Lai arī cik nepatīkami tas būtu, pat ilgās attiecībās bijuši pāri šķiras, bieži vien salaužot kādam sirdi. Vai ir kādas pazīmes, kas jau laikus ļauj pamanīt, ka no partnera gaidāms dzelžains paziņojums par attiecību šķiršanu? "Gurl" attiecību eksperti uzskata, ka tas ir iespējams. "Viņa" vaicāja pieredzi cilvēkiem, kuri bijuši līdzīgās situācijās.

*Stāstu varoņu vārdi ir mainīti

Viņa attieksme un uzvedība ir mainījusies

Protams, ne vienmēr pārmaiņas liecinās par kaut ko sliktu, tomēr nepatīkamā attieksme būs jūtama.
Godīgi sakot, šīs pārmaiņas var izpausties dažādi. Pirmkārt, jau, kā stāstīja psihoterapeite Kristīne Ašmane, iemīlēšanās nav īsti "normāls", ierasts psihes stāvoklis. Tas sākas un kaut kad arī beidzas. Pēc savas izpētes Ašmane teica, ka iemīlēšanās fāze var ilgt no 6 līdz 18 mēnešiem, izņēmuma gadījumos – maksimums 3 gadus. Tātad, lūk, jau pēc konkrēta laika būs jūtamas kaut kādas pārmaiņas, kas zudinās "rozā briļļu" efektu, tomēr tas neliecinās, ka attiecības tūdaļ pajuks.

Kā skaidro attiecību eksperti, par pārmaiņām var kalpot arī pastiprināta, nekad neredzēta vēlēšanās mainīties. Varbūt tavs mīļotais uzsācis aktīvi nodarboties ar sportu, ko nekad nav mīlējis, apmeklē kādus kursus vai kā citādi pilnveido sevi – tās var būt pazīmes, ka viņš vēlas uzlabot savu dzīvi, un, ja jūtama arī vēsa izturēšanās, iespējams, viņš domā, ka savu dzīvi uzlabos tad, kad tu nebūsi līdzās.

"Es no sākuma tā priecājos, ka draugs vakaros nolēmis skriet, ēst veselīgāk arī. Pēc aptuveni mēneša viņš tieši tā arī pateica, ka viņš sev vairs nepatīkot, gribot mainīt savu dzīvi. Pēc divu stundu dziļas sarunas, es sāku vākt savas mantas. No vienas puses prieks par puisi un viņa atklāsmēm, bet neuzskatu, ka viņš toreiz izšķīrās ar cieņu," atceras Vita (35).

Jūs nesarunājaties tik daudz, cik agrāk

Foto: Shutterstock

Viņš jūtas brīvāk citu kompānijā vai tad, kad neesi blakus

Foto: Shutterstock

Nav nekas tik skarbs attiecībās, kā uzzināšana, ka partneris daudz brīvāk jūtas tad, kad tu neesi blakus. Galvenokārt tāpēc, ka tas liecina par zināmām problēmām jūsu attiecībās. Iespējams, ka tu esi dzirdējusi kaut ko no jūsu kopīgajiem draugiem, bet tikpat labi uzvedības maiņa var būt vērtējama un analizējama tad, kad jūs esat divvientulībā un tad, kad esat kopā ar kādiem draugiem, paziņām, ģimeni.
Ideālajā variantā jūs pavadīsiet labu laiku arī divvientulībā, bet līdzko jums vajadzīgi "papildspēki", lai tikai spētu atrasties viens otram blakus un pasmaidītu, ir jādomā, ko darīt tālāk.
Interesanti, ka šajā gadījumā uz nevienu nevar rādīt ar pirkstu, jo grūti būs pateikt, kurš īsti pie šāda attiecību pavērsiena ir vainīgs – iespējams, ka tu pārāk kontrolē savu partneri un viņš vienkārši nespēj būt viņš pats, vai viņš vienkārši netiek galā pats ar saviem "dēmoniem" un jācieš ir tev.

"Bijām aptuveni piecus gadus kopā, tomēr varēja just, ka nav tā kā agrāk. Pieradums vienam pie otra bija, tāpēc par šķiršanos nerunājām. Izteikti bija jūtams tas, ka meklējām veidus, kā sevi izklaidēt, lai tikai nebūtu divatā jāpaliek. Pēc aptuveni pusgada šādas dzīves sapratām, ka laiks šķirties, nav ko māžoties," tā Aija (29).

Esat iestrēguši attiecību posmā, bez pazīmēm, ka kaut kas varētu attīstīties

Foto: Shutterstock

Vienalga, kādā attiecību līmenī jūs būtu, šķiet, mūžīgi nevar iestigt vienā un apstādināt attiecību attīstīšanos. Iespējams, ir pagājis pārāk ilgs laiks, un jūs vēl neesat sākuši dzīvot kopā, saderinājušies vai saderināšanās gredzenu nomainījuši pret laulību. Tomēr kāpēc tā notiek? Iespējams, partneris vienkārši nav gatavs šādiem lieliem soļiem ar konkrēto personu.
Kā skaidro eksperti, pārāk ilga iestigšana vienā attiecību līmenī tad, kad būtu vajadzīga attīstība, teju vai paredz to, ka agrāk vai vēlāk viens no partneriem sāks "protestēt".

Savā shēmā dalās Raivis (24). "Tagad šito atstāstot, pats jūtos ļoti slikti, bet, kad beidzu vidusskolu, man tas likās pareizais variants. Situācija bija tāda, ka biju kopā ar draudzeni trīs gadus. Kā jau mazpilsētā, viss bija labi. Nāca izlaidums un iestāšanās augstskolā, pārvākšanās. Tas paver daudz iespēju. Sapratu, ka gribu būt brīvs. Arī tas, ka, ja mēs būtu kopā, mums būtu kopā jāievācas, kam es noteikti nebiju gatavs. Vienīgā problēma – nezināju, kā lai izšķiras. Negribēju sāpināt meiteni, jo viņa nebija vainīga, es vienkārši nevēlējos būt attiecībās. Tā arī vienkārši nerunāju par to, centos izturēties vēsi, cerot, ka viņa pati no manis aizies. Ar skandāliem un asarām, bet man izdevās."

Jūs vairs neveidojat kopīgus nākotnes plānus

Foto: Shutterstock

Koncerti, teātra izrādes, ceļojumi – vai tos vairs neplānojat pat divus mēnešus uz priekšu? It īpaši aizdomīgi tas būs tad, ja vienmēr esat bijuši īsti dzīves plānotāji, tomēr tagad, šķiet, ka lielie plāni vienkārši pagaist. Iemesls šim var būt gaužām vienkāršs. Iespējams, tavs partneris vienkārši nav pārliecināts, vai tad, kad būs attiecīgais pasākums, viņš uz to dosies kopā ar tevi. Tādēļ no viņa skatupunkta – kādēļ riskēt?
"Man liekas, ka šī ir klasisks paņēmiens, kā izšķirties, ja gribi pa draudzīgam tikt vaļā. Vispirms jau tu neveido plānus, kas parasti nepatīk meitenēm, jo viņām labāk patīk iziet, nekā sēdēt mājās... Pēc tam arī tas, ka tu atsaki viņas idejām. Kad pienāk īstais brīdis, vienkārši izšķiraties, jums nav ko dalīt un par ko uztraukties," stāsta Jānis (27).

Sekss kā rutīnas pienākums, kas vairs nav tik kaislīgs kā agrāk

Foto: Shutterstock

Ja sekss ir kā rutīnas pienākums, visticamāk viens otru pārāk labi pazīstat, kas būtu vēl, iespējams, pavisam normāli. Tomēr bažas rada tās situācijas, kad intīmie mirkļi vien nav tikai atstrādāti pienākuma pēc, bet arī jūsu domas ir pavisam kaut kur citur. Ja jums kopā nav labi, tas jau pašos pamatos liecina, ka jums ir kādas attiecību problēmas.

"Atskatoties uz iepriekšējām attiecībām, es pilnīgi varu pateikt, ka attiecības gultā bija tas, pēc kā es uzreiz pateicu, ka kaut kas nav labi. Pazuda tā dzirkstele viņa acīs, viņš vairs nebija mīļš, bija pazudis tas karstums. Nu, atklājās, ka viņam ir cita. Tajā brīdī biju šokā, bet ar šodienas prātu gan atceroties, uzreiz varu pateikt, ka tā bija pazīme numur viens," stāsta Monta (42).

Tomēr bieži vien, neskatoties arī uz citiem vēstnešiem, sajūtu, ka kaut kas nav labi, vienkārši var just, jo šķiet, ka katrs skūpsts ir kā pēdējais. Nav vienkāršāka cita veida, kā noteikt, ka kaut kas nav lāgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!