“Kāpēc man griezties ar savām problēmām pie psihoterapeitiem, ja neticu, ka viņi kaut ko spēj atrisināt? Kādēļ man mēģināt iepazīties, ja es neticu, ka varu kādai patikt?” savā vēstulē jautā kāds DELFI lasītājs.
Raksta mūsu lasītājs Egons:

90. gadu sākumā apmeklēju vairākus psihoterapeitus un pie visiem griezos ar līdzīgu problēmu - nespēju iepazīties. Šobrīd visus dakterīšus varu sadalīt divās grupās:

  • tie, kuri rīkojas pēc principa "dari kā es, domā kā es, un tev nebūs problēmu";
  • tie, kuri uzdeva šādus tādus jautājumus par doto tēmu, izspieda dažas "jā" atbildes, noteica "gan būs labi", un ar to viss beidzās.
Jā, bija izņēmums: viena būtne (vārdu, uzvārdu nezinu) man atbildēja: "Jūs esat jauns, skaists, kā jums var būt problēmas?". Vienīgais rezultāts bija tikai pēc vizītēm Tvaika ielā 1992. gada maijā - jūlijā: asinsizplūdums smadzenēs (joks - es nesaistu šos notikumus).

Kāpēc man griezties ar savām problēmām pie psihoterapeitiem, ja neticu, ka viņi kaut ko spēj atrisināt? Kādēļ man mēģināt iepazīties, ja es neticu, ka varu kādai patikt?

Un vispār: ja sievietēm ir vajadzīgi vīrieši, tad tikai:

  • spermas iegūšanai;
  • kā līdzeklis naudas, lietu, sabiedriskā stāvokļa iegūšanai;
  • fiziski smagu darbu veikšanai;
  • kā objekts, uz kuru var izgāzt dusmas.

Ja vēlaties, varat atbildēt.

Atbildi Egonam sagatavojusi Dr. Anita Plūme:

Lasot Tavu stāstu, Egon, tiešām gribēju komentēt par psihoterapeitiem, tā kā tas ir mans darbs, kas man ļoti patīk un interesē. Varbūt dažas pārdomas derēs arī tiem, kas domā par to, ka vajadzētu meklēt kaut kādu psiholoģisku palīdzību, bet kas domā tā: nezinu, neticu, baidos, jo ir dzirdēti dažādi stāsti par psihoterapeitiem... Arī Tavs stāsts ir piemērs šāda viedokļa pastāvēšanai.

Pirmkārt, jāzina, ka ir dažādas psihoterapijas metodes, kas ir piemērotas dažādiem cilvēkiem un dažādām problēmām.

Ja Tu esi ātras dabas un gribi konkrētu padomu, meklē speciālistu, kas pielieto kognitīvas terapijas metodes. Cik es zinu, to dara daudzi psihologi psiholoģiskās palīdzības un krīzes centros. Tev derēs arī geštalts, ja patīk strādāt grupā un atklāt, ka Tavas problēmas nav unikālas.

Ja esi tēlains, māksliniecisks, bet ne pārāk analītisks, dodies pie psihodramatista. Sevišķi, ja mēdz bēdas slīcināt glāzītē vai apreibināties ar citām vielām, tas palīdz.

Ja esi ieinteresēts pats saprast savu sev nepieņemamo uzvedību vai problēmu, un Tev patīk lietas analizēt, meklē psihoanalītiski orientētu personu, bet esi gatavs uz diezgan ilgu darbu - dažreiz pat vairāku gadu garumā. Toties rezultāti ir ievērojami un caurmērā noturīgi, bet tam, kā zināms, nav 100% garantijas, tāpat kā jebkuram citam terapijas veidam. Ja kāds Tev sola 100% rezultātus un vēl ātri, visticamāk, Tev ir darīšana ar šarlatānu.

Man Tevi jāapbēdina: Tavs psihoterapeits nedrīkst būt Tavs draugs, un jūsu abu attiecībām jābūt samērā distancētām, kas nenozīmē to, ka psihoterapeitam ir vienalga, kas ar Tevi notiek. Tas ir izskaidrojams ar to, ka psihoterapeitam ir jābūt neitrālam vērotājam, kas palīdz Tev izprast situāciju, bet sapratne tālāk ļaus Tev pašam atrast pareizo risinājumu. Tomēr neraugoties uz praktizējamo metodi, neviens kvalificēts terapeits nemēģinās Tevi pārliecināt par savu viedokli un tā pareizību.

Īstenībā, personīgais viedoklis netiek lietots, secinājumi tiek izdarīti, balstoties uz konkrēta cilvēka psiholoģiskajām grūtībām un praktizējamās metodes teorētiskajiem atzinumiem, kas nosaka gan darba tehniku, gan vārdiskos atzinumus, ko terapeits Tev var teikt.

Darba instruments ir psihoterapeita paša personība, tādēļ pacientam un terapeitam savstarpēji jājūt psiholoģisks komforts, ko katrs sajūt, ja ne uzreiz, tad pēc pāris reizēm noteikti. Tā kā tas nav nekāds unikāls atklājums, ir zināms, ka daži cilvēki nevar kopā sadarboties.

Šo sajūtu visbiežāk mēs izjūtam kā nepatiku un aizkaitinājumu pret otru. Šajā gadījumā jāmeklē cits speciālists, ar kuru šo sajūtu nav. Izņēmums ir tikai tad, ja mums bieži liekas, ka mēs cilvēkiem nepatīkam. Tad gan jāturas pie tā, par kuru esi dzirdējis labas atsauksmes, cenšoties cik ātri vien var izstāstīt terapeitam savas sajūtas. Jādomā, profesionālis zinās, kas darāms, lai Tev palīdzētu tikt ar to galā.

DELFI pateicas par sadarbību Latvijas Ģimenes Centra ārstiem. Kādi jautājumi par dzimumattiecībām Tev vēl šķiet apspriešanas vērti? Raksti uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv, un mēģināsim rast atbildi kopā.

Latvijas Ģimenes Centra adrese: Rīga, Kaņiera 10a. Tālruņi reģistratūrā: 7132165 un 7132164.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!