi mēģina palikt stāvoklī, noteikti ir jau izpētījusi visu pieejamo informāciju par neauglības ārstēšanu.

Ja nebūs bērnu, kas par tevi rūpēsies vecumdienās?

Uz šādu jautājumu cilvēki bez bērniem ļoti bieži atbild ar pretjautājumu par to, kā tu vari zināt un būt tik pārliecināta, ka tavi bērni vecumdienās rūpēsies par tevi. Un vai tas patiešām ir galvenais iemesls bērnu radīšanai – lai būtu, kas par tevi rūpējas, kad būsi veca?

Ko tu iesāc ar visu savu brīvo laiku?

Šāds jautājums cilvēkus bez bērniem var patiesi sadusmot. Tas liek domāt, ka satraukums, enerģija un laiks, kas pavadīts darbā vai citās aktivitātēs, neskaitās kā darbs. Vai tiešām bērnu audzināšana ir vienīgais iespējamais "darbs" sievietei. Tāpat šis jautājums liek domāt, ka sieviete pati ir izvēlējusies dzīvot bez bērniem un tā vietā atpūsties un izklaidēties, lai arī, iespējams, viņa katru mirkli pavada skumstot par to, ka viņai nevar būt bērni.

Tu noteikti pārdomāsi

Šādu apgalvojumu cilvēks var uztvert kā uzbrukumu viņa spējai pieņemt lēmumus. Nevienam cilvēkam nav jāmēģina pārliecināt par to, ko citi vēlēsies vai nevēlēsies pēc kāda laika. Vai tiešām tev šķiet, ka cilvēks bez bērniem par savām vēlmēm neko nezina? Tikpat kaitinoši var būt spriedumi, kas mierina, ka gan jau paspēsi vai arī ar tevi tas reiz notiks – tikai nesatraucies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!