Foto: Shutterstock
Korelācija starp nopietnām attiecībām un labu veselību ir visai sarežģīta. Neraugoties uz virkni aizspriedumu, kas sludina liekā svara neizbēgamu veidošanos neilgi pēc apprecēšanās vai, tieši pretēji, apgalvo, ka neprecēti cilvēki mirst ātrāk, ir visai grūti noteikt, vai veselībai draudzīgāka ir būšana attiecībās vai vienatne. Šai sakarā, cenšoties rast atbildi, portāls health.com šoreiz apkopojis zinātniski pamatotus veidus, kā brīvība no attiecībām ietekmē mūsu veselību.

Tev pastāv mazāka iespēja iedzīvoties liekajā svarā

2013. gadā veikts pētījums, kas publicēts izdevumā "Health Psychology", informē, ka laimīgi precēti pāri no tiesas pieņemas svarā pirmajos četros gados pēc kāzām.

Tas notiek tāpēc, ka, nesatraucoties par to, vai patiksim savam partnerim, atslābstam un brīvāk izturamies pret saviem ēšanas paradumiem.

Līdzīgus rezultātus uzrāda arī kāds Austrālijā veikts pētījums, kā rezultāti publicēti izdevumā "Body Image" – sievietes, kuras pirms kāzām jutušas spiedienu zaudēt svaru, nākamajos sešos mēnešos pēc laulībām pieņēmās svarā, salīdzinot ar sievietēm, kuras bija nenopietnās attiecībās, vienas vai tikai saderinājušās.

Tu vairāk laika velti sportam un veselīgam dzīvesveidam

Pētījumi rāda, ka no attiecībām brīvas sievietes un arī vīrieši vairāk laika velta fiziskām aktivitātēm, ievēro veselīgāka uztura pamatprincipus, kā arī vairāk rūpējas par savu veselību kopumā.

Lielbritānijā veikta aptauja informē, ka 76 procenti precētu vīriešu un 63 procenti precētu sieviešu nevelta vēlamās 150 minūtes nedēļā sportam, savukārt no attiecībām brīvo cilvēku lokā šādi rīkojas tikai 24 procenti neprecētu vīriešu un 33 procenti neprecētu sieviešu.

Tev ir vairāk tuvu draugu un paziņu

2006. gadā veikts pētījums, ko organizēja Masačūsetas Universitātes pētnieki, liecina, ka cilvēkiem, kuri nav attiecībās, ir ciešāka saikne ar saviem draugiem un ģimenes locekļiem nekā cilvēkiem, kuri ir precējušies.

Tāpat vientuļniekiem ir plašāks draugu un paziņu loks, kā arī vairāk noderīgu kontaktu, ar kuriem tiek uzturēta komunikācija, apgalvo pētnieki.

Tu mazāk nervozē par naudu un mājsaimniecības pienākumiem

Kā izrādās, no attiecībām brīvi cilvēki nervozē krietni mazāk, liecina Mičiganas Universitātē veikts pētījums, īpaši, ja ir runa par naudu vai mājsaimniecības pienākumiem.

To pastiprina arī šogad veikta aptauja Lielbritānijā – precēti cilvēki krietni biežāk jūt diskomfortu, vienojoties ar savu partneri par naudas jautājumiem, kā arī cīnās ar stresu, ko rada kredītkaršu un hipotēku maksājumi.

Operācijas ir vairāk bīstamas

2012. gadā veikts pētījums, kas gūts, apkopojot Amerikas iedzīvotāju sniegtos datus, informē, ka neprecētiem cilvēkiem ir trīs reizes augstāks risks mirt operācijas laikā vai piecus gadus pēc tās nekā precētiem.

Tā iemesls, kā pieņem eksperti, ir augstāka laulāto dzīves kvalitāte, kas skar atkopšanās periodu pēc operācijas, kā arī lielāks dzīvesprieks un vēlme atveseļoties savu tuvinieku dēļ.

Tavas sirds veselība ir apdraudēta

Pētnieki informē, ka vientuļiem cilvēkiem ir par pieciem procentiem augstāks sirds slimību risks nekā precētajiem. Tas saistīts ar biežākām izklaidēm un neveselīgu ieradumu, piemēram, regulāras alkohola lietošanas, veidošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!