Foto: Shutterstock

Viens no būtiskākajiem darba produktivitāti, tā rezultātus un panākumus ietekmējošajiem faktoriem ir darba ētika. To veido gan mūsu attieksme pret paveicamajiem pienākumiem un izaicinājumiem, ar ko ikdienā sastopamies, gan apkārtējā vide un līdzcilvēki, ar kuriem ikdienā komunicējam. Protams, liela loma ir arī mūsu personībai, rakstura iezīmēm un pat audzināšanai, vēstī Inc.com.

Tiesa, darba ētiku ir iespējams arī apgūt un attīstīt, mainot savus ikdienas ieradumus un, ja nepieciešams, arī prioritātes. Liela loma šai ziņā ir pašdisciplīnai, ko, kā zināms, ir iespējams trenēt gluži kā muskuli. Turpinājumā piedāvājam ekspertu ieteikumus un būtiskāko informāciju par darba ētikas attīstīšanu, kas savukārt, ļaus uzlabot savu profesionālo sniegumu, mainot atsevišķus ikdienas ieradumus.

Pamošanās un rīta cēliens

Tas, kā pamosties un sagatavojies gaidāmajai dienai, ne tikai lielā mērā ietekmē profesionālos sniegumu, bet arī teicami atklāj tavas darba ētikas līmeni un tās paradumus. Visbiežāk vairumu no mums ir iespējams iedalīt divos cilvēku tipos – vieni ceļas laicīgi, nospiežot modinātāja signālu un sākot posties gaidāmajai dienai, kamēr citi guļ līdz pēdējam, arvien atliekot mošanās brīdi un vēlāk savās gaitās steidzoties pa galvu, pa kaklu.

Ja aizgulēšanās norisinās krietni biežāk nekā tas būtu pieļaujams, nepieciešams izvērtēt, kas izraisa grūtības pamosties. Atbildības trūkums, nedodoties pie miera laicīgi, pārmērīgs stress, kas ietekmē spēju aizmigt, neveselīgs dzīvesveids, pārlieku ilgi skatoties televīziju, lietojot alkoholu, nepietiekamā daudzumā izkustoties…

Aizgulēšanās iemesli var būt dažādi, un, ja vēlies uzlabot savus profesionālos rezultātus, attīstot arī darba ētiku, vērts tos izvērtēt un izdarīt vajadzīgos secinājumus. Jāpiebilst, ka šādi izdarīsi pakalpojumu arī savai veselībai – kā zināms, nepietiekams un nekvalitatīvs naktsmiers ir viens no izplatītākajiem tās problēmu cēloņiem.

Fiziskās aktivitātes

Fiziskajām aktivitātēm ir būtiska nozīme gan mūsu fiziskās, gan garīgās veselības uzturēšanā. Protams, aizņemtajā ikdienā tām ne vienmēr izdodas atrast vajadzīgo laiku, taču arī neliela slodze uzlabos organisma kopējo pašsajūtu. Tāpat šādi tiks vairotas arī mūsu darba un koncentrēšanās spējas.

Nav noslēpums, ka arī lielākā daļa sabiedrībā zināmu un veiksmīgu cilvēku darba dienas iesāk ar fiziskām aktivitātēm, dodoties skrējienā, apmeklējot jogu, peldbaseinu vai trenažieru zāli un šādi noskaņojoties gaidāmajai dienai.

Pārvarot slinkumu, mēs attīstām sevī gribasspēku, savukārt tas, kā zināms, ir viens no noteicošajiem mūsu veiksmes un panākumu faktoriem. Turklāt rūpes par sava ķermeņa un gara veselību arī veicina pozitīvu mūsu personības vērtējumu līdzcilvēkos, kas, gluži likumsakarīgi, ietekmē arī mūsu profesionālo sniegumu.

Brokastu laiks

Vai brokastis uztver kā vienu no dienas nozīmīgākajām ēdienreizēm, veltot tai pietiekami ilgu laiku un procesu izbaudot, vai steigā paķer banānu un iztiec ar piemājas kioskā nopirktu kafijas tasi, ierodoties darbā ar no izsalkuma rūcošu vēderu?

Ja tavā ikdienā krietni biežāk novērots rīcības otrais variants, neveselīgie ēšanas paradumi negatīvi ietekmē ne tikai tavu pašsajūtu, bet arī darba spējas un skatījumu uz pasauli kopumā.

Lai to mainītu, atvēli no rītiem vismaz 15 liekās minūtes, ko izmantot sviestmaizes vai putras sagatavošanai, kafijas vai tējas nobaudīšanai un gaidāmās dienas plānu apcerēšanai. Kādi uzdevumi šodien jāpaveic, kam jāpiezvana, ar ko jātiekas? Izveidojot galvā aptuveno mērķu sarakstu, tos realizēt būs krietni vieglāk, turklāt tavs noskaņojums būs mierīgāks un labāks.
Tāpat vērts atcerēties, ka, ciešot izsalkumu, nespējam arī pieņemt objektīvus lēmumus. Gana liela motivācija pienācīgu brokastu ieturēšanai, vai ne tā?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!