Foto: Shutterstock
Mūsu personīgā efektivitāte ir atkarīga no tā, cik ātrā laika posmā realizējam savas ieceres un sasniedzam izvirzītos mērķus. Ja tie netiek sasniegti, tas nozīmē, ka mūsu personīgā efektivitāte ir zema. Šai sakarā blogs tava-pasaule.lv, konsultējoties ar nozares speciālistiem, piedāvā noderīgus ieteikumus darba produktivitātes un panākumu gūšanas uzlabošanai un nodrošināšanai.

Ir vairākas lietas, kas mums traucē darboties ražīgi un produktīvi. Kā galvenie iemesli "tukšgaitai" varētu būt gan slinkums, gan disciplīnas trūkums, gan nepietiekoša motivācija un citi faktori. Īpaši aktuāls šis jautājums ir radošo profesiju pārstāvjiem: māksliniekiem, rakstniekiem, frīlanceriem utt. – kā arī visiem tiem, kam pašiem jāiemācās sevi vadīt, motivēt un disciplinēt, lai sasniegtu savā darbās jelkādus rezultātus.

Kā darboties efektīvāk?

Jo augstāka ir personīgā efektivitāte, jo labākus sasniegumus ir iespējams iegūt jebkurā dzīves jomā. Lūk, daži praksē pārbaudīti paņēmieni savas produktivitātes paaugstināšanai!

Plānošana

Tas nav nekāds jaunums vai atklājums, ka plānošanai ir milzu nozīme, tomēr ne visi apzinās šo tik būtisko priekšnoteikumu panākumu gūšanā. Nepietiek ar to vien, ka mēs izdomājam, ko darīsim nākamajā dienā, vai arī sarakstām darāmos dabus uz piezīmju lapiņām, kas ātri vien pazūd. Lai lietas notiktu, visiem plānotajiem darbiem jābūt ierakstītiem plānotājā vai kladē, piefiksējot tos vienkopus.

Turklāt vēlams to darīt tādā secībā, lai grūtākie darbi būtu pirmie, tiem sekojot pārējiem uzdevumiem. Sarakstu nākamajai dienai labāk sastādīt iepriekšējās dienas vakarā, lai smadzenes naktī var "apstrādāt" informāciju un sagatavoties gaidāmajām aktivitātēm.

Darīšana

Ja darbi ir saplānoti, tie ir jādara. Tieši tad, kad ieplānots tos darīt. Bez atrunām, vilcināšanās un atlikšanas ar vārdiem – "vēlāk", "drīz", "pēc tam"! Ne velti ir teiciens: "Ja iesi pa ceļu, kas saucas "vēlāk", nonāksi vietā, kas saucas "nekad"!"

Ir arī kāda interesanta teorija, ko izvirzījis vācu rakstnieks un biznesa treneris Bodo Šēfers – ja 72 tundu laikā pēc mērķa izvirzīšanas vai plāna sastādīšanas nekas netiek darīts, lai to realizētu, tad visdrīzāk viss arī paliks vien ideju un ieceru līmenī.

Koncentrēšanās

Kad darbs ir iesākts, visa uzmanība jāveltī tikai tam. Spēja koncentrēt savu uzmanību vienā virzienā ir ļoti vērtīga īpašība, ko var trenēt un attīstīt. Katru reizi, kad gribas novērsties uz blakuslietām, papļāpāt pa telefonu vai pasērfot internetā, pajautā sev, kas šobrīd ir svarīgāk!

Neatlaidība

Jebkuram ir iespēja kļūt par profesionāli sevis izvēlētajā jomā, Viss, kas ir jādara, ir jāveic konkrētās darbības vēl un vēl, līdz tās ir noslīpētas pilnībā. Lai sprinteris varētu skriet savu distance pēc iespējas ātrāk, tam tā būs jānoskrien simtiem reižu. Tikai tā viņš var cerētu uz panākumiem. Ar katru nākamo reizi mēģinājumu rezultāts būs labāks par iepriekšējo.

Attīstība un sevis izglītošana

Dzīve nestāv uz vietas, katru dienu pasaulē tiek atklāts kas jauns un interesants. Pašizglītošanās ir vēl viens veids, kā nodrošināt sevi ar jaunām, kreatīvām idejām, nezaudēt radošanu un turpināt būt efektīviem. Tieši radošums ir tas, kas motive mūs darboties un tiekties pretim jaunām virsotnēm. Nekad nav par vēlu iemācīties, piemēram, gleznot, muzicēt vai apgūt kādu svešvalodu un varbūt pat iegūt jaunu profesiju!

Atpūta

Esam nonākuši līdz vispatīkamākajam punktam. Kvalitatīva atpūta ir tikpat svarīga, ja ne pat svarīgāka, kā darbs. Var, protams, ilgi un smagi strādāt, nodzenot sevi teju līdz pilnīgam spēku izsīkumam un pat depresijai, tomēr tā rezultātā kritīsies gan darba ražīgums, gan arī personīgā efektivitāte. Protams, darbaholiķi šim viedoklim varētu nepiekrist, tomēr, pēc mediķu teiktā, atpūta ir nepieciešama visiem – arī tiem, kuri pieraduši daudz un smagi strādāt.

Šai sakarā jāatceras, ka vislabāk atpūsties un atjaunot spēkus palīdz nevis gulēšana uz dīvāna pie televizora, bet gan vides un darbību maiņa. Ja darbs saistīts ar fizisku piepūli, atpūtas nolūkos varat pievērsties kādām intelektuālām nodarbēm un hobijiem. Savukārt, ja darba diena paiet birojā, tad labākā atpūta būs izkustēšanās un fiziskās aktivitātes. Laba, pilnvērtīga atpūta ļaus arī profesionālajā jomā darboties aktīvi, mērķtiecīgi un efektīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!