Foto: Shutterstock
Mēdz teikt – ja tev nepatīk savs darbs, nevajag dzīvi un laiku izniekot velti, bet izmēģināt savu spēkus citā vietā vai pat profesijā. Nereti gan ir tā, ka sākumā darbs patiešām patīk, taču vēlāk parādās nianses, rutīna, konkrēti uzdevumi, kuri darba nedēļu ļoti sarežģī. "Forbes" eksperti uzsver, ka uzreiz mest plinti krūmos nevajag, bet gan izmēģināt piecus veidus, kā darbu iemīlēt no jauna.

Vai arī tev nācies, satiekot savus draugus, paziņas vai radiniekus, dzirdēt, cik ļoti viņiem grūti iet darbā un daudz kas nepatīk? Varbūt arī tu esi bijis tas, kurš sūdzas? Realitātē ideālu darba vietu atrast būs grūti – kaut kur neapmierinās atalgojums, citur priekšnieks un kolēģi, vēl kāda vietā pienākumi, atrašanās vieta un vēl un vēl…

Bet tu vari ņemt grožus savās rokās, mainīt savu ikdienas rutīnu un censties uz lietām skatīties no citas puses. Tēlot upuri un cietēju, kas iesprostots nemīlamā darbā, nav labākais variants – labāk pacensties jau esošajā darbā atrast to, kas tev patīk un iepriecina, aiztaupot problēmas ar jaunas vietas meklējumiem.

Taču, protams, nevar izslēgt, ka tavā situācijā viss iet galīgi šķērsām un tomēr vienīgā izeja patiesi ir došanās citas darba vietas medībās. Šajā rakstā iepazīsties ar pazīmēm, kas to lielā mērā apstiprina.

Fokusējies uz to, kas tev patiesi patīk

Foto: Shutterstock

Kā minēts iepriekš, ja jau esi konkrēto darba piedāvājumu pieņēmis, tas kaut kādā mērā tevi ir saistījis (arī situācijās, kad darbs jāpieņem, jo apstākļi spiež, parasti tomēr ir iespēja izvēlēties no vairākiem variantiem). Tieši tāpēc koncentrē visu savu uzmanību un izliec spēkus tajā, kas liek tev justies labi par savu darbu – tas var būt kaut tikai viens pienākums, viena neliela dienas daļa, kurā kaut ko dari, taču sev tīkama darbiņa veikšana dos stimulu un motivāciju strādāt un attīstīties.

Iespējams, kāds teiks, ka šī jau ir ķeršanās pie pēdējā salmiņa. Varbūt tā arī ir, bet to ir vērts izmēģināt, nevis uzreiz meklēt jaunu darbu, jo šādā veidā arī stiprini savu raksturu un iemācies pārvarēt grūtības. Un, kas to lai zina, pastāv iespēja, ka, fokusējot savus uzmanību un izliekot sevi visu tajā, kas patiesi patīk, arī neapmierinošie jautājumi šķitīs mazāk sāpīgi.

Ir patiesi svarīgi atrast darbu, kas pašam iet pie sirds. Kā zināt, ka patiesi esi nokļuvis pareizajā uzņēmumā, lasi šeit.

Pamats nepatikai darbā – nogurums un garlaicība

Foto: Shutterstock

Bieži vien nepatikai pret darbu pamatā ir ilgu laiku krājies nogurums, kā arī vienveidība un rutīna, kas liek darba stundām vilkties ilgi jo ilgi. Lai spētu risināt problēmu, jāmeklē tās sakne – kas tieši tev rada garlaicības sajūtu darbā? Varbūt ir vērts savam priekšniekam parādīt, ka vēlies sevi attīstīt, labprāt apmeklējot jaunus kursus, kurus piedāvā uzņēmums. Arī šādā veidā tu paplašināsi savu skatu, veidosi jaunus kontaktus, izspruksi no rutīnas, kā arī mazos sīkumus vairs neņemsi pie sirds.

Reti kurā vietā tev patiesi liks iet mācīties kaut ko vairāk, lielākoties tā ir paša iniciatīva, vai vēlies attīstīt savas prasmes. Šādā veidā tu ne tikai pats jutīsies labāk, bet arī celsi savu vērtību daba devēja acīs, ko viņš noteikti atcerēsies, kad būs iespēja kādu paaugstināt, netīkamākos pienākumus nododot cita rokās.

  • Ielūkojies šajā rakstā un uzzini, kā panākt, lai vadītājs tevi pienācīgi novērtētu.

Uzfrišini savu darba vietu

Foto: Shutterstock

Vide lielā mērā ietekmē tavu pašsajūtu darbā, taču šeit runa nav tikai par kolēģiem. Dienu no dienas atliekot darba vietas/galda sakārtošanu, var "apaugt" ar mantām un pazust papīra kaudzēs. Vai atceries, kad pēdējo reizi pilnībā iztīrīji savu e-pasta kastīti? Kad izmeti ārā visu nevajadzīgo un atbrīvoji darba vietu ērtai strādāšanai?

Visi šie sīkumi kopā var radīt nepatiku nākt uz darbu, taču vietas sakārtošana ir tikai uz tavu atbildību. Diena noteikti uzlabosies, ja varēsi kafiju vai tēju baudīt no savas mīļākās krūzītes, kas stāv pa rokai, jo bieži vien gadās, ka tā atvilktņu saturā "pazudusi ar galiem". Taču mantu kārtošanai nav tikai praktiska nozīmē – tā māca izlēmību un dod iespēju saprast, kuras mantas ir vērtīgas, bet kuras izmetamas uz neatgriešanos.

Mantu kārtošana jānoorganizē kādā brīvā brīdī, nedaudz pirms vai pēc darba laika beigām. Tomēr ir lietas, kuras darbā noteikti nevajadzētu darīt – ceļvedi šajā jautājumā lūko te.

Meklē kolēģus ar līdzīgiem hobijiem

Foto: Shutterstock

Un tagad kārta kolēģiem! Visi nekad nekļūs par taviem draugiem un ar daudziem patiesi labāk saglabāt koleģiālas attiecības (ieskaties šeit un uzzini, par kādām tēmām ar kolēģiem labāk nerunāt), taču nevar noliegt, ka ar dažiem patiesi var izveidoties labs kontakts. Parasti labākas attiecības ir ar tiem, kuri iemīļojuši tos pašus hobijus, kuri tīk tev.

Ja tu spēlē kādu mūzikas instrumentu un kāds ko kolēģiem tāpat, ierosini kopīgi kādu vakaru uzspēlēt. Varbūt kādam patīk konkrēts sporta veids, piemēram, basketbols, teniss vai futbols, tādējādi jums būs iespēja pavadīt laiku ārpus četrām darba dienām. Uzlabojot attiecības ar citiem darbiniekiem, tev kļūs vieglāk strādāt – būs darba biedri, kuri palīdzēs pienākumu izpildē ar kādu vērtīgu padomu vai ideju, ko citi kolēģi patur pie sevis. Tu arī uz darbu iesi priecīgāks!

Ierosini pārmaiņas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja tu esi pieņemts darbā, tas nozīmē, ka priekšnieks tevī redz potenciālu un vēlas, lai tieši tu būtu šajā kolektīvā. Tas nozīmē, ka viņam rūp tava labsajūta un izjūtas, tāpēc ir vērts apsvērt domu doties pie priekšnieka un ierosināt kādas pārmaiņas. Iespējams, tu nejūties laimīgs ar konkrētajiem pienākumiem, bet pavīdējušas runas, ka atbrīvojusies cita vakance – izrādi savu iniciatīvu, ka vēlētos izmēģināt savu spēkus tur!

Tāpat nekas nav akmenī kalts un pastāv iespēja pienākumu rotācijai. Galvenais ir runāt, izklāstīt konstruktīvā veidā savas bažas, lai darba devējs redzētu, ka tu esi lojāls darbinieks, vēlies uzlabot gan savu, gan uzņēmuma darbību, nevis uzreiz krāmē mantas un dodies prom.

Šajā rakstā lasi vēl citus veidus, kā atgūt vēlmi doties uz darbu dienu no dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!