Foto: Shutterstock
Pārrunas zināmā mērā var salīdzināt ar neprognozējamu laimes spēli, kurā iesaistīts gan darba devējs, gan arī darba meklētājs. Neviens tests nevar sniegt simtsprocentīgu garantiju, ka galda otrā pusē tiešām sēž ideālais darbinieks, bet ir daži paņēmieni, kas var palīdzēt atsijāt liekos kandidātus.

Personāla atlases speciāliste Vera Starodubova portālā "Marie Claire" atklāj vairākus profesionālus noslēpumus un knifiņus, kuru pielietošana darba pārrunās var palīdzēt intervētājam izvēlēties vispiemērotāko darbinieku.

Nerīkojies pretēji savai pārliecībai

"Lai cik ļoti uzņēmumam ir nepieciešams jauns darbinieks, tomēr nedrīkst pārsteigties un, paļaujoties spiedienam un laika trūkumam, izvēlēties mazāko ļaunumu bez pārliecības, ka tiešām atrasts ideālais kandidāts. Protams, var arī paveikties kā krievu ruletes spēlē, bet biežāk tomēr izrādās, ka šaubas ir bijušas pamatotas, un jaunā darbinieka pārbaudes laikā atkal jāmierina sevi ar domu, ka varēja būt arī sliktāk. Rezultātā zaudētāji ir visi, jo komandā ir ienācis viduvējs darbinieks, kurš nespēj veikt visus darba uzdevumus pienācīgā līmenī un realizēt uzņēmuma tālejošus plānus," brīdina speciāliste.

"Manā praksē bija kāds jautrs atgadījums, kas ļāva izsecināt, ka, vadot pārrunas, kompromiss ar savu iekšējo pārliecību ir bīstams. Laimīgā kārtā toreiz viss beidzās nesāpīgi. Uz darba pārrunām reklāmas aģentūrā ieradās meitene, kura iepriekš bija strādājusi kā vadītāja dārgu zīmolu apģērbu veikalā. Es vadīju izšķirošo darba interviju. Meitene prātīgi atbildēja uz jautājumiem, arī amats, uz ko viņa pretendēja, bija visai nenozīmīgs, tāpēc, nepaklausot savai intuīcijai, kas lika domāt, ka ne viss ir kārtībā, tomēr nolēmu viņai izteikt darba piedāvājumu. Pēc pirmās nostrādātās dienas jaunā darbiniece aizgāja no darba. Savu lēmumu viņa izskaidroja ar to, ka darbs atvērta plānojuma birojā pie klēpjdatora, nevis atsevišķā kabinetā pie stacionāra datora, var kaitēt viņas veselībai. Protams, kandidātes vēlmju neatbilstību reālajai situācijai es būtu varējusi noskaidrot jau intervijā, bet jāatzīst, ka toreiz es diemžēl kļūdījos."

Noslēp savu "spoguli" un ieslēdz uzticības režīmu

Foto: Shutterstock
"Ja man ir uzdevums jaunam darba kolektīvam atlasīt darbiniekus, kuri mācētu plānot savu laiku, iekļautos noteiktos termiņos un nekad nekavētu, tad zinu, ka šādā kolektīvā, ļoti iespējams, pietrūks darbinieka, kurš bez stresa spēj iekļauties pat tādās situācijās, kad viss nogājis greizi, palīdzēt radoši atrisināt pēkšņi uzpeldējušas problēmas, piedāvāt virkni netradicionālu risinājumu, kaut arī viņam ir tendence regulāri kavēt darbu par veselu pusstundu."

"Ir svarīgi nevis tas, kā darbinieks strādā, bet kāds ir darba rezultāts, jo, ļoti iespējams, kāds pāris stundu laikā var paveikt daudz vairāk nekā cits pa visu darba dienu. Daudzās ārzemju kompānijās ir elastīgs darba grafiks, kas ļauj darbiniekam strādāt komfortablos apstākļos mājās. Ir jāspēj uzticēties kandidātam un jāvērtē viņa darba rezultātu, nevis birojā pavadīto laiku."

Izstrādā ideāla darbinieka izskaitļošanas algoritmu

Personāla atlases speciāliste piedāvā šādu pārbaudītu risinājumu:

  • maksimāli precīzi apraksti darba pienākumus un pretendentam izvirzītās prasības;
  • velti pietiekami daudz laika visu iesūtīto pieteikumu izvērtēšanai (rūpīgi un atbildīgi veicot šo procesu, var "atsijāt" jau 60-90 procentus kandidātu).

"Kaut gan šķiet, ka mūsdienās visi zina un prot rakstīt motivācijas vēstules, tomēr joprojām bieži gadās, ka klāt pievienotas neatbilstošas fotogrāfijas (šortos, ar dziļu dekoltē, pusdienojot vai ar alus kausu rokās), kuras diez vai atbildīs iecerētajam biznesa attīstības menedžera statusam. To pašu var teikt arī par motivācijas vēstulēm, kurās vienu trešdaļu aizņem hobiju apraksts," atklāj Starodubova.

  • sagatavo kandidātam praktiskus uzdevumus, kas saistīti ar turpmākā darba specifiku. Tie skaidri parādīs, cik nopietni pretendents ir gatavs šim darbam, cik prasmīgi māk meklēt un atlasīt informāciju, vai māk loģiski domāt un pārliecināt u.t.t.

Kā pieņemt pareizo gala lēmumu?

Foto: Shutterstock
  • vai kandidāts ir izpildījis "mājas darbu"– iepazinies ar konkrētā uzņēmuma darbības specifiku un kārotās vakances pienākumu klāstu;
  • vai viņam ir karjeras plāns;
  • vai kandināts uzdod arī jautājumus un kādi tie ir;
  • kāda ir pretendenta mīmika un žesti;
  • vai intervējamā ārējais izskats atbilst vakancei.

"Jāņem vērā arī fakts, ka ideāls darbinieks ir ne tikai labs profesionālis, bet prot arī lieliski iekļauties kolektīvā un tā korporatīvajā kultūrā. Profesionālismu palīdz noteikt testi, uzdevumi un pārrunas, bet tas, vai jaunais darbinieks iekļausies kolektīvā, atklāsies tikai ar laiku. Tādēļ intervētājam šajā jautājumā neatliek nekas cits kā vien paļauties uz savu pieredzi un intuīciju," secina speciāliste.

Nevar noliegt, ka ir grūti atrast universālu mērauklu visiem darba meklētājiem, tomēr ir iespējams noformulēt 10 pazīmes, kas liecina par kandidāta neatbilstību. Neatbilstošs kandidāts pēc Starodubovas uzskatiem:

  1. Domā tikai par sev izdevīgiem nosacījumiem.
  2. Intervijas laikā neuzdod nevienu jautājumu.
  3. Neko nav noskaidrojis par savu topošo darbavietu.
  4. Runā tikai par sevi.
  5. Pauž nelabvēlīgu attieksmi.
  6. Izskatās nevīžīgs.
  7. Acīmredzami neiederas potenciālajā darba kolektīvā.
  8. Ir radinieks vai tuvs paziņa kādam no darbiniekiem.
  9. Jau iesākuma nevieš uzticību (atrod iemeslus pārrunu kavēšanai, izvairās no konkrētu atbilžu sniegšanas).
  10. Izraisa ļoti negatīvas emocijas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!