Vai mūsdienu sabiedrībā ir vieta laulībām, un vai tās vispār ir vajadzīgas? Vai laulības ir tikai juridisks dokuments, vai tomēr kaut kas vairāk? Kādu iemeslu dēļ cilvēki joprojām precas? Šķiet, ka precību iemeslu ir tikpat daudz, cik mīlētāju pāru.

Kādēļ cilvēki precas?

Protams, nepārprotamākais no laulību iemesliem ir: “Es mīlu šo cilvēku un vēlos pavadīt ar viņu kopā visu atlikušo dzīvi, bet laulība ir publisks apstiprinājums mūsu mīlestībai.”

Daļai ļaužu laulība sniedz drošības sajūtu, taču iespējams, ka šādu cilvēku mūsdienās paliek aizvien mazāk. Vēl viena daļa uzskata, ka ģimeni ar bērniem var veidot tikai laulībā.

Vai laulību tradīcija arī turpmāk būs aktuāla?

Samērā nesen, pirms kāda gadsimta, cilvēki parasti precējās gluži praktisku iemeslu dēļ. Viņu vecāku īpašumi atradās kaimiņos, un sievas tēvam vajadzēja palīdzīgu roku ģimenes biznesā. Praktiskums bija daudz izplatītāks precību iemesls nekā sapņainais “mūža mīlestība”. Vai tagad, kad šie iemesli vairs nav aktuāli, mums joprojām vajadzētu ievērot laulības tradīcijas? Te nu mēs nonākam pie nākamā apsvēruma.

Vai pastāv atšķirība starp precētu un neprecētu cilvēku? Protams, mēs visi zinām, ka atšķirība pastāv, taču, kāda īsti - to mēs nevaram paskaidrot. Dažas lietas dzīvē, piemēram, mīļotā cilvēka dāvinātās rozes smaržas ieelpošana, sekss, bērna piedzimšana, gluži tāpat kā apprecēšanās, ir emocionāli neizskaidrojami procesi...

Vecmodīga tradīcija?

Trūkst vārdu, lai izteiktu, cik ļoti cilvēks izmainās pēc pirmā seksuālā kontakta. Ikviens pēc savas pieredzes zinās, ka šis atgadījums būtiski izmaina personību. Kopš tā brīža tu kļūsti pavisam cits cilvēks, kurš nekad vairs nebūs tāds kā agrāk. Tas pats attiecas uz bērna piedzimšanu.

Un gluži nepārspējamu iespaidu uz cilvēku atstāj laulības. Brīdī, kad tu saviem tuviniekiem, labākajiem draugiem un paziņām paziņo, ka atlikušo dzīvi gatavojies dzīvot kopā ar kādu cilvēku, tevi pārņem ārkārtīgi laba, neatkārtojama sajūta.

Saprotot, ka precības ir ārkārtīgi personisks jautājums un neviens nevar ieteikt, kā labāk rīkoties, piedāvājam apsvērt dažas lietas...

Laulības nav tikai:

  • Iemesls skaistai ceremonijai un/vai grandiozai ballītei.
  • Veids, kā tikt pie daudzām dārgām dāvanām.
  • Vienkāršs veids, kā tikt prom no vecākiem.
  • Garantija, ka sekss būs vienmēr, kad vien ienāks prātā.

Labiem laulības partneriem ir vajadzīgas sekojošas īpašības:

  • Ne tikai aizraušanās, bet arī mīlestība.
  • Ne tikai mīlestība, bet arī uzticība.
  • Paļāvība un uzticēšanās partnerim.
  • Neatlaidība, lai pārvarētu grūtos periodus kopdzīvē (un tādu būs daudz).
  • Sīksta izturība, lai neņemtu kājas pār pleciem, sastopoties ar pirmajām problēmām.
  • Pacietība un iejūtība.
  • Spēja vienoties par kompromisiem.

Vai laulība ir vajadzīga, lai dzīvotu kopā ar mīļoto? Uz šo jautājumu nevar atbildēt neviens cits, izņemot tevi pašu un tavu partneri.

Ja tavi vecāki ir šķīrušies, tev varētu būt bēdīga pieredze, zinot, cik sāpīga ir laulības šķiršana. Taču paskaties uz laimīgajiem sirmajiem pārīšiem, kuri, rokās sadevušies, vienā solī iet pa ielu... Tādēļ noteikti ir vērts mēģināt, vai ne?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!