Tu gūsti baudu, bet ir tāda sajūta, ka varētu būt vēl labāk. Cik šāda problēma ir nopietna un vai tur kaut ko var mainīt? Jums atbild dr. Jānis Zālītis, LTPA prezidents un seksologu sertifikācijas komisijas priekšsēdētājs.

Lasītājas vēstule:
Man ir kāds jautājums par dzimumattiecībām. Man ir 22, bet manam draugam 19. Es nekad agrāk nespēju iedomāties, ka man būs jābūt skolotājai seksā, tāda loma man likās pilnīgi nepieņemama. Bet dzīvē jau bieži vien viss notiek tieši otrādi. Tagad varu teikt, ka nekādas problēmas tas man nesagādā. Mēs viens otru tiešām ļoti mīlam un visus jautājumus arī par dzimumattiecībām varam pārrunāt. Bet ir kāda problēma, kas mani satrauc.

Mūsu seksā man pietrūkst garāka priekšspēle, esam par to arī runājuši, esmu viņam to teikusi. Bet viņš saka, ja tā ir tik ilga (priekšspēle mums parasti ilgst līdz 10 minūtēm), tad viņam pāriet vēlēšanās uz seksu. Bet viņš vienmēr ir gatavs mani samīļot pēc seksa (un to arī dara). Citādi es gūstu baudu, bet ir tāda sajūta, ka varētu būt vēl labāk. Cik šāda problēma ir nopietna un vai tur kaut ko var mainīt?

Otrs jautājums, kas mani satrauc, ir tas, ka mans draugs saka, ka viņam sekss ir nepieciešams vismaz divas reizes nedēļā, citādi viņš "zaudē formu", ja tā to var nosaukt. Tas izpaužas tā, ka viņš ātri beidz, jeb viņam ir priekšlaicīga ejakulācija. Bet ja mums tiešām ir sekss vismaz šīs divas reizes nedēļā, tad viss ir normāli. Vai tā tiešām ir problēma un kā to varētu risināt, jo mums ne vienmēr ir iespēja tik bieži būt kopā?

Šīs lietas mani uztrauc tādēļ, ka manam draugam ir tikai 19 gadu, bet iespējams, es tikai lieki uztraucos. Varu vēl piebilst, ka mans draugs nesmēķē un arī alkoholu lieto ļoti reti. Pirms manis viņam ir bijusi viena meitene, un cik es noprotu, dzimumattiecības viņu starpā ir bijušas diezgan neveiksmīgas (mans draugs uzskata, ka šīs attiecības izjukušas tieši šīs otrās problēmas dēļ, ko es aprakstīju).

Jolanta


Atbild Dr. Jānis Zālītis:
Tas, ka nepieredzējušam jauneklim ir vairāk pieredzējusi skolotāja, seksā ir gandrīz masveidīga parādība. Tā, piemēram, kas gan ir jau neparasti, 77 gadus vecā dzīvokļa saimniece apmācīja seksā savu 20 gadīgo īrnieku... Jādomā, ka tas notiek tāpēc, ka Latvijā vientuļu sieviešu ir 2-3 reizes vairāk nekā vīriešu, un viņas jau ir pusmūžā.

Kas attiecas uz galveno jautājumu – par priekšspēli, tad jauneklim nervu sistēma ir ar vāju uzbudinājuma procesu. To nogurdinot priekšspēlē, virsroku ņem aiztures process un notiek tā, kā aprakstīts...

Nepilnības sajūtu seksā var izskaidrot ar to, ka orgasms, iespējams, ir tikai fizioloģisks. Bet sievietei nepieciešams kompleksais orgasms (fizioloģiskais, emocionālais, garīgais). Pagaidām tam traucē “skolotājas” loma, jo jādomā par partnera nepilnībām, kas traucē iet tālāk par fizioloģisko orgasmu.

Jaunam vīrietim sēklas pūslīši piepildās strauji un pārpildīti tie izraisa ātru ejakulāciju. Var ieteikt starplaikos masturbāciju vai arī tikšanas reizē atkārtot aktu vairākas reizes. Nākošās jau būs garākas.

Ar cieņu, Dr. Zālītis (tel. Raunas klīnikā 41-77151 vai 41-77240).


Lasītājas vēstule: Sveicināti! Man ir kāda mani nomācoša problēma, uz kuru nezinu, kur meklēt atbildi. Droši vien, ka jāgriežas pie seksopatalogiem, bet nevaru saņemt drosmi, vai arī kādu brīdi šķiet, ka viss tomēr būs kārtībā. Proti, lieta ir tāda un apstākļi sekojoši, ka neviena dzimumakta laikā man nav bijis orgasms. Viens puisis man to ir sniedzis orālā seksa laikā. Tas man liek justies nepilnvērtīgai.

Kopš padsmit gadu vecuma es spēju apmierināt sevi, bet nevis aizskarot savus dzimumorgānus, bet savādāk, ko pat īsti nemāku noformulēt. Vai tas ir kas dikti nopietns? Kāpēc ar mani tā ir? Ceru, ka tas nav nekas briesmīgs un ka viss ir atkarīgs no mana partnera. Gaidīšu atbildi un jau iepriekš pateicos par uzklausīšanu.

Satrauktā.

Lasītājas vēstule: Sveiki! Arī es esmu nonākusi pie kāda jautājuma, ko vēlos Jums pajautāt, ja to vispār ir iespējams izskaidrot.

Man 24. Šķiet, ka vēl joprojām nemāku tā pārliecinoši gulēt ar vīrieti?! Kāds vīrietis pat acīs man ir pateicis, ka nepatīk ar mani gulēt, neizskaidrojot sīkāk, izņemot to, ka vispār Krievietes ir vairāk gaumē.

Es nezinu, kas ir tas pats uzbudinošākais, ar ko ir jāsāk, kam ir jāpieskaras, kā ir jāpieiet, jāpielaiž sevi klāt glāstiem, utt. Saprotu, ka tā ir katra indivīda jūtu pasaule, kā katrs to izjūt, bet tomēr šeit ir kāda pieeja - ko katrs pēc tam variē savā gaumē. Varbūt, ka es nespēju pati līdz galam atbrīvoties, un tad jau tas parādītos pēc sava prāta, ir kaut kādas bailes pie tā visa arī. Pat nezinu pati, kas ir tas kas man neļauj tā kārtīgi atraisīties, kā kauns, kā kas cits.

Vai variet man kaut ko ieteikt?
Zaiga


Atbild Dr. Jānis Zālītis:
Jums abām atbildēšu kopīgi, jo ir daudz līdzīga Jūsu neveiksmēs. Vismazāk Jums var palīdzēt seksologs. Jūsu īstais ārsts varētu būt transologs, kurš jau pirmā seansa laikā var noskaņot Jūsu organismu orgasma izjūtām. Sievietei gan izredzētais partneris ir kaut mazliet jāmīl, kas nav nepieciešams vīrietim.

Cik var saprast, tad Jums vienlaicīgi jau ir izveidojusies gaidīšanas neiroze. Arī vīrieša kritika ir nospēlējusi ļaunu lomu. Nezinu, vai sevi apmierinot padsmit gados, Jūs iztēlojāties vīrieti, jo tā var pierast pie mehāniskās pašapmierināšanās, kad lomu spēlē tikai neerotiski kairinātāji. Jums var palīdzēt arī cita veida psihoterapeiti, bet tad terapija iznāks ilgstošāka un dārgāka.

Ar cieņu, Dr. Zālītis Raunā (tel. klīnikā 41-77151 vai 41-77240).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!