Foto: Shutterstock

Nav noslēpumus, ka vairumu no mums neapmierina situācija, kad paši strādājam vaiga sviedros un apzinīgi izturamies pret saviem darba pienākumiem, savukārt kolēģi acīmredzami slaistās, par to pat nesaņemot rājienu. Ieteikumus, kā rīkoties šādās situācijās, žurnālam Forbes atklāj biznesa konsultants Stīvens Robinss (Steven Robbins).

Neļauj sev novērst uzmanību

Nav absolūti nekādas jēgas darba dienas gaitā mocīt sevi ar domām par to, ka kolēģis kārtējo reizi iegrimis Facebook izpētē, raksta īsziņas mobilajā tālrunī vai pat krāc pie sava galda, galvu atbalstot dūrē. Mēģini tam nepievērst uzmanību un koncentrējies, pirmkārt, uz saviem darbiem – cik nu tas šādā situācijā ir iespējams.

Kā uzsver Robinss, pieredze rāda, ka ļaudis brīžiem ir visnotaļ dīvainas būtnes, kas gatavas ilgu laiku veltīt pārdomām par lietām, kuras nespēj ietekmēt. Atceries – tam nav jēgas!

Nemeklē taisnīgumu

Dzīve vispār nav taisnīga, atgādina biznesa konsultants. "Nav nekādas jēgas domāt par to, ka kolēģa slaistīšanās paliek bez sekām. Tas neko nemaina, mēs tikai bojājam paši sev garastāvokli," uzskata eksperts. Pēc viņa domām, vienīgā izeja ir koncentrēties uz to, lai mēs paveiktu paši savu darbu pēc labākās sirdsapziņas un iespējami kvalitatīvāk.

Nesūdzies priekšniecībai

Priekšniecība par kolēģa slaistīšanos būtu jāinformē, taču to nevajadzētu darīt sūdzēšanās formā – citi kolēģi var sākt tevi uzskatīt par pielīdēju. "Situācija nav vienkārša. Viss atkarīgs no konkrētā gadījuma un priekšnieka nostājas. Viens boss, iespējams, pateiksies par informāciju, bet cits varbūt norādīs, ka, vērtējot citus kompānijas darbiniekus, pārkāp savas kompetences robežas," uzsver Robinss. Pēc viņa domām, priekšniecībai nodotajam vēstījumam jābūt pietiekami neitrālam.

"Piemēram, var paziņot, ka nespēj tālāk strādāt projekta ietvaros, kamēr kolēģis nav pabeidzis savu darba daļu, un apjautāties priekšniekam, kā šo problēmu risināt," padomu dod biznesa konsultants. Gadījumos, ja priekšniecība lūdz raksturot kolēģa darbu, gan jābūt pilnīgi atklātam.

Neuzņemies slaista darbu

Ja strādā vienā komandā ar slaistu, nepieļauj, ka veidojas situācija, kurā tev jāpaveic viņa neizdarītais darbs. Nav arī nekādas jēgas savu dārgo laiku tērēt diskusijām ar slinko darba biedru – vienkārši laiku pa laikam atgādini viņam par viņa pienākumiem un termiņu, kādā paveicams darbs.

Neuzņemies vainu

Slinks darba biedrs, protams, var traucēt arī tavu darbu. Ja vadība pamana, ka uzticētais darbs netiek paveikts laikā, nepieļauj, ka vaina tiek uzvelta arī tev. Šādos gadījumos labākais risinājums būs tieša un atklāta saruna ar priekšniecību.

Nezaudē pozitīvo noskaņojumu

Nav lietderīgi tērēt savu laiku, nervus un enerģiju cīņai ar slinko kolēģi. Tas var atstāt negatīvu iespaidu ne tikai uz darba kvalitāti, bet arī raksturu. Pastāv risks, ka kļūsi par cilvēku, kurš visur meklē konflikta situācijas, bet ar šādām personībām apkārtējie parasti nevēlas kontaktēties.

Nežēlojies citiem kolēģiem

Nav labais tonis par slinko kolēģi nepārtraukti sūdzēties citiem darba biedriem, aprunāt viņu. Visvairāk tādēļ, ka no tā nav nekādas jēgas, turklāt paši riskējām iegūt čīkstētāju slavu.

Nepārņem sliktus ieradumus

Nepārņem sliktos ieradumus no slinkajiem darba biedriem. Ja viņi tevi mēģina iesaistīt savās sarunās darba laikā, pieklājīgi pasaki, ka tam nav laika, ja ierosina "pastiept" pusdienas pārtraukumu kādu pusstundu ilgāk, atgādini par darba paveikšanas termiņiem. "Protams, ir vilinoši sekot šādam piemēram, it sevišķi, ja slinkošana neizraisa nekādas nelabvēlīgas sekas, tomēr centies izvairīties no šīm lamatām," iesaka konsultants.

Izmanto iespēju kļūt par līderi

Strādāšana kopā ar slinku kolēģi ir vienlaikus arī tava iespēja izcelties uz viņa fona, uzņemties atbildību un pierādīt, ka spēj tikt galā ar sarežģītiem uzdevumiem. "Sarunā ar priekšniecību, iespējams, ir vērts pievērst uzmanību tam, ka kolēģis netiek galā ar saviem pienākumiem, un izteikt gatavību viņam palīdzēt. Iniciatīvas izrādīšana ļauj cilvēku pozicionēt kā līderi," norāda eksperts.

Iespējams, vajag izrunāties

Var jau būt, ka slinkais kolēģis patiesībā nemaz nav tāds slaists, bet vienkārši nepietiekami skaidri saprot savus darba uzdevumus. "Ar viņu jāizrunājas, skaidri definējot paveicamo darbu un termiņu. Iespējams, runa nemaz nav par slinkumu, bet cilvēks neprot organizēt savu laiku un darbu. Varbūt viņu nomoka kādas ģimenes dzīves vai veselības problēmas. Vienmēr jāatceras, ka dzīvē var gadīties visādi," atgādina Robinss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!