Foto: Shutterstock
Par šo paaudzi, kas ar katru gadu arvien vairāk ienāk darba tirgū, nav viennozīmīga viedokļa. Kādi uzskata, ka šīs paaudzes darbinieki ir ar neieinteresētu attieksmi, nedisciplinēti un neuzmanīgi, savukārt citi – īsteni ģēniji, kas zina, ko grib panākt. Tomēr portāls "Elite Daily" apkopojis vairākus veidus, kā tūkstošgades paaudze jau šobrīd pārraksta karjeras un darba pasaules noteikumus.

"Millenium" jeb tūkstošgades paaudze, kas dzimuši starp 1982. un 2000. gadu, informē portāls "Forbes", ir arvien nobriestoša cilvēku grupa, kas darba tirgū ienes jaunas pārmaiņas un pieprasījumus. Te gan jāsaprot, ka cilvēki ir atšķirīgi un ne visi atbilst aprakstītajam, tomēr šī paaudze izceļas ar pilnīgi citu darba kultūru, kas jāņem vērā darba devējiem.

Kā informē portāls "Forbes", tūkstošgades paaudze ir jāpārvalda citādi nekā vecāki darbinieki, tomēr vadība var ignorēt šos faktus par mileniāļiem vai izmantot tos savā labā.

Varens spēks

Šīs paaudzes "bērni", kas jau ir vecumā no 18 līdz 36, ar katru mirkli kļūst par lielāku spēku darba pasaulē. Kā informē "Elite Daily", piemēram, Amerikas Savienotajās Valstīs mileniāļi ir kopskaitā vairāk nekā iepriekšējā paaudze "X" (dzimuši aptuveni 1961. līdz 1981. gadu posmā).

Ņemot vērā šo faktu, katram darba devējam ir jāsaprot, ka paaudžu maiņa ienes pārmaiņas arī darba tirgū. Tūkstošgades darbinieki jau šobrīd iestājas par sava viedokļa uzklausīšanu un izturas tā, it kā viņu darba devējiem būtu jāmācās arī no pašiem darbiniekiem. Tomēr šīs paaudzes darbinieki ir arī atvērti, atklāti un komunikabli. Lielākoties mileniāļi darbā iestājas arī par patiesību un caurredzamību.

Foto: Shutterstock

Mentori, nevis vadītāji

Tūkstošgades paaudzes darbinieki meklē mentorus, nevis autoratīvus vadītājus. Tas nenozīmē, ka šie darba ņēmēji nevēlas kārtību un vadīšanu kā tādu. Mileniāļi sekos tiem darba vadītājiem, kas dalās savās zināšanās, pareizajos rīkos un instrumentos.

Uzsvars tiek likts uz to, ka attiecīgajam mentoram jāsaprot šīs paaudzes specifika – darbinieki vēlas tikt novērtēti, savukārt pilnībā būtu jāizslēdz problēmu un viedokļu ignorēšana. Mileniāļi meklē atgriezenisko saiti un kādu, kas nepārtraukti dos karjeras padomus, lai darbs ritētu pēc iespējas veiksmīgāk. Saprotams, ka arī iepriekšējās paaudzes vēlas ko līdzīgu, tomēr tūkstošgades paaudze to pieprasa daudz vairāk un konkrētāk.

Svarīgākais ir cilvēks, ne peļņa

Tūkstošgades paaudze izteiktāk iestājas par pozitīvu darba kultūru un ētiku, kas atbilst paša darbinieka vērtībām. Šie darbinieki vēlas ne tikai lielisku darba vietu, bet arī, lai uzņēmums būtu sociāli apzinīgs, piemēram, iestātos par vides politiku.

Tāpat mileniāļi lepni iestājas par sociālajām un kultūras pārmaiņām, tāpēc sagaida no saviem darba devējiem tieši to pašu. Ja viņi jūt, ka darba devējs pret šo ētisko pusi un apkārtējām problēmām neinteresējas vai nievājoši izturas, mileniāļi var doties meklēt citu darbu.

Ārpus tradicionālā

"Millenium" paaudze novērtē elastīgumu un paļaušanos uz viņu spēkiem. Darba elastīgums un iespēja strādāt ārpus laika 8 līdz 17 ir īpašā cieņā. Kā informē "Elite Daily", tas tiek vērtēts pat augstāk nekā veselības apdrošināšana. Ja mileniālis ir apmierināts ar darba stundām un iespēju strādāt sev izdevīgākā laikā, tas atspoguļojas lielākā produktivitātē un darba atdevē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!