Tas, ka šķiršanās var būt visai nepatīkams process, nav nekas jauns. Tomēr, šķiet, vismaz reizi mūža šim procesam, neatkarīgi no attiecību nopietnības, cauri iziet ikviens cilvēks. Kā izšķirties pēc iespējas saudzīgāk? "Elite Daily" eksperti piedāvā piecas lietas, ko vērts likt aiz auss.

Esi tieša. Nerunā aplinkus, bet esi patiesa, lai arī cik biedējoši tas dažkārt nebūtu. Lieliski noderēs frāze kā "šīs attiecības vienkārši nav piemērotas man", un dažkārt pat neko vairāk nevajag. Katrā ziņā, ja patiešām esi nolēmusi, ka vairs nejūties laimīga kopā ar šo cilvēku un iepriekš mēģinātie centieni sakārtot attiecības nav izdevušies, esi strikta par savu lēmumu – nepakļaujies spiedienam un paliec pie sava. Pretēja gadījumā tu visu tikai sarežģīsi. Nedod mājienus, ka tavs lēmums ir maināms.

Izšķiries aci pret aci. Lai arī ko tu darītu, izrādi cieņu pret cilvēku un izšķiries ar viņu tiešā kontaktā. Pārraut attiecību saites īsziņā vai ar telefona zvana palīdzību vienkārši ir nepieklājīgi. Turklāt agrāk vai vēlāk tev tāpat šis cilvēks būs jāredz, kas satikšanos var padarīt neiedomājami neveiklu.

Uzstādi noteikumus. Tos vajadzīgs uzstādīt gan pirms lēmuma pateikšanas, apzinoties, ka ir lietas, ko tomēr nevēlies teikt vai strīda karstumā vienkārši atklāt, bet svarīgi, lai arī pēc tam, kad esat katrs aizgājuši uz savu pusi, kādā vientulīgā vakarā nesekotu kāda īsziņa vai zvans, kas situāciju tikai sarežģīs.

Esi ātra un nekavējies. Kad runa ir par attiecību saišu pārraušanu, svarīgi ilgi negaidīt. Ja nevēlies būt kopā ar šo cilvēku, rīkojies tagad – gaidīšana ne pie kā laba nenovedīs. Protams, pirms šī lēmuma izteikšanas gan ir kārtīgi jāapdomā, vai lietas nav sasteigtas un jau rīt nedomāsi citādi, tomēr, ja šis ir nemaināms lēmums, nevilcinies.

Neatstāj mantas. Vēl kāda būtiska nianse – ja esat kopā ilgāku laiku, tad visticamāk nedaudz es iedzīvojusies arī viņa mājoklī. Un otrādi. Taču lieliskākajā gadījumā būtu prātīgi savas mantas savākt uzreiz, lai vēlāk izbēgtu no nepatīkamās satikšanās tad, kad tomēr vēlēsies tās atgūt.

Runājot tieši par laulību šķiršanu, jurists un arī Latvijas Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs atklāja, ka šķiršanās lietas parasti ir visriebīgākās, tāpēc iespēju robežās viņš no tām izvairās. Tomēr viņš uzskata, ka pārraut laulību saites var arī ar cieņu. Viens no veidiem, kā vispār šādos gadījumos uzsākt sarunu partneru vidū, ir uzrakstīt uz papīra piecas labās lietas, kāpēc abi viens otru vispār atrada. "Tas būs arī tāds zināms apliecinājums cieņai pret sevi, ka jūs neesat norakstīti idioti, kas ir kaut ko tik stulbu izdarījuši, ka tagad pēc 20 gadiem katram vēl ir cirvis aiz muguras."

Savukārt te atradīsi padomus, kā izšķirties, ja neesat pat īsti sākuši satikties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!