Foto: Shutterstock
Godīgi sakot, darba kolektīvs ir gandrīz tik būtisks kā ģimene, jo tieši ar kolēģiem vairumam ļaužu nākas pavadīt kopā astoņas stundas dienā, piecas dienas nedēļā. Ja vien neesi cilvēks, kurš pieņem uzņēmuma jaunos darbiniekus, kolēģus izvēlēties nevari, kas vien pierāda to, ka, lai ikdienu nenāktos pavadīt vienos ķīviņos, jāatrod kopīga valoda ar visiem. Kā?

Keita Varda savā grāmatā "Personality Style At Work: The Secret to Working With (Almost) Anyone", ko izkonspektējis "Business Insider", izdala četrus personību tipus, kurus nākas sastapt ikvienā kolektīvā. Pēc to raksturošanas, lai vieglāk būtu kolēģus sistematizēt, Varda sniedz padomus, kā vieglāk sastrādāties un veidot draudzīgu kolektīvu.

Lūk, četri kolēģu tipi un ieteikumi, kā ar viņiem sastrādāties. Cerams, ka šie padomi noderēs, lai darba dienas nenāktos pavadīt naidīgu kolēģu vidū.

Tiešais tips

Foto: Panther Media

Enerģiskais tips

Foto: Shutterstock

Enerģiskais kolēģu tips ir pat ļoti harizmātisks, labprāt sadarbojas ar citiem un iesaistās dažādos projektos. Viņa darba galds parasti ir visai nekārtīgs. Kā priekšrocību var atzīmēt vieglo sastrādāšanos kolēģu vidū, tomēr kā trūkumu jāizceļ lēmumu pieņemšanu pirms visa nepieciešamā informācija vēl ir apkopota un arī vieglu aizkaitināmību.

Kā ar šādu kolēģi apieties:

  • atļauj piedāvāt savas idejas;
  • kad nepieciešams kritizēt, labāk izvēlies runāt abstrakti, šis tips ļoti asi uztver pārmetumus;
  • ļauj viņam domāt par gala produktu, ne atgādini par katru sīkāko greizo niansi.

Kā palīdzēt justies īpašam:

  • uzslavē idejas;
  • novērtē spēju iesaistīt darbā/projektos pārējos.

Taktiskais tips

Foto: Shutterstock

Sistemātiskais tips

Foto: Shutterstock

Sistemātiskais kolēģu tips noteikti tieksies pēc labākiem rezultātiem un centīsies sasniegt lielākos mērķus. Viņu darba galds allaž ir perfekti kārtīgs. Kā sistemātiskā kolēģu tipa spēcīgās puses jāatzīmē viņa analītisko prāts, precizitāte, rūpība. Tomēr kā trūkumus jāizceļ ieslīgšanu sīkumainās detaļās, šķietamo nespēju pielāgoties situācijas maiņai, citu sāpināšanu.

Kā ar šādu kolēģi apieties:

  • sniedz pārliecinošas atsauksmes par to, ko viņš dara;
  • pārliecinies, lai šajās atsauksmēs – uzslavās vai aizrādījumos – parādītos fakti, ne emocijas.

Kā palīdzēt justies īpašam:

  • uzslavē viņa augstos standartus un lielos mērķus;
  • piespēlē uzdevumus, kuros viņš var ieslīgt detaļās, ciparos un termiņos.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!