Foto: Shutterstock
Tieši Jāņi un Līgo ir vieni no gaidītākajiem gada notikumiem, taču 2018. gads ar brīvdienām nelutināja – atpūtas dienu šajos svētkos bija tikpat, cik jebkurās citās brīvdienās, taču svinēts, iespējams, tika daudz aktīvāk kā citreiz. Šajā rakstā piedāvājam iepazīties ar veidiem, kā saņemties darbiem un pēcsvētku nedēļu aizvadīt pēc iespējas raitāk un ātrāk.

Kāds noteikti teiks, ka darba nedēļai nekad nebūs grūti sagatavoties, ja ikdienas nodarbošanās ir sirdij tīkama, taču, lai spētu produktīvi darboties, jebkuram cilvēkam ir nepieciešamas brīvdienas. Šai situācijai atbilstošs ir teiciens – "Tā nogurt var tikai no svētkiem", un daudzi to noteikti varētu attiecināt uz aizvadīto nedēļas nogali, kad tika lustēts un svinēts līdz rīta gaismai.

Pirmdienas var būt ļoti grūtas, ja brīdim, kad jāierodas darbā, neesi sagatavojies. Slikts noskaņojums atņem ne tikai daudz enerģiju, bet arī vērtīgo laiku – produktīvi cilvēki netērē laiku negatīvām emocijām, lai nedēļu sāktu neomā. Tāpat atceries, ka neviena nedēļa nevar paiet bez šķēršļiem, kaut nelieliem. Tā ir daļa no darba dzīves, kas vienkārši ir jāpieņem.

Lūk, pāris noderīgi padomi, kas palīdzēs darba nedēļās, kad brīvdienas šķitušas par īsu.

Sāc plānot jau nākamās brīvdienas

Foto: Shutterstock

Šis ieteikums patiesi palīdz – jau nedēļas sākumā sāc domāt, kā varētu pavadīt tuvākās brīvdienas. Interesanti nākamās nedēļas nogales plāni ļaus vieglāk izturēt darbā esošo pēcsvētku spriedzi, kā arī dos tev stimulu visus pienākumus izdarīt pēc iespējas ātrāk.

Ja tuvākos plānus esi nolēmis realizēt draugu kompānijā, uzturi ar viņiem kontaktu visas nedēļas garumā – sazvanieties, skaidrojiet sīkumus un kopīgi ceriet kaut piektdiena pienāktu ātrāk.

  • Patiesībā, lai nedēļas sākumā justos moži, ir dažādi rituāli, ko vērts izmēģināt svētdienā. Ko ieteicams regulāri darīt šajā nedēļas dienā, lasi te.

Izbaudi pusdienu pārtraukumu

Foto: Shutterstock

Cilvēku ieradumi pusdienu pārtraukumos ir ļoti dažādi – vieniem tīk doties ieturēt maltīti vienatnē, bet vēl kādam labpatīkas ēst ar kolēģiem. Ja arī dodies pusdienās ar citiem uzņēmuma darbiniekiem, nolieciet darba tēmas tālākajos plauktos un atvēlēto atpūtas laiku izmantojiet pilnvērtīgi. Cik labi taču tas patiesībā ir, ka darba dienas vidū uz mirkli var nedomāt teju par neko?

Nevajag uzreiz pirmajā dienā pēc brīvdienām izspiest no sevis maksimumu, piemēram, pat neaizejot pusdienu pārtraukumā, bet gan apēdot kādu batoniņu vai augli. Šis laiks ir domāts, lai tu atslēgtos no darbiem un pēc tam spētu produktīvu turpināt darbu – pēc īsām un kārtīgi svinētām brīvdienām tas ir tieši laikā!

Ieplāno visu no A līdz Z

Foto: Shutterstock

Kādam varētu šķist, ka vienīgais, ko grūtās darba dienās vajag mēģināt sakārtot, ir visu darbu atlikšana uz vēlāku laiku, taču reizēm realitāte ir gluži pretēja. Ir skaidrs, ka saņemties ieiet vecajā rutīnā pēc labi pavadītām brīvdienām nebūt nav vienkārši, taču darbu ieplānošana un strukturēšana palīdzēs tev visu laiku būt nodarbinātam, nevis vienkārši garlaicības māktam. Kā nekā – no darba ātrāk prom netiksi, un bezdarbībā laiks var vilkties patiesi ilgi.

Ieplāno darba dienu tā, lai pirms un pēc svarīgām tikšanās reizēm vai citiem nozīmīgākiem darbiem tev ir neliels brīdis atelpai, tādējādi izvairoties no lieka stresa. Iespējams, tev radīsies sajūta, ka visu nedaudz dari autopilotā, taču šādā veidā noteikti ir vieglāk tik cauri grūtai darba dienai un arī nedēļai.

  • Ar lietām, kuras veiksmīgi cilvēki dara katru vakaru pēc darba, iepazīsties šajā materiālā.

Atrodi 'bēdu brāli' – tāds noteikti ir!

Foto: Shutterstock

Visdrīzāk ne tu vienīgais esi svinējis svētkus pēc pilnas programmas un tagad meklē veidus, kā sakopot spēkus, iespējams, vienai no šķietami garākajām darba nedēļām. Acu skatiens bieži vien mēdz nodot, tāpēc pārlaid skatu telpai, kurā pulcējas darbinieki, un meklē radniecīgu acu pāri. Tev varbūt nepaliks vieglāk, bet jautrāk gan, jo būs kāds, ar kuru dalīties amizantajos vai patīkamajos nedēļas nogales brīžos.

Starp citu, šis arī ir lielisks veids, kā labāk iepazīt kolēģus, ar kuriem, iespējams, pirms tam pat īsti nav bijis kontakts. Lai gan parasti kolēģiem nevajadzētu stāstīt par savām "ballīšu brīvdienām", piemēram, kad uz krūts paņēmi par daudz stiprās dziras vai izdarīji kādu muļķību, par kuru nākamajā dienā nācies nožēlot, šī nedēļa varētu būt izņēmums. Tev gan noteikti uzmanīgi jāizvērtē situācija, jo nevajadzētu otram savus pikantos stāstus izklāstīt līdz pēdējai detaļai, ja savos piedzīvojumos viņš ir visnotaļ skops.

Neaizmirsti izkustēties

Foto: Shutterstock

Ja tev ir sēdošs darbs, neaizmirsti konkrētā periodā atvēlēt pāris minūtes, lai izstaipītos. Kā zināms, ilgstoši sēžot, cilvēkam var rasties arī dažādas veselības problēmas, tāpēc šādi tu ne tikai domāsi par savu veselību, bet arī dosi sev iespēju nedaudz atžirgt grūtā dienā.

Protams, tas gan nenozīmē, ka tev tūlīt pat jāceļas kājās, jāsāk taisīt pietupienus, vēzēt kājas un staipīt rokas. Paņem savu kafijas vai jebkura cita siltā dzēriena krūzi un aizej kaut kur nedaudz tālāk no cilvēkiem – iespējams, vari pat iziet laukā paelpot svaigu gaisu. Uzlabosies asins cirkulācija un būs arī vieglāk uztvert informāciju!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!