Foto: AFP/Scanpix
Labklājības ministrija sadarbībā ar partijas "Saskaņa" deputāti Jūliju Stepaņenko lēmusi virzīt likuma izmaiņas Latvijas Administratīvajā kodeksā. Tās paredz, ka no šī gada 1. jūnija valsts iedzīvotājiem būs "aizliegts sabiedriskās vietās publiski demonstrēt jūtu izpausmes". Sociālajos tīklos un arī citur publiskajā telpā jau sākušās karstas diskusijas par jauno likuma normu, īpaši sašutuši ir pāri, kas šovasar plāno laulāties.

Jau ziņots, ka par skūpstīšanos, publiski redzamiem glāstiem un apskāvieniem, kas nu tiek traktētas kā "sabiedrības tikumībai kaitējošas darbības", pašvaldības policijai būs tiesības izteikt brīdinājumu, ja pārkāpums tiks fiksēts pirmo reizi, vai piemērot naudas sodu 50 eiro apmērā, kaitnieciskās darbībās iedzīvotājus pieķerot atkārtoti, informē Labklājības ministrija.

"Mēs plānojam precēties šī gada 2. jūnijā un vēlamies Arkādijas parkā pie tiltiņa pieslēgt atslēgu, kā simbolu mūžīgai mīlestībai. Tam, protams, sekos fotosesija un skūpsti vairākkārt. Vedēji noteikti arī sauks "Rūgts!". Tad jau mums par katru buču tagad būs jāmaksā 50 eiro! Dārgas gan tās kāzas būs," sašutuši ir Viņa.lv lasītāji Jānis un Ilze, kas gatavojas kāzām vasarā.

Labklājības ministrijā gan skaidro, ka oficiāli precēti pāri drīkstēšot sniegt viens otram bučiņu, bet "franču skūpsts" gan tikšot traktēts kā noteikumu pārkāpums.

"Es uzskatu, ka tā ir iejaukšanās manā privātajā dzīvē, tāpēc pretlikumīga!" sašutis ir arī Viņa.lv lasītājs Haralds. "Ja gribu savu draudzeni skūpstīt, tad to darīšu arī turpmāk, kur vien vēlēšos. Plānoju arī uzsākt parakstu vākšanu portālā Manabalss.lv, ja šo muļķīgo likumu pieņems!" tā Haralds.

Aizvadītajā ceturtdienā, 31. martā, Saeima pirmajā lasījumā bez iebildumiem apstiprinājusi likuma grozījumu projektu un izvirzījusi to tālākai apstiprināšanai otrajā lasījumā.

Labklājības ministrs Jānis Reirs, pamatojot izvirzītos grozījumus un to nepieciešamību, paudis apgalvojumu, ka Satversme nosaka indivīda tiesības uz privāto dzīvi un dzīves telpu, bet iepriekš minētā rakstura darbības ir tai kaitnieciskas.

Skaidrojot grozījumu būtību, Reirs uzsver, ka intīmu jūtu demonstrēšana publiskās vietās ir pretdabiska un sabiedrībā raisa nepatiku, kā arī rada negatīvu psiholoģisku ietekmi.

"Minētās jūtu izpausmes – skūpstīšanās, glāsti un apskāvieni – ir nepiedienīga uzvedība, kas aizskar Satversmes 96. pantā noteiktās tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību," skaidro Reirs.

Grozījumi Latvijas Administratīvā pārkāpuma kodeksā un pašvaldību saistošajos noteikumos, kas jau izpelnījušies plašu sabiedrības ažiotāžu, stāsies spēkā no 2016. gada 1. jūnija.

* šī ir 1. aprīļa joku ziņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!