Mēs bieži vien baidāmies pateikt partnerim “nē”. Iespējams, tu baidies, ka viņš kļūs dusmīgs, vai, ja tu teiksi: "Man žēl, bet es to nevēlos darīt," partneris būs sarūgtināts un tu sāksi justies vainīga.
Tādējādi, neapliecinot savu nostāju un skaidri nepasakot, ko mēs vēlamies, mēs bieži vien galu galā esam spiesti darīt to, ko nevēlamies un izjūtam neapmierinātību. Sakot “jā”, kad mēs patiesībā domājam “nē”, mēs savās attiecībās atsakāmies no realitātes. Bez godīguma attiecībās nevar būt intimitātes.

Iespējams, ka tad, ja tu sāksi teikt “nē”, kad tu tiešām domā “nē”, tev kļūs vieglāk arī pateikt “jā”, kad tu domā “jā”. Godīgums attiecībās vairos uzticēšanos. Taču visticamāk, ka no paša sākuma pārmaiņas tavā uzvedībā izbiedēs tavu partneri. Atceries, ka viņš nav pieradis pie tavas atklātības. Viņš var justies pārsteigts, ka ne visi tavi “jā” patiesi bijuši īsti “jā”.

Ir svarīgi apzināties, ka ikviena attiecību noteikumu maiņa izraisīs konfliktu. Tas nekas. Konflikts bieži vien ir nepieciešams attiecību attīstībai. Konfliktā divi cilvēki var iegūt dziļāku izpratni viens par otru un viņu attiecības var kļūt ciešākas. Ja tava saikne ar partneri jau ir cieša, tad tavs konsekventais godīgums attiecības tikai padziļinās. Taču, ja tas tā nav, tad iesaku rīkoties piesardzīgi.

Pirms kļūsti pilnīgi atklāta un godīga, apsver, kāda varētu būt tava partnera reakcija. Iespējams, ka visefektīvākais veids, kā apliecināt sevi, ir izstāstīt partnerim, kā tu jūties, un ierosināt meklēt profesionālu palīdzību. Godīguma dziļākā līmeņa sasniegšana bieži vien ir sāpīgs process, taču, kad tas ir sasniegts, jākonstatē, ka tas bijis pūļu vērts.

Vingrinājums:

  1. Uzraksti uz papīra lapas šādu tekstu: "Es baidos izstāstīt savam partnerim, ka..." un aizpildi daudzpunkti.
  2. Sastādi bīstamo tēmu sarakstu, pirmajā vietā liekot to, ko tev pateikt būtu visvieglāk, otrajā - otro vienkāršāko lietu, un tā tālāk.
  3. Iztēlojies, ka tu uzsāc sarunu ar savu partneri un atklāj viņam patiesību. To darot, seko savām izjūtām. Centies elpot viegli un nomierināt sevi.
  4. Tiklīdz tu spēj vizuāli iztēloties sarunu ar savu partneri, riskē un dari to realitātē. Sāc ar vieglāko (1) un turpini ar pārējiem saraksta punktiem.

Tālāk: 6. Neizmanto klusēšanu par ieroci

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!