Foto: Shutterstock

Narcisi ir viens no desmit toksiskajiem cilvēku tipiem, kurus satiekot labāk skriet, ko kājas nes. Tomēr, kad iepazīstam kādu cilvēku, kā jau savlaicīgi noteikt, ka šim labāk iet ar līkumu nevis piedzīvot neskaitāmas likstas, cenšoties veidot normālas, taču neiespējamas attiecības? Iespējams, šie pavedieni tev noderēs.

Empātijas trūkums

Ja jādefinē narciss, tad spilgtākais, ko spēsim atrast – viņam absolūti neinteresē neviens cits, kā vien viņš pats. Tas nozīmē, ka viņu neinteresē citu cilvēku pieredze, problēmas, stāsti.

"Narcisi nespēj izjust empātiju, kas nozīmē, ka viņiem ir ļoti grūti izprast citu domas, sajūtas un ciešanas," skaidro Kembridžas universitātes profesors un psihologs Sanders van der Lindens, kurš veicis padziļinātu pētījumu saistībā ar narcisiem, skaidro "Reader's Digest".

Šarms un pievilcība

Foto: Shutterstock

Interesants ir fakts, ka narcisi parasti atstāj labu pirmo iespaidu, jo ir pārliecināti, seksīgi, atraktīvi un smieklīgi. Tas nozīmē, ka nereti tie ir paši pamanāmākie cilvēki ballītē un pulcē lielākos ļaužu pulkus ap sevi. Viņi ir harizmātiski un spēj iepatikties ikvienam. Viņu personība piesaista apkārtējos – it īpaši tos, kuri viņu nepazīst. Tā atklājies kādā pētījumā.

Tomēr pēc kāda konkrēta laika sāksi just arī negatīvās īpašības, kas nāk līdz ar šo personību.
Atsaucoties uz "Social Psychological and Personality Science" publicēto pētījumu, narcisam ir ļoti svarīgi, kā viņš sevi parāda arī vizuāli. Narciss vēlas būt pats skaistākais un modīgākais, parādot sevi no iespējami labākās puses. Dārgs apģērbs, šika frizūra, dzīvesstils un citas lietas, kas nekļūdīgi un nepārprotami atspoguļo – te ieguldīts daudz līdzekļu un pūļu.

Līdera gars

Foto: Shutterstock

Tā kā ar ego narcisam problēmu nav, viņš visbiežāk vēlēsies būt galvenais, vadīt citus un iejusties līdera pozīcijās, atklājies pētījumā. Jāteic, ka pētnieki atklāja – narcisi var būt pat ļoti labi līderi, tomēr agrāk vai vēlāk viņu padotie vienkārši sāks nogurt no spēcīgās personības. Grūti ir arī tāpēc, ka narcisi nespēj un nevēlas izprast apkārtējos. Atbilde "nē" viņu pasaulē neeksistē. Viņi to nedzird un nevēlas pieņemt par patiesību. Narcisi vēlas, lai viss notiek pēc viņu prāta.

Kā skaidro Dr. Lindens, ģimene, draugi un pārējie cilvēki narcisam ir tikai tik nozīmīgi, cik daudz vai maz viņi spēj izdarīt kaut ko viņa labā. Vienalga, vai tie būtu komplimenti, lai pabarotu viņa ego, vai kāds materiāls labums.

Draugu maiņa

Foto: Shutterstock

Tas ir narcisu paradokss: viņi bieži vien nepārtraukti nomelno citus, bet pašiem ir liela vēlme dzirdēt tikai labo. Tas nozīmē, ka viņi meklē jaunus draugus, kas varētu viņus atkal no jauna apbrīnot. Mansteras Universitātes profesors un psihologs Mitja Beks stāsta: "Apbrīna narcisam ir gluži kā narkotikas".

Ilgtermiņā ir grūti atrast cilvēku, kurš visu laiku apbrīnotu vienu personu, tāpēc narcisi meklē arvien jaunus cilvēkus sava pašvērtējuma celšanai, lai brokastīs, pusdienās un vakariņās varētu pārtikt vien no komplimentiem.

Runāšana tikai par sevi un nespēja pieņemt kritiku

Foto: Shutterstock


Narcisi mīl sevi. Un viņi mīl runāt par sevi. Lindens min, ka tieši lielā izrunāšanās par sevi ir tā pazīme, kas var ātri atklāt narcisa būtību. Ja jūti, ka viņš par sevi runā tādā kā teju vai apmātā manierē, uzmanies. Bet interesanti ir tas, ka viņi ne tikai runā par to, cik labi ir, bet viņi tā arī patiesi jūtas – viņi tic, ka ir paši labākie, skaistākie un gudrākie.
"Lai gan daži narcisi ir vairāk introverti, daudzi no viņiem diezgan asi un pat agresīvi reaģē uz kritiku un personīgajam neveiksmēm," apgalvo Lindens. Kad kāds norāda uz viņu vājajām vietām, viņi var reaģēt neprognozējami – kliedzot, raudot vai dusmās stiprāk savelkot dūres.

Viņi tev to pateiks

Foto: Shutterstock

Lai gan daudzi no mums narcisu drīzāk saista ar cilvēku, kuru labāk redz ejot, nekā nākot, izrādās, ka narcisi paši ar šo statusu lepojas.
"Protams, tas ir atkarīgs no konkrētā cilvēka un situācijas, tomēr pastāv diezgan laba iespēja, ka viņš vienkārši pats tev pavēstīs, ka ir narciss. Mūsu pētījums atklāja, ka cilvēki ir gatavi sevi identificēt kā narcisu, kas ir diezgan pārsteidzoši," stāsta Lindens.
"Narcisu tituls sniedz viņiem iespēju būt citādākiem un atšķirties no pārējiem, tas ir unikāls statuss, kas liek viņiem justies vēl īpašākiem."
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!