Mums katram ir savas idejas par to, kādām ir jābūt labām attiecībām. To ietekmē dažādi faktori – kādā ģimenē uzaugām, ko esam redzējuši filmās un sev apkārt. Diemžēl dažkārt ieciklējamies arī uz vispārinātiem apgalvojumiem, ko bieži pieņemam par patiesiem pat tad, ja tie ir manīgi.

Psihologs Gajs Vinčs, kurš ir izdevis arī vairākas grāmatas par attiecībām un emocijām, "Psychologytoday" komandai atklāja 10 visbiežāk sastopamos attiecību mītus. Savu viedokli aicinājām izteikt arī psihoterapeitei Maijai Ozoliņai Molokailimai. Viņa iesaka lasītājiem atturēties no vispārinājumiem, jo katrs cilvēks ir unikāls un tā arī veido savas attiecības. Tomēr attiecību vēsturē pastāv savas likumsakarības.

Ja attiecības ir "zvaigznēs ierakstītas", tās izveidosies pašas no sevis

Foto: Shutterstock

Attiecību sākumā ir jāizvairās no neapmierinātības izpaušanas

Foto: Shutterstock

Pāriem jānodarbojas ar seksu noteiktu skaitu dienā/ nedēļā/ mēnesī

Foto: Shutterstock

Viņš pats zina, kas mani apbēdina

Foto: Shutterstock

Daudzreiz šķiet, ka mūsu partnerim būtu jāmāk lasīt mūsu domas, bet zinātnieki vēl nav pierādījuši telepātisku komunikāciju pāru starpā. Protams, tava otrā pusīte noteikti redz, ka tevi kaut kas nomāc, bet kā lai izdomā, kura no visām lietām ir vainīga šoreiz? Vinčs iesaka saukt lietas īstajos vārdos – ja kaut kas ir uz sirds, to arī saki. Neliec partnerim tavu neapmierinātību zīlēt kafijas biezumos.

"Tas man atgādina mazu meitenīšu un zēnu ilgošanos pēc vecāku beznosacījuma mīlestības. Jāiemācās runāt par savām sajūtām, vajadzībām, vēlmēm. Tas nenozīmē, ka tās otram uzreiz jāapmierina, bet ir jākomunicē, lai otrs zinātu," piebalso psihoterapeite Maija Ozoliņa Molokailima.

Bērniņš atrisinās visas mūsu attiecību problēmas

Foto: Shutterstock

Ja tu esi patiesi laimīgs attiecībās, tev nevar būt tuvas attiecības ar nevienu citu cilvēku

Foto: Shutterstock

Pāri labās attiecībās nestrīdas

Foto: Shutterstock

Nekad neej gulēt dusmīgs

Foto: Shutterstock

Protams, ka nav ieteicams iet gulēt, kad tevī mutuļo negatīvas emocijas, bet ne vienmēr visus strīdus ir iespējams atrisināt pirms došanās pie miera. Reizēm tas nav fiziski iespējams. Tas, ko tu vari darīt šādā situācijā, ir norunāt ar savu partneri, kad jūs abi būsiet spējīgi turpināt diskusiju. Turklāt daudziem cilvēkiem ir tieši ieteicams nomierināties un pēc laika ar vēsu prātu pievērsties radušajai problēmai. Tātad, strīda iepauzēšana ir pat prātīgs lēmums.

"Būtu jācenšas saprast un noformulēt, par ko ir dusmas, jo dusmas jau ir tā primārā emocija, kas signalizē, ka pārkāptas kādas personīgās robežas. Būtu gudri dusmu laikā komunicēt ar otru un paņemt pauzīti – paelpot, izjust, kas ar mani notiekas un tad, kā minēts, norunāt, kad mēs varam sarunu jau ar mierīgu prātu turpināt," tā Maija Ozoliņa Molokailima.

Tev ir jāmīl arī sava partnera sliktās īpašības

Foto: Shutterstock

Labas attiecības neprasa darbu

Foto: Shutterstock

Lai kādas būtu attiecības, tās prasa zināmu darbu un pūles. Tu pati veido savu dzīvi, vajadzības, iegribas, vēlmes, sapņus un cerības. Visas šīs lietas dažādu apstākļu vadītas vai vienkārši laika gaitā mainās, tāpat arī ir ar tavu partneri. Ņemot vērā to, ka visi esam pakļauti nepārtrauktām pārmaiņām, jebkurās attiecībās ir jāiegulda darbs. Lai cik labas attiecības būtu šodien, tas var vienā brīdī mainīties. Tas, cik daudz pūles būtu jāiegulda attiecībās nav nosakāms, bet ir jāsaprot, ka ir vērts veltīt uzmanību un laiku – pat tad, ja šobrīd viss ir perfekti.

"Attiecības prasa apzinātu pieeju, izprotot vispirms pašam sevi, tad otru, tad attiecības. Sevi attiecībās, otru attiecībās un attiecības – kā atsevišķu vienību, kuru abi veido un ietekmē. Jebkurās attiecībās ieejot, ir nepieciešama skaidrība par noteikumiem, uz kādiem mēs šīs attiecības balstīsim, bet attiecību sākumā, tas nereti aizmirstas. Pāru attiecībās ir svarīgi ieplānot laiku, ko pavadīt divatā, lai varētu patiesi satikties un tuvoties. Nevar gaidīt, ka tāds laiks vienmēr radīsies spontāni, ja rodas, tad vēl jo lielāks prieks! Ir jārēķinās ar dažādu neparedzētu apstākļu, traumu, slimību ietekmi uz attiecībām. Attiecības vienmēr prasa ienest korekcijas, analizēt situāciju un pieņemt lēmumu, ko darīt katrā no situācijām," uzsver Maija Ozoliņa Molokailima.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!