Foto: Shutterstock
Atklāta viedokļa izteikšana darba vietā var būt kā koks ar diviem galiem, un lielā mērā tas, cik atklāti paužam savas domas, ir atkarīgs ne vien no ieņemamā amata, bet arī mūsu ego. No vienas puses, klaji nepiekrītot priekšniecības paustajai nostājai, pastāv zināms risks papildināt bezdarbnieku rindas. No otras puses, akla piekrišana un atbalsts pilnīgi visām vadības idejām nebūt nepalīdz virzīties augšup pa karjeras kāpnēm, jo nevienu neinteresē "līderi" bez sava viedokļa.

Priekšnieki lielākoties novērtē vērīgu un situāciju izprotošu darbinieku atsauksmes un idejas. Tas ļauj padotajiem parādīt sevi potenciālu līderu lomā, tādējādi ceļot savu vērtību uzņēmuma acīs un paverot sev iespējas jauniem karjeras pavērsieniem. Ieklausies šajos piecos ieteikumos, kā paust savu viedokli vadībai, lai neaizvainotu priekšnieku idejas.

Pierādi savu uzticamību!

Nepaud pārāk kritisku vai atklātu viedokli, iekams neesi pierādījusi sevi priekšniekam un pārējiem kolēģiem. Vispirms ļauj "runāt" tevis paveiktā darba rezultātiem. Šāda attieksme palīdzēs vieglāk pārliecināt pārējos, ka tavas idejas ir vērtīgas.

Koncentrējies uz risinājumiem!

Nekritizē vadības rīcību vai nostāju, ja nevari piedāvāt aktuālajai problēmai kādu risinājumu, kas ļautu uzņēmumam būt ieguvēja lomā. Kritika kritikas pēc nedos nekādu labumu ne tev, ne priekšniekiem.

Komandā nav "es"!

Vienmēr atceries, ka esi daļa no komandas, un piedāvā risinājumus, no kuriem ieguvēji būs visi, ne tikai tu. Demonstrējot, ka proti sadarboties un strādāt komandā, vadības acīs parādīsi sevi kā potenciālo līderi.

Atdarini!

Atdarināšana ir viens no patiesākajiem glaimiem, īpaši, izsakot viedokli par kādu piedāvājumu vai projektu. Izstudē vadības stilu, lai zinātu, kāda attieksme un piegājiens uz priekšnieku "iedarbojas" vislabāk. Glaimi padara ausis dzirdīgākas.

Neej pāri līķiem!

Organizācijā, kurā pastāv sarežģīta vairāku pakāpju vadības struktūra, nekad "neapej" tiešo priekšniecību. Arī tad, ja tiešās vadības kompetencē nav īstenot tevis ierosinātās pārmaiņas, vēlams vispirms kopā apspriest iespējas, kā prezentēt tavu piedāvājumu augstāka līmeņa vadībai.

Avots: Career-advice.monster.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!