Foto: Shutterstock
Daiļā dzimuma pārstāvēm uzrāpties virsotnē pa karjeras kāpnēm nav nemaz tik vienkārši. Un, kaut gan mūsu valstī oficiāla dzimumu diskriminācija nepastāv, daudzas sievietes ir pārliecinātas, ka tā tomēr eksistē, un, lai sasniegtu kaut kādas virsotnes, ir jāstrādā, jāstrādā un jāstrādā – daudz dedzīgāk nekā kolēģiem-vīriešiem. Praktiski visās darbības sfērās vīriešiem tiek solīta daudz lielāka alga nekā sievietei.

Ko gan mums – sievietēm darīt? Kā cīnīties ar šo netaisnību? "Woomy" piedāvā noteikumus, kurus vajadzētu ievērot, lai veicinātu karjeras izaugsmi un lai darba devējs neuzskatītu tevi par sliktāku darbinieci nekā vīrietis, un saprastu, ka esi pelnījusi visu to labāko. Mūsu mērķis ir rezultāts. Lai cik tas nebūtu aizvainojoši un neizklausītos banāli, bet ir jāstrādā kā zvēram. Jebkurai priekšniecībai ir svarīgi rezultāti, noslēgto līgumu skaits un augsti ienākumi. Un, lai pierādītu savu kompetenci, pacenties izlikt sevi par visiem 100 procentiem – tas ir pirmais un galvenais noteikums.

Uzslavas

Augsts rezultāts – tas ir tikai pirmais pakāpiens, lai sasniegtu kaut kādus augļus. Tātad, otrais noteikums – ir pareizi sevi jāreklamē. Ja klienti tev pateicas vēstuļu formātā, nekautrējies tās parādīt priekšniecībai. Esi tikusi galā ar pēdējo uzdevumu maksimāli īsā laikā, nekā plānots, turklāt ar lieliskiem rezultātiem? Painformē priekšnieku un kolēģus. Ja pati sevi neslavēsi, neviens neslavēs un pat neievēros tavus panākumus.

Nekavē

Trešais noteikums – strādāt pēc uzņēmuma grafika. Ja tu katru dienu kavēsi 10-15 minūtes un kā iemeslu minēsi to, ka tev meita vai dēls jāved uz bērnudārzu vai skolu, tas neuzlabos priekšniecības viedokli par "sievieti-pusdarbinieci". Regulāri pienākumi darba laikā, kas neattiecas uz darbu, kaut vai pārāk bieža došanās ar bērnu uz slimnīcu, neceļ tavu reputāciju darba vietā. Šis noteikums absolūti nenosaka, ka bērns ir jānostāda otrajā plānā. Centies to darīt ne pārāk bieži un noteikti iepriekš informē savu priekšniecību par visu, un, ja iespējams, sarunā ar kolēģiem, vai kāds tevi varēs aizvietot ārkārtas situācijās.

Atrodi palīgu

Foto: Shutterstock
Sekojot trešajam noteikumam, ja tev ir bērni, tad vienai, protams, būs grūti tikt galā, tāpēc nekautrējies lūgt palīdzību tuviniekiem. Piemēram, var paaicināt vecmāmiņu pasēdēt ar mazbērniem, ja viņi ir apslimuši. Kaut kādus pienākumus mājās varētu uzņemties dzīvesbiedrs. Taču, ja tādas iespējas nav, tad var izmantot arī auklītes pakalpojumus.

Nesūdzies

Nākamais – piektais noteikums – nečīksti kolēģiem par savām problēmām mājās. Centies pēc iespējas mazāk žēloties par ģimeni, par to, cik tev ir grūti tikt galā ar visu, ka vīrs nepalīdz, bet vīramāte ir apnikusi ar saviem padomiem. Par to vari aprunāties pēc darba kafejnīcā ar draudzeni, kas uzklausīs un sapratīs, un, iespējams, kaut ko ieteiks. Ar kolēģiem labāk komunicēt par neitrālām tēmām, kas neskar privāto dzīvi.

Labāk simts draugu nekā simts eiro

Sestais noteikums – ievies pēc iespējas vairāk draugu. Draugiem ir jābūt ne tikai birojā, bet arī aiz tā robežām: izbraukumos, konferencēs, un pat ikdienas dzīvē var satikt cilvēkus, kas varētu darbā noderēt. Darbinieks, kuram ir daudz vērtīgu kontaktu, tiek vērtēts daudz augstāk nekā pieticīgs kolēģis.

Iemācies draudzēties

Ja nevēlies tikt pie iesaukas "tirgus bāba" vai "histēriķe", tad liec lietā septīto likumu – mazāk baumu un konflikta situāciju darba vietā. Centies atrast kopīgu valodu ar kolēģiem. Labākais laiks draudzīgai sarunai ir pusdienlaikā. Centies nepusdienot viena, bet aicini kolēģus sastādīt kompāniju. Draugi darba vietā vienmēr palīdzēs un atbalstīs, ja tev kaut kas noies greizi vai neveiksmes gadījumā, bet dažkārt viņi pat varēs tevi "piesegt" priekšniecības acīs. Taču atceries: ar labu ir arī jāatbild, un, ja ir palīdzējuši tev, tad arī tev ir jāpalīdz kādam.

Privāto atstāj mājās

Amerikas zinātnieki neiesaka sievietei, kas tiecas augšup pa karjeras kāpnēm, izvietot darba vietā vairāk par divām fotogrāfijām, jo kolēģi var nospriest, ka visas tavas domas nebūt nav par darbu. Vīriešiem ir pretēji: jo vairāk uz galda ģimenes un bērnu fotogrāfiju, jo lielāka uzticamība šim vīrietim, jo tādu vīrieti uzskatīs par pareizu un atbildīgu. Kas attiecas uz šo likumu, izlem pati. Taču astotais noteikums iesaka – necenties afišēt savu privāto dzīvi.

Ģērbšanās stils

Lai cik tas dīvaini nebūtu, devītais likums ir visnotaļ triviāls, taču to ievērot ir ļoti svarīgi tavas karjeras dēļ. Vienmēr ievēro biroja ģērbšanās stilu, nepārpucējies darba vietā, šādus tērpus atstājot ikdienas dzīvei, korporatīvajiem pasākumiem. Neģērbies izaicinoši. Labākais risinājums – lietišķs kostīms vai attiecīga garuma kleita, bet nekādi mini.

Korporatīvs pasākums

Un, visbeidzot, pēdējais likums. Ir nedēļas beigas, un, lai vai kā tev gribētos steigties mājās pie ģimenes, paliec darbā kaut uz stundiņu ilgāk uz piektdienas vakara korporatīvo ballīti. Šeit neformālā vidē var atrast draugus, atrisināt kādus ar darbu saistītus jautājumus. Glāze vīna un neformāla gaisotne vienmēr ir tā vērta.

Taču atceries: nepārcenties, jo lieka vīna glāze ir sagrāvusi ne vienu vien sievietes karjeru.
Un pats galvenais likums – mīlestība pret darbu. Ja tu ar mīlestību un patiesu cieņu attieksies pret savu darbu, tad gūsi vairāk panākumus. Darbam ir jābūt priekam, nevis apgrūtinājumam.

Tiecies, attīsties, sasniedz, un karjera neliks gaidīt! Veiksmi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!