Reizēm dzīvē notiek nesaprotamas lietas – divi cilvēki satiekas, iepazīstas, šķietami arī simpatizē viens otram, bet te pēkšņi viens pasaka visiem zināmo frāzi – "Vaina nav tevī, es vienkārši negribu nopietnas attiecības". Bieži vien šīs attiecības beidzas ar fiasko, pat īsti nesākušās, un iemesli tam var patiesi būt dažādi.

Tu viņu saisti tikai izklaidei

Šis parasti ir viens no pirmajiem pieņēmumiem, kas tiek apsvērts – jums abiem kopā ir labi, jūs daudz smejaties, runājat, arī esat apmierināti ar fizisko tuvību, bet attiecības tāpat netiek uzsāktas. Šajā brīdī var šķist, ka tu šo cilvēku saisti tikai fiziski, bet iet ar tevi uz draugu ballītēm, ģimenes pasākumiem un sapņot par iespējamu kopīgu nākotni viņš nevēlas.

Foto: Shutterstock

Tā patiesi var būt, taču tev nav uzreiz jāuzskata, ka problēma ir tevī – neesi pietiekami skaista, gudra vai saimnieciska. Ja patiesi zini, ka šis ir īstais iemesls, kāpēc attiecības nepāriet nākamajā līmenī, skaidru pamatojumu var sniegt tikai konkrētais cilvēks. Ļoti iespējams, ka viņš vienkārši nav piemērots attiecībām un tavas vainas tajā patiesi nav.

Mazvērtības kompleksi un pārdzīvojumi

Foto: Shutterstock

Iespējams, aiz frāzes "negribu nopietnas attiecības" slēpjas bailes un nedrošība, ka otrs cilvēks nespēs būt pietiekami gādīgs un labs šajās attiecībās. "Elite Daily" eksperti min, ka tas nenozīmē, ka konkrētā persona uzskata sevi par sliktu partneri ilgtermiņā, bet tieši konkrētajā brīdī un dzīves situācijā, šķietami paglābjot no šīm attiecībām.

Ja tev ir kaut vismazākās aizdomas, ka iemesls frāzei "Es negribu nopietnas attiecības" ir tieši šis, noteikti vērts to vēlreiz pārjautāt gan viņam, gan arī tuvākajiem draugiem. Iespējams, viņam vienkārši nepieciešams kāds iedrošinošs vārds un simpātiju apliecinājums no tavas puses.

Tāpat nevar izslēgt variantu, ka vārdu savienojums "nopietnas attiecības" šim cilvēkam zaudējis jēgu un svarīgumu. Tam par iemeslu var būt draugu, paziņu, arī vecāku šķiršanās – ja bērnībā mamma agri aizgājusi no ģimenes un par zēnu rūpējies tikai tēvs, viņam dzīves laikā var veidoties neuzticība sievietēm kopumā.

Citas lietas ir prioritāras

Foto: Shutterstock

Kāds teiks, ka vienmēr var atrast laiku, lai satiktos, ja ir pietiekami stipras simpātijas, taču šis iemesls bieži vien var būt galvenais pamatojums, kāpēc attiecības nevirzās uz priekšu. Mācības, darbu un mērķu sasniegšanu daudzi stāda kā prioritāti, tāpēc attiecības un privātās dzīves nostabilizēšana tiek atstāta otrajā plānā.

Iespējams, jūs vienkārši neesat satikušies īstajā brīdī un attiecībām ir iespējama nākotne pēc kāda laika. Tas gan nenozīmē, ka tagad tev jāsēž un jāgaida, kamēr otrs izlems pievērsties attiecību spodrināšanai, taču var paļauties uz likteni, kas visu saliks pa plauktiņiem.

Ja tu esi tas, kurš šobrīd nevēlas nopietnas attiecības, ieteikums ir viens – apsver, vai tiešām attiecības traucē mērķu sasniegšanai, jo var gadīties, ka tava simpātija šajā laikā sāks iet uz randiņiem ar kādu citu, kurš šķietami tajā brīdī spēs viņu novērtēt.

  • Šajā rakstā iepazīsties ar pazīmēm, kuras liecina – tu viņam neesi vienaldzīga.

Neveiksmīga attiecību pieredze

Ja līdz šim izjukušas jau vairākas attiecības, kuras varēja saukt par nopietnām, cilvēks sāk tās neuzskatīt par vajadzīgām – kāda jēga iesaistīties nopietnās attiecībās, ja pēc tam "jālīmē" kopā salauzta sirds vai jāpārdzīvo, meklējot atbildi uz jautājumu, kāpēc īsti tā notika.

Viņi vadās pēc principa, ka sāpināt nevar tas, kā tev nav, tāpēc labāk dzīvot bez attiecībām, neuztraukties par otru cilvēku, pievērst uzmanību tikai sev un savām interesēm. Izveidotās barjeras no vienas puses pasargā, taču no otras – nelaiž klāt arī tos, kas vēlētos sniegt tikai to labāko.

Nevēlēšanās pielaist kādu tuvumā nereti skaidrojama ar aizvainojumu pret bijušo mīļoto, taču der atcerēties, ka visas reliģijas un meditācijas mācības norāda, ka jāsāk ar piedošanu, bet pēc tam viss pamazām sakārtojas pats no sevis.

Tu esi 'otrais variants'

Foto: Shutterstock

Iespējams, iemesls, kāpēc konkrētais cilvēks nevēlas nopietnas attiecības tikai ar tevi, ir tāds, ka viņš jau satiekas ar kādu citu. Šo variantu nevar izslēgt, ja esi pavisam nesen iepazinies ar cilvēku, nezini viņa pagātnes līkločus un neesi pārliecināts, ko viņš dara brīžos, kad saka "Man šodien ir citi plāni" vai "Man nav garastāvokļa kaut kur doties".

Ja tev rodas aizdomas, ka tavai simpātijai jau varētu būt attiecības ar kādu citu un viņš vai viņa vienkārši meklē izklaides iespējas, pievērs uzmanību viņa uzvedībai, kad atnāk ziņas telefonā, pārskati sociālo tīklu profilus, parunā ar viņa draugiem vai paziņām.

Nevēlēšanās kļūt 'piesietam'

Būt attiecībās nozīmē iepazīt vienu cilvēku līdz pēdējai vīlītei, nevis katru nedēļu sākt vienu un to pašu sarunu ar svešinieku atkal no jauna. Savā veidā cilvēki baidās no attiecībām, jo nevēlas kļūt piesieti vienam cilvēkam, grib gūt daudzveidīgu pieredzi, citiem vārdiem sakot – baudīt dzīvi.

Ir cilvēki, kuri vienkārši pieraduši būt vieni un nekad nav stāstījuši kādam par ikdienā piedzīvotajiem sīkumiem vai gluži pretēji, līdz sirds dziļumiem sāpīgām un svarīgām tēmām. Daudziem šķiet, ka, esot nopietnās attiecībās, cilvēks zaudē savu patstāvību un brīvību, jo ar laiku partneris var sākt uzstādīt savu noteikumus, piemēram, ar ko satiksies un ar ko nē, kā pavadīsi brīvdienas, ko vilksi mugurā u.c.

Pastāv divi varianti, kāpēc cilvēki, kuri nevēlas uzsākt nopietnas attiecas, negrib tās tieši šī iemesla dēļ – viņus vada bailes no nezināmā vai arī iepriekšminētā vēlme satikties vēl ar citiem partneriem un saglabāt neatkarību.

Ietekmēšanās no apkārtējiem

Foto: Shutterstock

Reizēm cilvēki ietekmējas no apkārtējo viedokļiem, jo no malas taču vienmēr viss labāk redzams! Var gadīties, ka tava iecerētā draugi, radi vai paziņas sākuši izdarīt spiedienu, sakot, šis vīrietis vai sieviete nav domāts tev, jūs viens otru nepapildināt, tev vairs nebūs laika satikties ar mums u.c.

Ja kāds raksturā vājāks cilvēks izdzird no tuvākajiem šādus izteikumus, bailes var piezagties, pat nemanot, un vieglāk nemaz neuzsākt attiecības, kurām sākums nav gluds. Iespējams, tavs partneris patiešām sāks domāt, ka nopietnas attiecības nav iespējams savienot ar laika atvēlēšanu draugiem, tādējādi izvēloties ilgstošu saikni, nevis jaunu kontaktu veidošanu.

Izvairīšanās no greizsirdības scēnām

Foto: Shutterstock

Kad partneri savas attiecības definē kā ekskluzīvas un nopietnas, visnotaļ biežs viesis ir arī greizsirdība, piemēram, pēc pasākumiem nākas klausīties, ka ne tā paskatījies uz kādu sievieti, par ilgu parunāji ar kādu vīrieti, pievērsi par maz uzmanības u.c. Greizsirdība parasti ir labi redzama jau attiecību sākumā, tāpēc, lai otru nesāpinātu, vieglāk ir teikt, ka vienkārši nevēlies nopietnas attiecības.

Greizsirdība ir māsa nepārliecinātībai par sevi. Šī nebūt nav no tām patīkamākajām cilvēka rakstura iezīmēm, kurai nemanot klāt nāk vēl citas radniecīgi nepatīkamas īpašības – kontrolēšana, pavēlēšana, dusmas.

  • Šajā rakstā izlasi, kā iespējams cīnīties ar slimīgu greizsirdību.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!