Foto: PantherMedia/Scanpix
Sekss ārpus stabilām attiecībām jauc ilggadējo partnerattiecību idilli. Lai gan vairums cilvēku saviem dzīvesbiedriem zvēr mūžīgu mīlestību un uzticību, taču realitāte ir savādāka. Freiburgas universitātes Ģimenes lietu institūta pētījums liecina: daudzās pasaules valstīs vidēji katru otro pāri ir skārusi neuzticība.

Šķiršanās skaits pieaug galvenokārt tādēļ, ka mūsdienu partnerattiecībās - personiskās laimes un apmierinājuma meklējumos - cilvēki aizvien mazāk vēlas pieņemt kompromisa lēmumus. Prasības pret partneri turpretī aug un šķiršanās iemeslu slieksnis kļūst aizvien zemāks. Uz mūžu noslēgtu laulību vietā nāk uzticības un neuzticības posmi, šķiršanās un otrās laulības.

Par normu kļūst paralēlo attiecību publiskošana. "Slepenie laulības pārkāpumi pēdējo gadu laikā tiek ievērojami vairāk aizstāti ar savstarpēju vienošanos par ārlaulības sakariem un partneru maiņu," norāda laulību speciālists Henners Ertels no Šveices Racionālās psiholoģijas institūta.

"Atklātā mīlestība", kas plaši tika sludināta un praktizēta hipiju komūnās sešdesmito gadu beigās, tagad ienāk arī laulības dzīvē un ģimenes mājokļos. Ievērojami pieaudzis vienas nakts dēku skaits. Trešā daļa aptaujas dalībnieku atzinuši, ka viņu aizraušanās beigusies nākamajā rītā. Pieciem procentiem ārlaulības sakari turpinājušies ilgāk nekā gadu.

Iecienīta klišeja ir apgalvojums, ka galvenokārt vīrieši "laiž pa kreisi", taču aizvien vairāk sieviešu meklē jaunu aizraušanos paralēli stabilām attiecībām.

Šāda līdztiesība gan nav pastāvējusi vienmēr. Senajā Romā bija pašsaprotams, ka vīrietis pieņem konkubīni, ja viņa sievai nedzima bērni. Vīrieši drīkstēja šķirties, bet sievietes nē.

Mūsdienu precētā sieviete var atļauties sev mīļāko. Vienīgais, ar ko riskē abu dzimumu pārstāvji, ir ķildošanās un naidpilnas šķiršanās prāvas. Juridiski sieviete ir līdzvērtīga vīrietim, arī par finansiāliem zaudējumiem viņai nav ļoti jāuztraucas. Tā kā daudzas sievietes turpina karjeru pēc bērna dzimšanas, darbavietās rodas labvēlīgi apstākļi flirtam.

Viņš ir iegādājies mobilo tālruni speciāli, lai sazvanītos ar mīļāko. Viņa sieva vēl šobaltdien nezina, ka viņam tāds ir. Un viņam nav jāizgudro īpašas atrunas, lai satiktos ar savu otro sievieti – savās darba darīšanās viņš bieži dodas ceļojumos, līdz ar to dzīvesbiedrei nav iemesla aizdomām.

Tam, ka par spīti ārlaulības sakariem laulātie tomēr bieži paliek kopā, ir arī pragmatiski iemesli. Biežākie apsvērumi ir par sarežģījumiem bērnu aprūpē, kā arī finansiālās sekas. Taču visbiežākais iemesls, kādēļ vīrietis negrib šķirties, ir atbildība bērnu priekšā (Freiburgas universitātes Ģimenes lietu institūta pētījums).

Esmu viņam "otrā vijole"

Būt precēta vīrieša mīļākajai? Nekad - apgalvo vairums sieviešu. Taču pasargāts nav neviens. Pēc 40 gadu vecuma šī varbūtība pieaug - tad precētie meklē mīlas dēkas. Pētījumi liecina, ka periodā starp 40 un 50 gadiem visbiežāk notiek laulības pārkāpumi.

Vācu organizācija diegeliebte.de, intervējot 2600 cilvēku, kas iesaistījušies ārlaulības sakaros, noskaidroja, ka gandrīz 40% atrod sev mīļākos darba vietā. Šajos sakaros uzreiz tiek liktas kārtis galdā: 88% precēto atzina, ka jau pašā sākumā informējuši mīļāko par to, ka viņiem jau ir stabilas attiecības. Visbiežāk ārlaulības sakari ir ārstiem, psihologiem, skolotājiem un sociālajiem darbiniekiem, kā arī žurnālistiem un teologiem.

Ne jau visi neslēpti turpina attiecības ar mīļāko, riskējot ar laulību. Vairums melo, izvairās, slēpjas. Un cieš. Piemēram, pavadot atvaļinājumu ar neredzamu trešo personu.

Mīļākajām visgrūtāk samierināties ar to, ka viņām attiecībās nav nekādas noteikšanas, taču vienmēr ir jāatsaucas uz aicinājumu satikties. Arī viņu vīrieši cieš. Ja precēto vīrieti vēl vieno ciešas emocionālas saites ar sievu, viņu grauž vainas apziņa. Un tomēr viņš sievai neko neizpauž. Lai gan brīvā mīlestība ir sastopama biežāk nekā agrāk, tomēr ir visai maz vīriešu, kuri labprātīgi atzītos sievai par ārlaulības sakariem.

Gandrīz visas dzīvesbiedres agri vai vēlu nojauš par vīra sānsoļiem. Retos gadījumos mīļākajai zūd pacietība un viņa pati informē sava partnera sievu.

Mīļākajām ir raksturīga svārstīšanās starp agresiju un izpratni par partnera laulības dzīves sarežģījumiem. Ļoti ilgi viņas negrib pieņemt faktu, ka mīļotais, par spīti savstarpējiem mīlas apliecinājumiem, tomēr negrib šķirties no sievas. Sievieti tur gūstā pārliecība, ka gan jau kaut kad viņš tomēr izšķirsies par labu viņai, "savas dzīves īstajai mīlestībai". Tādēļ bieži vien ir nepieciešami vairāki mēģinājumi, kamēr viņām izdodas pārtraukt savas attiecības ar precēto. Šķiršanās ir grūta, jo tā notiek nevis mīlestības trūkuma, bet gan attiecību nākotnes izredžu trūkuma dēļ.

Gandrīz visi precētie vīrieši pēc attiecību pārrāvuma ar mīļāko pēc kāda laika atkal viņu uzmeklē. Viņi tik viegli negrib šķirties no savas rotaļlietas. Līdz ar to šai sievietei tas vēl vairāk sarežģī dzīvi. Vācijā noorganizēts klubiņš "otrajām vijolēm", kur satikties un dalīties pieredzes apmaiņā. Sarunās ar sievietēm līdzīgās dzīves situācijās viņas var atbrīvoties no stresa par savu bezspēcību un jūtu sarežģījumiem, jo savā vidē viņas reti tiek atbalstītas. "Pat mana ģimene manu attiecību dēļ pret mani izturas nosodoši," sūdzas kāda klubiņā iesaistītā sieviete.

Vīriešu iecienītākās atrunas mīļāko priekšā

Kad runa ir par neuzticību, vēlmes krasi atšķiras no realitātes. Attieksme pret sānsoļiem nemaz nav tik brīvdomīga, kā to liecina statistika. "Neuzticība visvairāk izsit no līdzsvara apmierinātus pārus," raksta zinātnieks Gajs Bodenmans grāmatā "Attiecību krīžu atpazīšana, izprašana un pārvarēšana" (Guy Bodenmann, "Beziehungskrisen erkennen, verstehen un bewältigen"). Viņa laulību glābšanas kursi, kurus viņš vada universitātē, ir vienmēr pārpildīti. Liels pieprasījums ir arī laulību terapeitiem – puse no pāriem, kuri meklē viņu palīdzību, nāk konsultēties neuzticības dēļ.

Saglābt laulību pēc neuzticības atklāšanas ir grūti, gandrīz neiespējami. Vairums no Freiburgas universitātes veiktās aptaujas 204 dalībniekiem kā šķiršanās iemeslu minēja partnera neuzticību. Diemžēl šī ir nopietna plaisa laulībā un arī pēc mēģinājumiem salabt, agri vai vēlu notiek šķiršanās.

Kā zināms, viņi mēdz izlocīties un dot miglainus mājienus. Ko precēti vīrieši saka savām mīļākajām un ko viņi patiesībā ar to domā:

  • Dod man laiku. (Es vēl neesmu īsti drošs);
  • Man ir pienākumi. (Tev jāpakāpjas maliņā, kad tas būs nepieciešams);
  • Saproti taču mani. (Tikai neuzstādi nekādas prasības);
  • Padomā taču par to, ka es tevi mīlu. (Otrajā vietā tu man esi vissvarīgākā);
  • Ko tas dos, ja es sievai izstāstīšu patiesību? (Es negribu izjaukt mieru un labāk neriskēšu);
  • Man ir sieva un bērni, es nevaru tik vienkārši izšķirties. (Man šā brīža noteiktība ir svarīgāka par vienu nākotnes dēku).

Neaizsniedzamo fantāziju kaldināšana

Vīriešiem ārlaulības sakaros biežāk interesē sekss, taču pie mīļākās viņi atrod arī mājās trūkstošo bezrūpību un sapratni. Sievietes šajās attiecībās iesaistās, meklējot romantiku.

Ko darīt sievietei, kura iemīlējusies precētā vīrietī? Vai uzreiz sev pateikt, ka nav vērts?

Pāru psihologs Klods Haldimans skaidro, ka ir jāskatās, cik stipra ir precētā vīrieša ģimenes ligzdiņa. Cik ilgi turpinās laulība? Vai viņiem ir bērni? Vai viņam ir sava māja vai atsevišķs dzīvoklis? Vēl viens faktors ir profesionālā darbība: jo vairāk viņš ir noslogots darbā, jo vairāk viņš ir atkarīgs no savas sievas, kura viņam mājās uztur kārtību. Šajā gadījumā šķiršanās ir maz ticama.

Varētu domāt, ka šādi apstākļi tieši palielina risku, ka vīram būs ārlaulības sakari, un psihologs to arī nenoliedz. Šādas laulības bieži vien ir neapmierinošas. Reti būdams mājās, vīrs neiemācās uzturēt attiecības, un tas var izraisīt atsvešināšanos no sievas. Ja viņš kādā konferencē iepazīstas ar jauku sievieti, tad nekas viņu vairs neattur no sānsoļa. Vīrieši bieži vien pārāk maz pūļu iegulda savas laulības uzturēšanā, taču attiecības nefunkcionē, nospiežot podziņu.

Kādās dzīves situācijās sievietes mēdz ielaisties attiecībās ar precētiem vīriešiem? Iemesls visbiežāk slēpjas apstāklī, ka sieviete neapzināti nespēj vai negrib uzsākt stabilas attiecības. Paradoksālā kārtā tieši šādās attiecībās rodas milzīga atkarības sajūta, jo sieviete savā prātā uzbur fantāzijas un sapņus, kuri nav sasniedzami.

Arī precētais partneris var kļūt atkarīgs no attiecībām ar mīļāko. Viņš daļu savas jūtu pasaules izdzīvo kopā ar kādu citu, atšķeļ daļu no savām jūtām.

"Otro vijoļu" izredzes - biežāk līdzinās nullei

Mīlas dēkas ar laimīgām beigām var gadīties tikai tad, ja precētais partneris jau pirms tam ir reāli uzsācis šķiršanos no sievas. Tādā gadījumā mīļākajai ir izredzes. Noteikti vajadzētu norunāt termiņu, kad notiks šķiršanās. Tomēr tikai trešā daļa šādu attiecību ievirzās laimīgā gultnē. Pārējie nespēj izturēt ikdienu, kas seko pēc gaistošās romantikas.

Kad mīlas dēka ir beigusies, vainīgajam, ja viņš vēlas glābt savas pastāvīgās attiecības (laulību), vajadzētu atklāti izskaidroties ar savu dzīvesbiedri vai draudzeni par to, kas noticis. Taču vīriešiem bieži vien ir ļoti grūti runāt par notikušo.

Mazi bērni daudzkārt tiek minēti kā iegansts, kāpēc vīrietis nevar šķirties. Skatīties uz to, kā uz veselīgu bāzi laulības turpināšanai, ir naivi. Bērni gan ir svarīgs arguments, taču psihologs Haldimans norāda, ka vecāku šķiršanos vissmagāk uztver nevis mazi bērni, bet gan pusaudži un jaunieši.

Kurš cieš visvairāk - mīļākā, vīrs vai sieva? Kad vīrs izlemj nepamest sievu, tad slikti ir mīļākajai. Ja notiek šķiršanās, visvairāk cieš sieva. Un starpposmā, iespējams, ka vissmagāk jūtas vīrs.

Padomi, kā pārtraukt romantiskas attiecības ar precētu vīrieti

  • Pielikt punktu slepenām attiecībām nemaz nav viegli, jo tās tiek šķirtas nevis jūtu neesamības, bet gan perspektīvu trūkuma dēļ. Šeit daži padomi mīļākajām, kas meklē izeju no sarežģītās situācijas:
  • Pasaki viņam skaidri un gaiši, ka tu nevari un nevēlies tik ilgi spēlēt otro vijoli;
  • Pieprasi konkrētu rīcību;
  • Uzstādi termiņu, kad tu pārtrauksi attiecības ar viņu, ja viņš turpinās savu neizlēmību;
  • Līdz tam neizdari uz viņu nekādu spiedienu;
  • Nevajag pievērsties tikai viņam vien, bet uzturēt kontaktus ar savu draugu loku;
  • Velc attiecībām svītru pāri, ja noteiktajā termiņā nav nekādu rezultātu. Neatkāpies no sava nodoma, ja viņš atkal dod ziņu un vēlas satikties;
  • Neforsē. Izstājies no šīm attiecībām sev vēlamā tempā. Ja mirkļa dusmu uzplūdā sadomāsi nosūtīt īsziņu viņa sievai/draudzenei, tev izdosies saraut jūsu attiecības, bet ne sakārtot haosu tavā jūtu dzīvē. Afekta stāvoklī veikto rīcību tev vēlāk nāksies nožēlot;
  • Meklē profesionālu palīdzību, ja redzi, ka pati netiec galā. Psihologa konsultācija atvieglos attiecību pārtraukšanu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!