Foto: Shutterstock
Iztēlojies situāciju: tu esi darba pārrunās un intervija norit raiti. Tavas atbildes ir pārdomātas un, šķiet, iepriecina potenciālo darba devēju. Viss norit gludi līdz mirklim, kad izdzirdi jautājumu, kas uz mirkli liek zaudēt pārliecību par savu sniegumu, jo vienīgā patiesā atbilde uz to var arī neizklausīties tāda, kādu vēlas dzirdēt tevi intervējošā persona. Ko iesākt?

Turpinājumā piedāvājam biežāk uzdotos un tā dēvētos neērtos jautājumus, kas darba intervijās var šķist pārsteidzoši, turklāt daļa no kuriem pēc likumdošanas ir aizliegti. Tāpat uzzini vēlamākos atbilžu variantus, kas nekaitēs paštēlam un arī potenciālajam darba devējam šķitīs gana pieņemami.

Vai un kad plāno radīt bērnus?

Jāatzīst, ka šāda tipa jautājumi, kas jebkādā veidā skar informāciju par tavu ģimeni un privāto dzīvi, patiesībā pārkāpj profesionālās ētikas robežas. Taču ir tikai saprotami, ka potenciālais darba devējs, pieņemot amatā jaunu darbinieku, vēlēsies noskaidrot, cik ilgtspējīga būs šī sadarbība – kā zināms, vajadzīgo profesionāļu atrašana un apmācīšana ir samērā laikietilpīgs process.

Tātad ko iesākt, izdzirdot šādu jautājumu, ja nevēlies piesaukt likuma spēku? Viena no iespējamajām atbildēm varētu iekļaut viedokli, kas akcentē jautājuma neatbilstību situācijai, minot, ka ģimenes plānošana un privātā dzīve nav jomas, kas attiecas uz profesionālajiem izaicinājumiem, aicinot intervētāju sarunā koncentrēties uz intervējamā spēju un ambīciju, kā arī mērķu aplūkošanas.

Taču, situāciju uztverot mierīgāk, potenciālajam darba devējam vari minēt, ka sev uzticētajiem profesionālajiem pienākumiem pievērsīsies ar pilnu atdevi un norises privātajā dzīvē tavu darba sniegumu neietekmēs, jo savā ikdienā spēj šīs jomas efektīvi nošķirt.

Vai esi laulībā? Tiecies ar kādu, plāno apprecēties?

Foto: Shutterstock

Kāds ir tavs veselības stāvoklis?

Foto: Shutterstock

Kādu konfesiju pārstāvi? Vai esi reliģioza persona? Kādi ir tavi politiskie uzskati?

Foto: Shutterstock

Kāds ir tavs svars un garums?

Foto: Shutterstock

Dīvainākie darba interviju jautājumi un starpgadījumi Latvijā

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!