Doma par laisku pazvilnēšanu pludmalē vasarā nudien nav peļama! Bet kas liecina, ka ir ne tika neizmērojama vēlme, bet pat nepieciešamība doties atvaļinājumā? Lūk, "Business Insider" ir atbildes.

Tava seja sāk līdzināties pases foto redzamajam cilvēkam

Šķiet, ir visai grūti atrast cilvēku, kurš, liekot roku uz sirds, varētu atzīt, ka pases fotogrāfijā viņš izskatās brīnišķīgi un labāk nekā nekad. Ja izskaties tik saguris un sasirdzis kā personību apliecinošajā dokumentā, apdomā, vai darbs nav pārņēmis tevi un ir nepieciešama neliela atpūta no darba un dzīves.

Nespēja izgulēties

Lai arī katram kārtīga izgulēšanās, iespējams, saistīsies ar dažādu miega stundu skaitu, vidēji pieaugušam cilvēkam nepieciešams gulēt septiņas līdz deviņas stundas. Ja šo laiku nevari pavadīt saldā miegā, bet tas ir traucēts, jo prātu nomāc dažādas domas, arī tas liecina, ka visa kā dzīvē var būt par daudz. Traucēts miegs var būt arī kā sekas stresam un pārāk lielam darba apjomam. Ja esi pat izmēģinājusi dažādas tehnikas miega peles pievilināšanai, bet nekas nelīdz – sāc domāt par savu veselību.

Tava privātā dzīvē un darbs nav līdzsvarā

Ja regulāri nākas atteikt draugiem un ģimenei tikai tādēļ, ka atkal jāpaliek ilgāk darbā, padomā, vai darbs neiznīcina tavu privāto dzīvi. Vērts padomāt, vai atliek laiks arī hobijiem un atpūtai. Lai arī daudziem darbs un karjeras veidošana var būt prioritāte, vienmēr jāpadomā par savu labsajūtu.

Izpēti arī citas pazīmes, kas liecina – darbs un karjera nav līdzsvarā.

Kļūdīšanās

Bieži vien, kad cilvēks ir pārstrādājies, viņš sāk pieļaut daudz kļūdu, jo paliek pārāk neuzmanīgs un ir zaudējis vērību. Brīdī, kad darbs nenes augļus un tas vēl ir vairākas reizes jāpārstrādā tikai tādēļ, ka sanācis kļūdīties, padomā, vai izdevīgāk nav vienkārši doties atvaļinājumā.

Zudis entuziasms

Ja darbs drīzāk sagādā raizes un svētdienās pārņem riebums par pirmdienas tuvošanos, iespējams, zudis agrākais entuziasms. Ja tā nekad agrāk nav bijis, apsver domu par uzlādēšanos.

Zudusi humora izjūta

Skaidrs, ka nelaimīgs cilvēks nespēs smaidīt un smieties par jokiem, kas agrāk likuši smieties kā kutinātam. Ja tev allaž viss bijis kārtībā ar joku uztveršanu, bet tagad vienkārši nekas nesagādā prieku, iespējams, vajadzīgs atvaļinājums.

Prātā tikai darbs, darbs, darbs…

Ja arī tad, kad, atnākot mājās, beidzot vari pavadīt laiku, kā vēlies – kopā ar ģimeni vai darot to, kas patīk – visu laiku domā tikai par darbu vien, kārtīgi neatpūšoties, laiks mainīt savu ikdienu.

… tikai ne darba laikā

Ja visās citās dzīves situācijās nespēj nedomāt par darbu, bet tad, kad reāli ir jāstrādā, pēkšņi iestājas prāta aptumsums un nespēj pastrādāt, arī tā var būt zīme, ka laiks pelnītai atpūtai.

Neveselīgas izvēles stresa mazināšanai

Lai arī ir vairākas metodes stresa mazināšanai, kas veselības stāvokli uzlabo, dažkārt krītam grēkā un savu neomu un stresu cenšamies mazināt ar kaitīgiem paņēmieniem, piemēram, alkoholu un cigaretēm. Ja pēdējā laikā problēmas risini ar šādiem un līdzīgiem, veselībai nelabvēlīgiem paņēmieniem, apstājies un padomā, vai tiešām šis ir vienīgais risinājums.

Foto: Shutterstock

Ko darīt, ja atvaļinājumā doties nav iespējams?

Ja atvaļinājumā šobrīd doties nav iespējams, tomēr ir sajūta, ka vajag restartēties, nepieciešams uz brīdi atvilkt elpu un atļaut sev atpūsties kādā vakarā vai vismaz brīvdienās.

Piemēram, žurnāliste un blogere Una Ulme teikusi, ka savu laimi viņa meklē un atrod jogā vai pirms kāda laiciņa uzsāktajā dejošanā. Abas šīs nodarbes viņu atbrīvojot un ļaujot tikt galā ar kompleksiem.

Uzņēmējs Māris Gailis atgādinājis, ka atpūsties vajag regulāri – katru nedēļu vai pat dienu, turklāt dažkārt nepieciešams atpūsties arī pilnīgā vienatnē, pat bez pašu tuvāko klātbūtnes.

Līdzīgi teicis arī aktieris Jānis Āmanis – arī viņš katru dienu vismaz pusstundu, tikko atnākot mājās, vēlas pabūt vienatnē, un tikai tad var pārrunāt ar savu tuvāko dienā notikušo, tomēr kopumā aktieris atzīst, ka brīvais laiks jāpavada kopā ar savu sievieti.

Aktieris Gints Grāvelis labprāt atpūšas, makšķerējot un nedomājot par ikdienas likstām, savukārt dziedātāja Linda Leen atzinusi, ka viņai nepieciešams diezgan ilgs laiks sev pašai un to viņa pavada ceļojot. TV režisore un producente Žaklīna Cinovska atklāj, ka "ne visiem ir vajadzīgs miers, lai atpūtos – bieži kvalitatīvu mirkli sev var atrast, arī strādājot."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!