Iespējams, aizvadītais ģimeniskais laiks, viena no retajām un romantiskajām sniegotajām dienām vai vienkārši vēlēšanās gadu iesākt kā saderinātam pārim nu ir novedusi pie tā, ka tavā pirkstā ir tas īstais un īpašais gredzens. Bet ko tagad? Ar ko sākt? Padomos dalās kāzu organizatore Dace Miezīte.

Saderināšanās ir skaists notikums un īpašs laiks pāra dzīvē. Pārim tas ir jāizbauda! Tomēr, kad jaukais notikumus aptverts, ir vērts padomāt, kā paziņot par lieliskajiem jaunumiem ģimenēm un draugiem jeb kā svinēsiet šo notikumu.

Lai gan Latvijā tas nav sevišķi populāri, viens no interesantākajiem variantiem ir saderināšanās ballīte, skaidro Miezīte. Šī ir lieliska iespēja savest kopā dažādus draugus un abas ģimenes kopīgā pasākumā. Un, būsim atklāti, ballīte ir labāks veids par telefona zvanu. Runājot par laika termiņiem, būtu vērts iekļauties vienā līdz divos mēnešos, kamēr šis notikums ir īpaši aktuāls. Tā kā šāds saderināšanās paziņošanas formāts ir jaunums Latvijā, tad nav īpašu nosacījumu, kuri obligāti būtu jāievēro. Pāris to var rīkot pēc savas patikas!

Tiklīdz draugi, radi un kolēģi uzzinās par saderināšanos, izskanēs arī pirmie padomi par kāzām. Te būtiski ņemt vērā pašu galveno aspektu jeb kādas kāzas vēlas pāris. Jūs divi, nevis ģimene un draugi. Tas ir jūsu notikums! Tikai pēc tam, kad apjaustas precinieku vēlmes, var padomāt par to, kā šo dienu baudīt arī visiem.

"Īpaši uzsveru, ka pārim ir uz baltas lapas vai datorā jāsaraksta, kādas kāzas vēlas. Tas ir pats pirmais un būtiskākais uzdevums. Bieži pāri sāk ar to, ko domā, ka var finansiāli atļauties, taču ne vienmēr mūsu "izdomātās" cenas atbilst realitātei. Tāpēc ir jāformulē sev, kādas kāzas vēlamies, un pēc tam jāskatās finanses," teic Miezīte.

Kad tas izdarīts, var ķerties pie pārējiem aspektiem un dienas plāna veidošanas.

Izplatītākie kāzu veidi:

  • Divatā vai četratā ārpus Latvijas vai Latvijā;
  • Tuvāko ģimenes locekļu lokā;
  • Tikai ceremonija;
  • Ceremonija un vakariņas restorānā bez nakšņošanas;
  • Vienas dienas svinības;
  • Divu dienu svinības;
  • Trīs dienu kāzu svinēšana.
Viesu skaits:

Kā nonākt pie lēmuma par to, kādas kāzas rīkot? Pārim vajadzētu rūpīgi apdomāt, vai savu lielo dienu viņi vēlas atzīmēt divatā, veidot kāzas tikai ģimenes lokā vai arī uz svinībām aicināt draugus.

Biežākie argumenti, ja svinības izvēlas svinēt šaurākā lokā:

  • Gribas to dienu tikai sev;
  • Negribas "ņemties" ar organizēšanu un pārdzīvot par viesiem;
  • Tās ir otrās laulības;
  • Viesu ir tik daudz, ka nevar finansiāli atļauties visus uzaicināt.
Runājot par viesu skaitu, pie konkrēta lēmuma vajadzētu nonākt jau gandrīz pašā sākumā, lai spētu izvēlēties svinību vietu, kā arī rēķināties ar kāzu budžetu. Vienkāršs veids, kā nedaudz atvieglot plānošu – izveidot vēlamo (viesus, ko labprāt redzētu savās kāzās) un minimālo (tie cilvēki, bez kuriem šo dienu nespēj iztēloties) viesu sarakstu. Tad arī būs vieglāk saprast un izvērtēt savus viesus.

Kāzu datuma izvēle:

Ja īpaši tiek piedomāts pie kāzu datuma, tad parasti to izvēlas ar kādu dziļāku nozīmi, piemēram:

  • Iepazīšanās datums;
  • Vecāku kāzu jubilejas datums;
  • Astrologa ieteiktais datums un laiks;
  • Gadalaiks. Mums labāk patīk pavasaris, vasara, rudens vai ziema? (Te gan vērts atcerēties, ka arī maijā mēdz būt karsts, augustā auksts un septembrī silts.)

Kāzu budžets:

Jāpiebilst, ka kāzu budžeti ir tikpat atšķirīgi kā pašas kāzas. Ieteicams noteikt gan savu vēlamo, gan maksimālo budžetu, ko nevar pārsniegt.

Dace Miezīte: "Vēlreiz uzsvēršu – būtiskas ir pāra vēlmes. Reizēm pāri pārceļ kāzas par vienu gadu un sakrāj nepieciešamo summu tieši tādām kāzām, kādas viņi vēlas, nevis organizē tādas, kā sanāk. Te gan mani ļoti uzrunāja ekonomiskās krīzes laikā mācītāja teiktais: "Lai samaksā valsts nodevu un es viņus bez maksas salaulāšu." Būtiskākais, ka divi cilvēki vēlas kļūt par ģimeni, un, ja finanses neatļauj, tad labāk salaulāties un kāzas rīkot pēc gada. Tā mums bieži dara pāri, kuri nedzīvo Latvijā."

Zināms, ka kāzas ir viens no dzīves lielākajiem notikumiem, tādēļ gatavošanās ir ļoti ilgs, taču patīkams process. Lai iedvesmotu dažādām idejām un atbildētu uz svarīgiem jautājumiem, kas saistīti ar kāzu plānošanu, turpmāk ik pa laikam jums, mīļās "Viņa.lv" lasītājas, būs iespēja ielūkoties brīnišķīgās citu pāru kāzās, kā arī smelties padomus no Daces Miezītes un "Milestiba.lv" komandas – "Kāzu aģentūras" ekspertiem. Vairāk par kāzu plānošu iespējams uzzināt lekciju ciklā "Tavas kāzas". Vairāk informācijas šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!