Būt kādu brīdi vienam, bez attiecībām ir pilnībā normāli un pat vajadzīgi. Taču, ja katras attiecības agrāk vai vēlāk beidzas, rodas jautājums – ko es līdz galam nedaru pareizi? Iespējams, tās ir kādas sīkas, ikdienišķas darbības un rīcības, kas partnerus no tevis savā ziņā atgrūž.

Lēmumu pieņemšana vienatnē

Protams, tas nenozīmē, ka tev pilnībā jāaizmirst par "es" formu un uz jautājumu – "Ko tu šodien plāno darīt?" – tev jāatbild "Mēs dosimies uz drauga dzimšanas dienu", taču, pieņemot lēmumus, kuri lielākā vai mazākā mērā skar otru cilvēku, vajadzētu ar viņu par to vienoties. Nevienam cilvēkam nepatīk, ja viņu regulē, ierobežo un pavēl kaut ko darīt, tāpēc ieteicams vienam ar otru konsultēties.

Tev jāsaprot, ka attiecības jebkurā gadījumā veido divi cilvēki, tāpēc tu nevari tajās būt pats par sevi. Šāda uzvedība partnerim var likt domāt, ka tu viņu īsti nemaz negribi savā dzīvē, tev svarīgākās ir savas intereses, nevis iespējamie kompromisi abiem kopā. Un kurš gan ir teicis, ka viņš vai viņa ar tevi negribēs darīt tieši to, ko plāno savā galvā?

Nemitīga kritizēšana un negatīvu emociju "izlikšana"

Jāpiekrīt gan arī tam, ka ilgtermiņa attiecībās iezogas sīkumi, par kuriem reizēm sanāk partnerim pārmest, taču negatīvajam attiecībās pilnīgi noteikti jāpaliek otrajā plānā. Cilvēki ir raduši kritizēt, taču mazāk teikt labo (arī reizēs, ja patiesi tā domā), kā rezultātā vienam nemitīgie pārmetumi var patiesi apnikt, un viņš var ierosināt katram iet savu ceļu.

Tāpēc tagad ir īstais brīdis, lai atskatītos uz savām iepriekšējām attiecībām un tās nedaudz paanalizētu. Iespējams, arī tev bija niķis "piekasīties" pie katra sīkuma, kaut arī apzinājies, ka attiecības kopumā ir ļoti labas, ar lielu potenciālu. Ja tā, ir laiks šo savu personības šķautni nogriezt kā ar nazi, jo nevienam blakus nav vajadzīgs cilvēks, kurš nevis motivē, bet palielina stresu un dusmas.

Izvairīšanās no nepatīkamām situācijām

Neviens nevēlas attiecības, kurās no rīta līdz vakaram par kaut ko jāstrīdas, sākot ar nenomazgātiem traukiem un beidzot ar kādas neapdomīgas frāzes izteikšanu, taču izvairīšanās no neērtām situācijām un izlikšanās, ka patiesībā viss taču ir kārtībā, noteikti nav pareizais risinājums.

Piemēram, ja arī šķietami pavadāt ļoti jauku vakaru, taču kaut kāda problēma tev liek justies trauksmainam vai neapmierinātam, labāk saki par to skaļi un uzreiz. Iespējams, kādu brīdi jūs par to diskutēsiet, nedaudz sabojāsiet kopīgo atmosfēru, taču pēc tam varēsiet laimīgi turpināt baudīt vienam otra kompāniju, jo starp jums vairs nebūs nekādas spriedzes.

Labāk tomēr lietas izrunāt uzreiz, nevis gaidīt, kad vadzis pilns un gatavs lūzt. Jo tad diez vai spēsiet visus sasāpējušos jautājumus atrisināt.

Sava "es" pazaudēšana

Ar savu "es" šajā gadījumā jāsaprot interešu un apkārtējo cilvēku loks, kas tev bija pirms attiecību sākuma. Attiecībās neapšaubāmi ir jāspēj vienam otram pielāgoties, taču šajā ceļā nedrīkst pazaudēt sevi, jo tu partnerim iepatikies tieši tāds, kāds esi, tāpēc savus paradumus nav jāmaina tikai tāpēc, lai šķietami iepatiktos vēl vairāk (šajā gadījumā nav runa par lietām, kuras otram patiesi nav pieņemamas, piemēram, smēķēšanu).

Esot attiecībās, to ir grūti konstatēt, tāpēc ieteicams pārcilāt atmiņu plauktus un padomāt par savām iepriekšējām attiecībām. Ja arī tavam draugam/draudzenei nepatīk spēlēt skvošu, bet tev tas sagādā prieku, dari to! Katram ir nepieciešams kvalitatīvi pavadīt laiku arī ārpus attiecībām, tāpēc vērts atrast lietas, kuras gan jūs vieno, gan arī atšķir.

Neuzticība un dominance

Tas, ka tev ir bijusi slikta attiecību pieredze, iepriekšējais partneris tevi, iespējams, ir piekrāpis vai pret tevi slikti izturējies, nenozīmē, ka tādi būs arī visi nākamie. Tev ir jādod cilvēkam uzticības kredīts, jo principā neuzticībai attiecību sākumā pat nav pamata. Protams, nojaukt sevis uzceltās sienas nebūt nav vienkārši, taču pakāpeniski tas ir jādara, ja redzi attiecībām potenciālu.

Nereti daudzas attiecības izirst tāpēc, ka vienam no partneriem šķiet, ka viņam ir jāņem groži savās rokās un jāvalda pār otru. Nē, tā nebūt nav jābūt, attiecībās visam ir jābūt līdzsvarā – tu man un es tev, nevis tā, ka viens regulāri ir noteicējs un jūtas pārāks.

Šajā rakstā iepazīsties ar citiem destruktīviem attiecību veidiem, no kuriem labāk bēgt kā no uguns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!