Foto: Shutterstock
Sievietes nevainība gadsimtiem ilgi bijusi būtiska viņas identitātes daļa, un ar to ir saistīts ne tikai lērums rituālu, bet arī mītu un aizspriedumu. Daļa no tiem līdz mūsdienām nav izdzīvojuši, piemēram, tagad reti kurš ticētu, ka par jaunavību liecina mazas, tvirtas krūtis. Tomēr joprojām netrūkst jauniešu, kas ir pārliecināti – pēc pirmās seksuālās pieredzes pilnībā mainās cilvēka dzīve.

Lai arī daudzi mīti, ko agrāk saistīja ar nevainību, ir izzuduši, to joprojām saista ar sievietes statusu, un daudzās kultūrās jaunavības zaudēšana pirms laulībām tiek uzskatīta par kaut ko apkaunojošu. Ja sieviete nodarbojas ar seksu pirms kāzām, viņai mēdz piedēvēt netikumu un kontroles trūkumu. Tomēr noteikt to, vai sievietei ir bijušas seksuālas attiecības, nebūt nav tik vienkārši, jo, piemēram, himēna plīsums ļoti bieži notiek vienkāršu fizisku aktivitāšu laikā.

Sievietes statusa noteikšana, ņemot vērā viņas seksuālo pieredzi, un centieni kaunināt sievietes, kas nav pietiekami "šķīstas", ir ļoti patriarhāli un var būt aizvainojoši. Par laimi, liela daļa no mītiem, kas saistīti ar sievietes nevainību, ir palikuši vēsturē.

Iedvesmojoties no "Bustle" un "Gurl", piedāvājam ieskatu vairākos greizos uzskatos, kas saistīti ar sievietes nevainību, bet mūsdienās var šķist ne tikai muļķīgi, bet pat absurdi.

Pēc pirmās intīmās pieredzes mainās pilnīgi visa dzīve


Šis uzskats ir izdzīvojis līdz mūsdienām – joprojām ļoti daudzi cilvēki, īpaši jaunieši, kas vēl nekad nav mīlējušies, uzskata, ka nevainības zaudēšana pilnībā izmaina cilvēka dzīvi. Pirmā reize nereti tiek idealizēta un pasniegta kā īpašs notikums, ko sieviete ar prieku atcerēsies visu savu dzīvi. Realitātē pirmā reize nereti ir neveikla un nedaudz jocīga, bet ir arī sievietes, kas neslēpj – tā noteikti nebija kaut kas īpašs.

Protams, var gadīties, ka nevainības zaudēšana patiešām ir skaists un gandrīz vai maģisks notikums. Tomēr nevajadzētu uzskatīt, ka visa tava dzīve un vērtība ir atkarīga no tā, kad un ar ko tu pirmo reizi mīlēsies. Lielākajai daļai cilvēku, ko sastapsi savas dzīves laikā, tāpat tas neinteresēs.

Paturi gan prātā, ka arī pirmajā mīlēšanās reizē sieviete var palikt stāvoklī, un ir jādomā par izsargāšanos. Neplānota grūtniecība vai infekcija gan var būtiski mainīt tavu atlikušo dzīvi. Vairāk par kontracepciju un ar to saistītajiem mītiem vari uzzināt šeit.

Jaunavām retāk nepieciešams apmeklēt tualeti


Mēģināt noteikt, vai sieviete ir nevainīga, ir ļoti sarežģīti. Daļa ārstu senatnē bija "atklājuši" veidu, kā to izdarīt. Bieži veidi, kā noskaidrot, vai jaunai sievietei ir bijusi intīma tuvība ar vīrieti, izrādījās patiešām aplami. Piemēram, valdīja uzskats, ka sievietes ķermenis pēc nevainības zaudēšanas kļūst "caurlaidīgāks". Ar to bija jāsaprot arī tas, ka jaunavām ir mazāka nepieciešamība urinēt nekā nevainību zaudējušām sievietēm.

Jaunavības tests paredzēja, ka pārbaudāmā meitene vai sieviete iedzēra ūdens šķīdumu. Tad tika uzņemts laiks, kas nepieciešams līdz brīdim, kad viņa šķīdumu izvadīs ar urīnu. Ja tam bija nepieciešams ļoti ilgs laiks, tika nolemts, ka pārbaudītā sieviete, visticamāk, ir jaunava. Ja sievietei vajadzēja uz tualeti neilgi pēc šķidruma iedzeršanas, tika pieņemts, ka viņa ir "tekoša" un nav jaunava.

Vēl viens tests, kā pārbaudīt, vai sieviete nav kļuvusi "caurlaidīga", bija testera sadedzināšana starp sievietes kājām. Ja sieviete sagaršoja vai saoda dūmus, tika secināts, ka viņa nav jaunava, jo tas nozīmēja, ka vīrieša dzimumloceklis ir radījis viņā "caurumu", kas atļauj dūmiem "ceļot" pa ķermeni.

Jaunavību var pārbaudīt ar striķīti


Foto: Shutterstock
Sendienās sievietes "tikumību" mēdza pārbaudīt arī ar striķīti. 16. un 17. gadsimta mijā pazīstamais un respektētais ārsts Helkija Kruks izstrādāja metodi, kas mūsdienas nav iedomājams. Tika paņemta šņore, lai nomērītu attālumu no sievietes deguna līdz pakausim. Ja šņori, kas savienoja šīs divas vietas varēja aplikt ap sievietes kaklu, viņu uzskatīja par jaunavu. Ja kakls bija resnāks, pieņēma, ka sieviete savu nevainību ir zaudējusi.

Jāpiebilst, ka šis ārsts ļoti ticēja arī tam, ka pastāv jaunavības plēve. Tas viņa vēlmi "testēt" sievietes nevainību, izmantojot striķīti, padara pagalam neizprotamu. Tiesa, mūsdienās speciālisti norāda, ka himēna plīsums nav indikators tam, ka sievietei ir bijušas seksuālas attiecības. Tas var rasties un ļoti bieži arī rodas, veicot dažādas fiziskas aktivitātes.

Jaunavas asinis ir līdzvērtīgas jaunības un skaistuma eliksīram


Foto: Shutterstock
Viena no sievietēm, kas cieši ticēja šim mītam, šķiet bijusi slovāku grāfiene Elizabete Batorija – viena no šausminošākajām sērijveida slepkavām. Līdz šim pētniekiem nav izdevies noskaidrot, cik sieviešu viņa nogalināja, bet skaidrs ir tas, ka viņa bija atbildīga par daudzu jaunu sieviešu – zemnieču un jaunavu – nāvi savā Ungārijas pilī.

17. gadsimta sākumā Batorija daudzas jaunas sievietes pakļāva spīdzināšanai, asinsnolaišanai un šaušalīgai nāvei. Vēsturiskās ziņas nav līdz galam precīzas, bet tiek uzskatīts, ka Batorija, kas bija arī garīgi nelīdzsvarota, dzēra jaunavu asinis un, ļoti iespējams, tajās mazgājās, jo ticēja, ka tās viņai dāvās jaunību un skaistumu.

Par saviem noziegumiem Batorija nesaņēma nāvessodu. Ar nāvi sodīja trīs viņas kalpus, bet pašu grāfieni ieslēdza drošā istabā attālā pilī un baroja pa nelielu atveri uz istabu. Grāfiene nomira trīs gadus pēc ieslodzīšanas.

Augi un dzīvnieki pret jaunavām reaģē īpašā veidā


Senatnē bieži tika spekulēts par jaunavu attiecībām ar dabu. Visizplatītākais mīts ir saistīts ar to, ka jaunavas spēj pieradināt mežonīgas un neparastas radības. Vispopulārākais piemērs tam ir vienradzis. Milzīgā raga dēļ viduslaikos šī būtne tika uzskatīta par ļoti erotisku. Savukārt Romā ticējuši, ka jaunavas, kas pamestas saplosīšanai lauvām, spēj šos dzīvniekus padarīt par mīlīgiem, pāraugušiem mājas kaķiem.

Tomēr pastāvēja arī pretēji uzskati. 17. gadsimta sākumā kāds vācu domātājs skaidroja, ka jaunavas no skorpionu kodumiem cieš vairāk nekā sievietes, kas nav nevainīgas. Tāpat viņš bija pārliecināts, ka tad, ja koka pirmos augļus noplūc jaunava, tas aizies bojā. Senie grieķi ticēja, ka noteiktas čūskas sevi barot ļauj tikai jaunavām, bet Anglijā valdīja uzskats, ka sieviete ir jaunava, ja viņa var iziet cauri bišu spietam, netiekot sadzelta.

Visām jaunavām ir mazas, tvirtas krūtis


Foto: Shutterstock
Vēl viens veids, kā mēdza noteikt, vai sieviete ir jaunava, bija viņas krūšu izmērs un forma. Turklāt tas tika uzskatīts par ļoti labu veidu informācijas iegūšanai. Nelielas krūtis ar maziem, rozā krūtsgaliem tika uzskatītas par nevainības pazīmi. Svarīgi bija arī tas, lai krūšu gali ir vērsti nedaudz uz augšu.

Pārliecība, ka krūšu forma liecina par sievietes nevainību, nebija balstīta tikai tajā, ka krūtis mēdz piebriest laikā, kad sieviete ir stāvoklī. Tiesa, ļoti iespējams, ka arī tam bija nozīme. Cilvēki ticēja, ka sperma, kas nonākusi sievietes vagīnā mīlēšanās laikā, paliek viņas ķermenī un "peld apkārt" līdz nonāk viņas krūtīs, liekot tām nokarāties uz leju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!