Neapšaubāmi, attiecībās ne vienmēr viss ir skaisti un rožaini. Ir kāpumi un kritumi, prieka brīži un domstarpības, kad jāmēģina rast kopīga valoda, reizēm arī piekāpjoties. Taču ir robeža, pie kuras arī viscentīgākajam attiecību kopējam jāsaprot, ka, iespējams, šajā savienībā nav lemts pavadīt visu dzīvi. Iedvesmojoties no "Elite Daily" un "Psychology Today" ekspertu komentāriem, iepazīstinām ar pazīmēm, kuras liecina, ka tu centies saturēt kopā attiecības, kurām nav tālas nākotnes.

Taču, runājot par šo tēmu, iespējams ne tikai analizēt savas tagadējās attiecības, bet arī rīcības pagātnē. Ja spēj sevi identificēt turpmāk minētajos skaidrojumos, zini, ka šķiroties pieņēmi pareizo lēmumu (šeit lasi plašāk par pazīmēm, kas to apstiprina). Veselīgām attiecībām jāstrādā pēc modeļa "50/50" jeb abiem partneriem jādod vienlīdz liela artava to kopšanā, taču mūsdienās šī proporcija bieži vien ir mainīga.

Arī tad, kad rodas domstarpības, svarīgi atcerēties, ka dienas beigās jūs tomēr esat viena komanda, nevis pretinieki. Ja strīdi tikai aug augumā un tu esi tā, kura attiecības cenšas visu laiku nogludināt, ilgtermiņa nākotne diez vai būs iespējama. Atrast kādu, ar ko pavadīt savu dzīvi, – tāds ir daudzu ļaužu sapnis. Šis raksts tev palīdzēs skaidrāk saprast, vai tiešām tagadējās attiecībās varētu laimīgi nodzīvot līdz pat sirmam vecumam.

Bet tagad ielūkosimies ekspertu viedokļos un pazīmēs, kā konstatēt, ka tu attiecību saglabāšanā centies pārāk daudz.

Tu visu pārmērīgi analizē

Cilvēka dabā ir vēl vairākas stundas pēc sarunas vai notikuma dzirdēto un izdarīto pārcilāt galvā, lai nepalaistu garām kādu sīku detaļu, slēptu nozīmi, acu skatienu, žestu u.c. "Elite Daily" skaidro, ka iemesls pārmērīgai analizēšanai var būt nedrošība attiecībās.

Tāpat tiek vēstīts, ka cilvēki, kuri partnerattiecībās cenšas vairāk nekā otri, zemapziņā to patiesībā labi saprot. Tieši tāpēc viņi mēģina rast mierinājumu, lasot vecās ziņas vai pārcilājot kopīgo fotogrāfiju krājumus, lai atcerētos brīžus, kad jutās laimīgi un mīlēti. Šādā veidā cilvēks izvairās no esošajām domstarpībām ar otro pusīti, tādējādi mēģinot savā apziņā glābt attiecības, kurām, iespējams, nav ilgtermiņa nākotnes.

Kādas pazīmes liecina, ka partnera jūtas pret tevi ir padzisušas, lūko šajā rakstā.

Viņa dienas režīms – tavs dienas režīms

Kvalitatīvi kopā pavadīts laiks ir no svara, taču tu nedrīksti ļaut otram pilnībā noteikt savu dienas režīmu, piemēram, cikos ēdīsiet vakariņas, jo viņš grib vēl noskatīties mīļāko pārraidi un pagulēt pēc darba. Protams, reizēm piekāpties ir nepieciešams, taču tev nav sava dzīve jāpielāgo viņa kaprīzēm, kurām nav pamatota iemesla.

Lai iežēlinātu otru, cilvēki bieži vien "iekāpj" cietēja lomā, tādējādi sākot sūkstīties par grūto dienu, slikto pašsajūtu un vispārēju dzīves netaisnību. Taču iespējams arī pretējs variants, pēc kura vari saprast, ka tev šīs attiecības rūp vairāk – tavs partneris nekad it nemaz nejūtas vainīgs, jo problēmas sakne vienmēr meklējama tavā attieksmē un rīcībās. Un tu sāc mainīt sevi, bet viņš apmierināti dzīvo savā pasaulē.

Lai cilvēks spētu pastāvēt, viņam ir jāmainās, taču attiecību problēmsituācijās secinājumi un korekcijas jāveic abiem. Ja teju visās domstarpībās tu esi vienīgā, kas saprot savas kļūdas, – pārlieku centies šīs attiecības saglābt, jo maz ticams, ka otrs ir balts un pūkains bez vainas.

Tev savas jūtas ir jāpierāda

Foto: Shutterstock

Vēl viena pazīme, kas signalizē, ka tu attiecību veidošanā pieliec daudz vairāk pūļu nekā otrs, ir nemitīga jūtu un emociju pierādīšana. Partneris, kurš ir ieinteresēts savstarpējās komunikācijas uzlabošanā un attīstībā, vēlēsies, lai tu justos labi – liks justies sadzirdētai, komentējot tavus raižu vai sajūsmas brīžus.

Tev nebūtu jājūtas tā, ka savas jūtas un pārdzīvojumus tev vajadzētu īpaši uzsvērt vai izrādīt. Svarīgi sev uzdot jautājumu: "Cik atsaucīgs un līdzjūtīgs ir mans partneris situācijās, kad runa ir par manām bažām?" Tāpat pievērs uzmanību tam, kā otra pusīte reaģē uz taviem izteikumiem, kas balstīti emocijās – viņš sāk atrunāties, sauc tevi par pārāk impulsīvu, vai tomēr atklāti stāsta par savām izjūtām un sola situāciju turpmāk labot.

Neapšaubāmi, kādam attiecību posmam ir rozā brilles. Lai šis periods neievilktos un tu reālistiski varētu novērtēt, vai laiks nav iet katram savu ceļu, ielūkojies šajā rakstā, kurā apkopoti trauksmes signāli, ka attiecībās piekāpies pārāk daudz.

Emocionāls izsīkums un sevis nekontrolēšāna

Foto: Shutterstock

Savā ķermenī ir jāieklausās, jo tas labi atspoguļo, kas īsti tavā dzīvē notiek. Ja regulāri jūties nogurusi, pēdējā laikā daudz saasinātāk uztver apkārt notiekošo, nespēj kontrolēt savas emocijas – tas var būt sarkanais karogs tam, ka tavā ikdienā, tātad arī attiecībās, kaut kas iet greizi. No attiecību veidošanas var nogurt tāpat kā no fiziska darba. Jo īpaši tad, ja esi vienīgā, kura tās cenšas noturēt kopā.

No iepriekš minētā var secināt, ka pārcenšanās attiecībās var rezultēties divos galējos variantos – tu jūties iztukšota un bezspēcīga, vai tu esi kā uzvilkta stīga, kas gatava pārtrūkt jebkurā brīdī.

Šādu attiecību modeli pavisam noteikti var saukt par neveselīgu. Taču šis nebūt nav vienīgais variants, kad kāds attiecībās jūtas pārāks par otru. Ielūkojies šeit un uzzini dažādus pāru uzvedības modeļus, kuros, iespējams, atpazīsi sevi, partneri vai kādu paziņu.

Ko darīt, ja pazīmēs atpazini sevi

Foto: Shutterstock

Ja atpazini sevi kādā vai visās no situācijām un ir skaidrs, ka šādās attiecībās dzīvot turpmāk nevēlies, loģisks rodas jautājums: "Ko tagad darīt?" Vispirms tev ar partneri jārunā par savām bažām, taču šī tēma ir atsevišķa saruna, kad abi esat mierīgi, nevis daļa no kāda cita strīda. Atceries, ja vēlies situāciju uzlabot, tu nedrīksti pārmest, bet gan konstruktīvi skaidrot savas rūpes. Ja partneris turpina nevēlēties situāciju vērst par labu, tev vistiešākajā tekstā jārāda, ka tādas attiecības nav domātas tev. Ir svarīgi saprast, ka šķiršanās ierosinājumam no tavas mutes jāizskan vien tad, kad patiesi simtprocentīgi apzinies, ka ar šo cilvēku neko vairs nevēlies. Attiecību eksperti vēsta, ka šādās situācijās cilvēkiem parasti iedarbojas aizsargmehānisms – viņi nevēlas tikt pamesti, tāpēc ņems savus vārdus atpakaļ un solīs mainīties. Taču maz ticams, ka tas varētu notikt.

Ja tomēr sarunas rezultātā nonāksiet pie secinājuma, ka centīsieties savu savienību spodrināt, ieteikums ir uzlikt "laika rāmi", kurā vērot attiecību attīstību (rāmis atkarīgs no tā, cik ilgi esat kopā – pāris mēnešus vai jau gadiem). Tev uzmanīgi jānovērtē progress, kuru kopīgi esat veikuši, lai dzīvotu laimīgākās attiecībās, bet, ja situācija neuzlabojas, solījumi bijuši māņi vien.

Gribot vai negribot, reizēm nākas katram iet savu ceļu. Ļoti iespējams, būs skumjas un sirdssāpes, taču salauztu sirdi var salīmēt kopā. Šajā rakstā apkopoti ieteikumi laimīgai dzīvei pēc šķiršanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!