Foto: Shutterstock
Cilvēki ir ļoti dažādi – ar vieniem attiecības veidojas pavisam vienkārši, bet ar citiem komunikācija prasa ārkārtīgu piepūli. Iespējams, arī darbā ar kādu no kolēģiem tev neveidojas īpaši labas attiecības, bet netiec skaidrībā, kāpēc tas tā varētu būt. Ja tā, pastāv liela iespēja, ka esi saticis toksisko narcisu – vienu no sarežģītākajiem personību tipiem, kuru vēlams atpazīt pēc iespējas ātrāk.

Komunikācija ar cilvēku, kurš atbilst narcisa tipam, var būt ļoti sarežģīta, emocionāli smaga. Tieši šī iemesla dēļ svarīgi pavērot viņa darbības un piefiksēt izteikumus – ja tie sakritīs ar "Power Positivity" izvirzītajām četrām pazīmēm, kuras liek saprast, ka šis cilvēks atbilst narcisa tipam, ielūkojies šajā rakstā un izlasi, kā ar šādu kolēģi iespējams sastrādāties.

Es, es es!

Toksiskajiem narcisiem dikti tīk runāt pašiem par sevi. Viņiem parasti īsti neinteresē, vai tev ir kāda spoža ideja, kura varētu uzlabot uzņēmuma kopējo darbu, jo viņu idejas tāpat ir pašas labākās. Viņi labprāt daudz runā, ir arī uzņēmīgi, taču daudziem šķiet, ka izliekas pārāk zinoši, tāpēc ar savām rīcībām mēdz kaitināt apkārtējos. Narcisi uzskata, ka viņu sasniegumi konkrētajā jomā ir augstākie, un, ja kāds centīsies viņus pārspēt, sacensību gars sava neoficiālā titula aizstāvēšanā viņos uzplauks sekundes laikā.

Šādiem cilvēkiem īsti nav sirdsapziņas pārmetumu, ja viņi kādu pārtrauc, taču tas parasti notiek brīžos, kad priekšniecība nav redzama pie apvāršņa.

Intrigu vērpēji, kas nav apmierināti ar savu dzīvi

Narcisiem nav problēmu sarīkot drāmu sev apkārt, taču viņi arī neatteiksies uzrīkot monoizrādi, kurā visiem apkārtējiem gribot vai negribot būs viņos jāklausās. Bez intrigām viņu darba diena nav iedomājama – arī tad, ja kafijas pauzē nekas netika padzirdēts, palaist kādu baumu jau it nemaz nav problēmu.

Pēc viņu bravūrīgās uzvedības to parasti nevar pateikt, taču nereti šiem cilvēkiem ir problēmas attiecību jomā vai ģimenes lietās. Bieži viņi vienkārši ir ļoti vientuļi, tāpēc kā pretreakciju komunikācijā ar kolēģiem izmanto vārdus un rīcības, kas citiem liks justies tikpat slikti kā viņiem. Narcisi nespēj uzklausīt konstruktīvu kritiku, ja to viņiem pasaka kāds, kurš šķietami ir "vienā līmenī", jo ar priekšniecību viņi ir ļoti piezemēti.

Foto: Shutterstock

Izcili manipulatori

Viņi pilnīgi mierīgi spēj visus aptīt ap pirktu – jaunos klientus, darba devēju, arī kolēģus, kuri viņu pigorus vēl nav atkoduši. Narcisiem ir viena, atstrādāta tehnika, kā pierunāt cilvēkus, likt viņiem savu pārliecību atstāt otrajā plānā un pakļauties spiedienam. Lai uzzinātu, kādas frāzes nereti izmanto manipulatori, ielūkojies šajā rakstā.

Taču ilgi narcisi savu īsto dabu nemāk slēpt. Viņi var aizrunāt pilnas ausis, taču termiņu ievērošana un izpilde viņiem sagādā grūtības. Narcisi reti kad ir spējīgi izpildīt savus solījumus, tāpēc parasti pirmais iespaids par viņiem ir maldīgs.

Nerakstītu likumu pārkāpēji

Katram uzņēmumam ir kādi nerakstīti likumi, kurus darbinieki labprāt ievēro, taču narcisiem nav sirdsapziņas pārmetumu, ja par tiem aizmirstas. Viņi ārpus uzņēmuma telpām runā par tēmām un sīkumiem, kurus, piemēram, konkurentiem nebūtu jāzina, taču, ja viņi no informācijas nopludināšanas paši gūst kādu labumu, tas tiek darīts, pat īsti neapdomājoties.

Kā šāds cilvēks vēl nav atlaists no darba? Narcisi ļoti veiksmīgi spēj vainu "novelt" uz kādu citu, viņiem paliekot baltiem un pūkainiem.

Plašāk par narcisiem, viņu paradumiem un vēl citām atpazīšanas pazīmēm lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!