Foto: Shutterstock
Būt maksimālistei un tiekties sasniegt darbā augstākos rādītājus, protams, vienmēr ir labi. Tomēr jāatceras arī par sevi, jo īpaši šonedēļ, kad pietuvojušies svētki un gaidāmas nelielas, tomēr brīvdienas. Tāpēc, ja arī tu esi parūpējusies un paņēmusi dažas atlikušās atvaļinājuma dienas gada noslēgumā, izmanto tās produktīvi. Kā norāda portāls "Business Insider" – veiksmīgie karjeristi brīvdienās neaizraujas ar darbaholismu, bet izmanto laiku, lai pilnveidotu sevi.

Šī iemesla dēļ darba tirgus eksperte un vairāku ar karjeru un pašizaugsmi saistītu grāmatu autore Lina Teilore iesaka septiņas lietas, ko pavisam noteikti nevajadzētu darīt brīvajās dienās. Tas palīdzēs kārtīgi atpūsties, lai pēc brīvajām dienām atdotos darbam pilnvērtīgi un kļūtu veiksmīgāka.

Nodoties darba lietām brīvdienā

Kas tā par atpūtu, ja tu ik pēc pusstundas atver darba e-pastu un centies uzzināt, vai ir atnākusi kāda svarīga ziņa? Lai cik tas grūti nebūtu, centies brīvajās dienās nepieskarties darba lietām, pat ja iekšējais darbaholiķis tirda. Tas prasa disciplīnu, bet rezultātā būs tā vērts, jo atpūtusies un nedomājusi par darbu, varēsi tam ar pilnu sparu pieķerties pēc svētku dienām.

Domāt par darbu, kad citi svin

Nākamais solis aiz reālās rīcības ir domu par darbu ierobežošana. Arī tam ir vajadzīga pašdisciplīna, bet nevajag sevi šaustīt un "tīt uz priekšu filmiņu", radot savā prātā sliktos scenārijus par to, ka kaut ko svarīgu būsi palaidusi garām un tas rezultēsies zaudētā darījumā vai klientā. Atceries – ne tikai tev ir brīvdienas, citiem arī tādas ir. Un ja kāds izvēlējies brīvdienās strādāt par spīti Ziemassvētku vakaram, tev nav jādara tāpat.

Vainas izjušana par atpūtu

Konstanti sirdsapziņas pārmetumi par to, ka esi izlēmusi paņemt nopelnītas atvaļinājuma dienas galu galā novedīs tikai pie tā, ka nožēlosi, ka neesi spējusi atlikt darbu nostāk. "Ja tavs priekšnieks pārmet vai citādi negatīvi reaģē uz to, ka esi paņēmusi brīvdienu, padarot to par sinonīmu neieinteresētībai darbā, tad tā ir tava iespēja iestāties par savu taisnību," norāda Teilore.

Nepārtraukta pārbaudīšana

Tas ir tikai normāli, ka brīvdienās vēlies pārbaudīt, kā kolēģiem sokas ar darbu. Taču tas nenozīmē, ka pāris dienu laikā atgriezīsies pie izpostītām drupām. Uzticies tam, ka darbs iztiks bez tevis un beigās nonāksi pie secinājuma, ka brīvdienas ir laba lieta, lai, atgriežoties darbā, tiektos uz augšu.

Nekā nedarīšana

Atslēgties no darba brīvajās svētku dienās ir viena lieta. Pavisam cita – neizmantot šīs dienas, lai atpūstos lietderīgi. Tas nozīmē to, ka nevajadzētu pārvērsties par absolūtu sliņķi, padarot trīs brīvās dienas neproduktīvas. Piepildi mazo atvaļinājumu ar lietderīgiem atpūtas veidiem – grāmatu lasīšanu, slēpošanu, sen neredzētu ģimenes locekļu apciemošanu vai ko citu, kas tev liks justies tā, ka brīvdienas pavadītas godam atpūšoties.

Pārspīlēšana

Tie, kam karjeras ziņā neveicas, mēdz būt impulsīvu lēmumu pieņēmēji un pārspīlētāji. Tāpēc arī svētku dienās centies pacelt savu garastāvokli un pozitīvi uzlādēties, neieslīgstot pārmērībās. Piemēram, nepārēdies, neliec visiem svētku svinētājiem rīkoties pēc tava plānu grafika un neizpildies citādi.

Ģimenes un draugu ignorēšana

Viens no veiksmīga cilvēka atbalstiem ir ģimene un draugi, kas stāv līdzi ikdienas solī un palīdz celties uz augšu, arī pa karjeras kāpnēm. Tāpēc svētku laikā neesi dusmīgā pūce, jo to vēlāk nožēlosi. Izmanto brīvdienas, lai pavadītu laiku ar ģimeni. Tas palīdzēs uzlādēties gaidāmajai darba nedēļai, kas sekos pēc brīvdienām.

Atvadīties no neveiksminieku pulciņa un zelt karjerā palīdzēs arī tas, ja jau nedēļas sākumā noskaņosies produktīvi. Bet, pat ja šķiet, ka ar tevi jau nu viss ir lieliski, varbūt der ielūkoties nevainīgajos paradumos, kas bremzē iespēju tikt pie paaugstinājuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!