Īslaicīgs seksuālās apetītes zudums ir pilnīgi normāla parādība, ko var izraisīt stress, piemēram, liela slodze darbā vai slimība. Tādēļ nevajag ne sevi, ne partneri mudināt uz seksu tad, kad to īpaši negribas.
2. Turpinājums.

Ārkārtējās dzīves situācijās, piemēram, tuvinieka nāves gadījumā vai citos kritiskos brīžos nonākušam cilvēkam stress nomāc libido. Dabiski, ka citas lietas šajā brīdī šķiet svarīgākas par mīlēšanos.

Stresam piemīt divas sejas. Uz seksuālo dzīvi nomācoša iedarbība ir t.s. distresam, bet pozitīvi uzbudinoša iedarbība ir - eistresam. Distresu izraisa negatīvi pārdzīvojumi, savukārt eistresu – īslaicīga spriedze.

Piemēram, ja darbā jāveic nopietns projekts, tad šādai spriedzei visbiežāk ir pozitīvi stimulējoša iedarbība, it īpaši vīriešiem. Eistress paaugstina testosterona līmeni, veicinot seksuālās enerģijas rašanos. Tādējādi sekss kļūst par sava veida privāti individuālo terapiju stresa mazināšanai.

Dažās partnerattiecībās seksuālā dzīve bez stresa nemaz nav iedomājama.

Sekss kā zibensnovedējs

Šajā attiecību modelī notikumi atkārtojas līdzīgi: garastāvoklis abiem partneriem ir uz nulles, vārdu pa vārdam abi nonāk līdz strīdam, viņš paceļ balsi, viņa spītīgi paliek pie sava, ja vēl šķīvji lido pret sienu, tad skandāls ir perfekts – ar tam sekojošu izlīgšanu guļamistabā!

“Dramatisko mīlētāju” stimuls ir adrenalīns, kas seksam dod papildus lādiņu – šādiem pāriem kaislīga mīlēšanās pēc strīda sagādā vislielāko baudu!

Kas aiz tā slēpjas: Vēlme pēc tuvības abiem ir tieši tikpat liela kā konfliktu potenciāls. Iespējams, iepriekšējās attiecībās bieži sagādājušas vilšanos, tādēļ abi tagad ir nepiekāpīgi. Cits iemesls - viņu priekšstati par mīlestību īsti nesaskan. Tādā gadījumā sekss ir kopsaucējs, kas aizpilda ilgas pēc intimitātes.

Kritiskie brīži: Sekss kā samierināšanas līdzeklis, nepieļaujot partneriem nostiprināties pretējās frontēs? Kādēļ gan ne! Grūtības rada tas, ka pēc spriedzes izlādēšanas viss atkal paliek pa vecam. Šī “Aizmirsīm par to!” attieksme kādā brīdī var izraisīt milzīgu katastrofu.

Kā nostiprināt mīlestību: Vai negaiss ir pārgājis? Vai pēc vētrainās izlīgšanas viļņi ir norimuši? Tagad jāievieš kārtība, noskaidrojot strīda iemeslus. Konfrontējiet sevi ar jūsu attiecību tumšākajām pusēm. Izrunājieties atklāti par visiem pārpratumiem, nervozitāti, aizdomām utt.

Ļaujiet savām izjūtām brīvu vaļu arī skaistā laikā. Ar e-pasta kartiņām vai samīļošanu pēc pamošanās - visdažādākajos veidos izrādiet viens otram mīļus uzmanības apliecinājumus arī gluži “parastā” ikdienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!