Foto: Shutterstock

Jāpiekrīt, ka no baumām ir diezgan grūti izvairīties – tās vienmēr atrod iespēju, lai būtu daļa no sarunas. Taču – kā ir tad, kad īsti nevēlies iesaistīties nepatīkamās sarunās un būt daļa no tenkošanas rituāla? Telegraph.co.uk ir izcēlis divas svarīgākās lietas, kuras būtu jāveic, lai pārtrauktu baumošanu darba vietā.

Atrodies profesionālajā vidē, kurā satikušās spilgtas personības un vienmēr būs nelielā cīņa par varu, ik pa laikam uzjundī kādi, tā teikt, asumi un līdz ar to – jaunas baumas. Dažkārt, protams, spējam pievērt acis vai ausis, taču dažreiz tieši klusēšana var nodarīt vēl lielāku ļaunumu nekā patiesībā domājam. Arī gadījumos, ja uzliekam savu "neitralitātes masku" jeb vienkārši cenšamies izturēties ne sevišķi ieinteresēti, darba kolēģis tik un tā aprunās kādu, jo vienkārši nespēj uztvert to, ka mums šādas ziņas varētu neinteresēt.

Iespējams, tieši pasivitāte un nekā neteikšana, kā arī iespējama pamāšana ar galvu, liek baumotājam noprast, ka mums interesē šīs nepatīkamās un sulīgās detaļas par kādu citu komandas biedru. Vēlēšanās būt pieklājīgam un nepārtraukt runātīgo kolēģi, ir kritērijs, kurš noteikti neapstādinās tenkošanas "vīrusu" darba vietā. Jāpiemin arī tas, ka arī tad, ja baumošanas objekts nezina, ka tiek aiz muguras aprunāts, šī rīcība tāpat ir nosodāma. Taču vissarežģītākās situācijas tomēr rodas tad, ja kāds izdzird kaut ko nepatīkamu par sevi, nostādot visus tenkotājus neveiklā situācijā.

Saprotot, ka pat vienkārša klausīšanās var vēl vairāk uzkurināt baumotāju, vienkārši skaidri un gaiši arī jāpasaka, ka vairs nevēlamies dzirdēt šīs detaļas par citiem darba kolēģiem. Lai gan tas noteikti nav viegls solis, to ir vērts īstenot.

Atliek izveidot nelielu sapulcīti un visiem mierīgā veidā paziņot, ka šīs darbības nav pieņemamas un vairs nevēlamies būt daļa no šāda tipa sarunām. Pēc šādas sapulces var vien cerēt, ka baumotāji sapratīs, ka tā tomēr nav sevišķi laba rīcība, un metīs tenkošanu pie malas, taču var gadīties, ka tiks atrasti jauni tenku uzklausītāji un negatīvā čalošana turpināsies.

Tāpat svarīgi ir arī aizstāvēt baumu "upuri". Ņemot vērā to, ka gandrīz biji kā daļa no baumotāju grupas, cietējs varētu tev neuzticēties, tāpēc īpaši jāpiestrādā pie uzticības atgūšanas, paskaidrojot lietas apstākļus. Svarīgi palīdzēt cietušajam atgūt pašpārliecinātību, un gadījumā, ja baumas turpinās – problēmu risināt, vajadzības gadījumā vēršoties pie vadības, kurai būtu jānodrošina pozitīva darba atmosfēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!