Ja esi noraizējusies par savas dzimumtieksmes patvaļīgo prombūtni, tad zini, ka šai problēmai pastāv vairāki iemesli. Lai atgūtu pazudušo kaisli, nepieciešams godīgi un bezkaislīgi novērtēt un izprast problēmas cēloņus.
Kādreiz tu un tavs mīļotais vīrietis bijāt gatavi slepeni ielīst kādā drēbju skapī, lai “pamuļķotos” garlaicīgu viesību laikā, bet piecus gadus vēlāk vairs nevarat atrast laiku vai vēlmi tuvības brīžiem savā guļamistabā, tātad šī, iespējams, ir tikai pārejoša problēma. Pārstrādāšanās un stress ir visbiežākie iemesli dzimumtieksmes pazušanai.

Seksuālo interesi bieži vien var mazināt arī blakusefekti, ko izraisa medicīniskie preparāti, tai skaitā antidepresanti un pretapaugļošanās tabletes. Šāda veida blakusiedarbību vajadzētu apspriest ar savu ģimenes ārstu, jo varbūt nepieciešams izvēlēties modernākus medikamentus, kuriem ir mazāka ietekme uz seksuālo dzīvi.

Apmeklējot ārstu, tu vari pieprasīt arī asinsanalīzi, lai noskaidrotu hormonu līmeņus organismā. Gan vīriešu, gan sieviešu organismā ir “vīrišķie” hormoni androgēni. Pēc grūtniecības estrogēna un testosterona līmeņi sievietes organismā samazinās, kas arī ietekmē dzimumtieksmi. Sievietes androgēnu līmenis var kristies arī pēc menopauzes.

Taču šis nav tikai veselības jautājums, jo pastāv arī cita veida ķīmija starp diviem cilvēkiem, kas nav izmērāma ar asinsanalīzēm. Šāda ķīmija, jeb saderība, ir vai nu ļoti liela, atbilstoša vai arī tās nav vispār.

Dzimumtieksme (libido) dažreiz var pazust arī partneriem, kuriem ir lieliska seksuālā saderība. Šāda situācija var rasties vairāku faktoru dēļ – kāda medicīniska problēma, kas novārdzina organismu; viena partnera depresija, kas radusies kādas personiskas krīzes vai sadzīvisku rūpju rezultātā.

Vīrieši daudz labāk nekā sievietes spēj nodalīt savas libido problēmas no pārējām dzīves problēmām. Iespējams, tas ir tādēļ, ka sievietes dzimumtieksmes mehānisms darbojas savādāk, it īpaši pēc bērna piedzimšanas, kad pievienojas vēl divi būtiski faktori. Pirmkārt, organismā notiek hormonu vētras, un otrkārt, rodas rūpes par jaundzimušo, kam ir nepieciešama pastāvīga uzmanība.

Daļa sieviešu ļoti labi tiek galā ar šīm rūpēm, taču citas sajūtas kā piepeši iemestas taifūna centrā bez kompasa. Viņām partneris var sākt šķist kā vēl viens cilvēks, kurš stāv rindā un kuram kaut ko vajag no viņas. Tā nudien nav īstā recepte erotisku noskaņu radīšanai pirms gulētiešanas.

Vislabākais šīs dillemas risinājums ir pacietība, medicīniskā pārbaude, kā arī abu partneru centieni atkal ieviest romantiku savās attiecībās, piemēram, kopā pavadot laiku, ko neaizņem vecāku pienākumu pildīšana, kā arī atvēlot katram pietiekoši daudz laika personiskajām interesēm un hobijiem.

Dažreiz vienkārši nepieciešams atklāti izrunāties ar partneri, noalgot bērnu auklīti, apsvērt iespējas doties atvaļinājumā, vai arī vairāk laika veltīt romantikai jūsu attiecībās, lai ievirzītu tās atpakaļ vecajās sliedēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!