Foto: Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs
Mātes diena ir svētki, ko daudzi it pavasari atzīmē jau kopš mazotnes un nespēj maija otro svētdienu pat iedomāties bez ziedu pasniegšanas savai māmiņai. Tomēr, izrādās – Mātes diena ne vienmēr ir atzīmēta tā, kā to darām šodien, un ir pat bijis laiks, kad šie svētki nav svinēti vispār. Ieskatu vēsturē piedāvā Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs, iepazīstinot ar vēsturiskiem māmiņu un viņu atvašu foto.

Mātes diena ir starptautiski svētki. Latvijas presē raksti par Mātes dienu norisi ārzemēs tika publicēti jau 1921. gadā. 1922. gadā šos svētkus sāka rīkot draudzes un biedrības, bet oficiāli svētkus atzīmēja 1934. gadā. Pirmās Latvijas Republikas laikā svētkos bija plaši sabiedriskie pasākumi, kuros piedalījās arī Valsts prezidents, notika bērnu rīti, lekcijas radio un labdarības sarīkojumi. Dažkārt pagastos un pilsētās Mātes dienas atzīmēšana norisinājās visu dienu – sākot ar mātēm veltītu dievkalpojumu rīta pusē, tad ar kopīgu gājienu no baznīcas uz kapiem un vakarā noslēdzās ar skolēnu vai viesmākslinieku sagatavotu koncertu kultūras namā. Latvijas valdība 1938. gadā Mātes dienu pārdēvēja par Ģimenes dienu, uzsverot mātes lielo lomu ģimenes veidošanā.

Padomju varas periodā Mātes diena tika aizstāta ar Starptautisko sieviešu dienu 8. martā. Pēc neatkarības atgūšanas šī ilgus gadus aizmirstā tradīcija sāk atkal iesakņoties. Kalendārā Mātes diena ir iekļauta kopš 1989. gada un oficiāli tiek atzīmēta kopš 1992. gada. Jāpiemin, ka mūsdienās vēl aizvien tiek svinēta Ģimenes diena – 15. maijā, kas, tāpat kā Mātes diena, tiek svinēta starptautiskā mērogā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!