“Dace un Haris joprojām guļ vienā gultā, lai gan Dacei patīk vēsa telpa, bet Harim patīk gulēt ļoti siltā istabā. Viņam patīk daudzas biezas segas, bet viņa tās nevar ciest. Viņš vēlas gulēt flaneļa palagos, bet viņa sieva dod priekšroku zīda palagiem.
Harim patīk guļot apkampt Daci, bet viņa baidās nosmakt viņa apkampienos. Viņš guļ uz vesela spilvenu kalna, bet viņa spilvenus vispār nelieto. Viņš guļ, tērpies siltā pidžamā un zeķēs, bet viņa guļ tikai t-kreklā. Viņam patīk skaļš modinātāja zvans, bet viņai vajadzīga maiga, nomierinoša skaņa. Haris mostas vairākas reizes naktī, bet Dace guļ kā nosista. Viņi abi grozās un spārdās. Viņš parasti dodas gulēt agri, bet viņa ir īsts naktsputns. Viņš ceļas agri, bet viņai patīk no rītiem pagulēt ilgāk.”

Kāpēc precētie pāri naktis pavada vienā gultā, ja viņi varētu izgulēties labāk, guļot katrs savā gultā? Parasti atbilde ir šāda - lai gan mēs neizguļamies tik labi, cik gribētu, guļot kopā mēs tomēr gūstam nepieciešamo komfortu un emocionālo tuvību.

Statistikas cienītāji amerikāņi ir jau pasteigušies ar oficiāliem pētījumiem. Pēc ASV Nacionālā Miega fonda pētījuma datiem, 12 procenti amerikāņu guļ vienatnē. Turklāt neapmierinātība laulības dzīvē ietekmē miegu un gulēšanas ieradumus. Gandrīz puse no cilvēkiem, kas nav apmierināti ar savu laulības dzīvi, atzīst, ka guļ sliktāk nekā pirms pieciem gadiem, un vairāk nekā trim ceturtdaļām ir problēmas ar miegu.

Kā jau bija gaidāms, aptaujas rezultāti liecina, ka miega un izgulēšanās problēmas ir aktuālākas ģimenēs ar bērniem. Precēti pāri ar bērniem naktī guļ vidēji 6,7 stundas, bet bezbērnu pāri – vidēji 7,2 stundas. 12 procenti vecāku atzīst, ka mēdz gulēt kopā ar bērnu, un šādos gadījumos lielākajai daļai vecāku (81 procents) neizdodas kārtīgi izgulēties.

Gultā pāriem parasti rodas domstarpības par to, kurā gultas pusē un kādā pozā kurš gulēs, kāda būtu vēlamā istabas temperatūra, kādiem jābūt palagiem un modinātāja zvanam. Problēmas rada arī partnera grozīšanās un spārdīšanās, zobu griešana, krākšana, celšanās no gultas nakts vidū, gultas izmēri, matrača elastība, bērnu vai mājdzīvnieku ņemšana gultā, slikti sapņi, strīdi pirms gulētiešanas, mēnessērdzība un bezmiegs.

Gulēšana kopā ir kompromiss

Vienīgais risinājums pāra dažādajiem gulēšanas ieradumiem ir kompromiss. Kad pāris sāk gulēt kopā, viņi ir ar mieru upurēt komfortu, lai būtu tuvāk partnerim. Situācija var mainīties aptuveni pēc pieciem gadiem, kad cilvēki atkal sāk dot priekšroku saldākam miegam.

“Haris zina, ka Dace absolūti necieš karstumu un naktī viņa mēģina atvērt logu. Viņa nedara to pārāk bieži un viņš nesūdzas. Viņi izvēlējušies vilnas segas. Viņi uz laiku saspiežas kopā, taču tad Haris saprot, ka jāļauj Dacei atgulties brīvāk, jeb viņa viņam sāks brukt virsū.

Daces gultas pusē nav daudz segu. Ziemā viņa izvēlas papildus biezu segu, kas vidū ir pārlocīta uz pusēm, un noliek to vīra pusē. Kad kļūst patiesi karsti, viņš piekrīt izslēgt gaisa mitrinātāju un atvērt logu. Viņš ir iemanījies nakts vidū izkāpt no gultas netraucējot sievas miegu.

Viņiem ir divi modinātāji. Viens pat miroņus kapos pamodinātu - tas ir Harim, bet Daces modinātājam ir maigs skanējums. Kad iezvanās viņa pulkstenis, viņš to nekavējoties izslēdz. Ja Haris ieveļas Daces gultas pusē, viņa viņam iezveļ ar elkoni.”

Viens no risinājumiem ir Džonatana Robinsona ieteiktā gulēšana "karošu" pozā, kad gulētāji sakļaujas kā divas karotes. Viņaprāt, tas paaugstina intimitāti, mazina stresu un novērš strīdus. Dažkārt cilvēki satraucas, ja viņu partneris guļ ar viņiem pret muguru, vai arī gultā šķiet pārāk tālu.

Nesteidzies ar secinājumiem. Lai gan gulēšanas pozas var būt laulības pajukšanas iemesls, eksperti uzskata, ka nav labu un sliktu pozu. Mičiganas universitātes miega speciāliste Beta Mālova norāda, ka pāri trešo daļu dzīves pavada guļot kopā. Viņa iesaka pāriem apkampties, un gulēšanu atsevišķās gultās nosauc par bīstamu attiecību turpinājumam. Arī daudzi austrumu speciālisti ir pārliecināti, ka gulēšana kopā palīdz uzturēt laimīgu laulību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!