Foto: Shutterstock
Kad atkal pienācis kārtējais vakars, taču romantiskā gaisotne mīlas ligzdiņā nebūt neliecina, ka guļamistaba šonakt piedzīvos kādus pikantākus pasākumus, agrāk vai vēlāk katrs no partneriem uzdos sev jautājumu, kāpēc attiecības ievirzījušās šādā gultnē. Vēl vairāk par konkrēto tematu vari aizdomāties, ja tu mesties mīlas priekos vēlies, bet tavs partneris uzstājīgi apgalvo, ka atkal šonakt prieki ies secen. Kur slēpjas problēma un kāpēc jāsaņem kārtējais kurvītis guļamistabā?

Patiesību sakot, iemesli ir daudz un dažādi. Tieši tāpēc vēlējāmies uzskaitīt būtiskākos un populārākos no tiem, piedāvājot speciālistu padomus, kā šādas situācijas risināt. Turklāt šoreiz piedāvāsim iejusties dažās situācijās, kurus uzticējuši cilvēki ar līdzīgām pieredzēm.

*Visu stāstu varoņu vārdi ir mainīti.

"Es nevarēju izturēt, ka dzīvesbiedrs sēž rokas klēpī salicis un gaida vakariņas"

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vēlme izpausties guļamistabā neapšaubāmi ir saistīta ar to, kā cilvēks attiecībās jūtas kopumā. Ir tikai loģiski, ka gadījumā, ja cilvēks ir pikts, sadusmots vai nejūt itin nekādu tuvību vai saikni ar savu partneri, pikantie prieki var būt ierindoti otrajā plānā.

Kā skaidro psiholoģe Sūzana Krausa Vitburna, kura veido savu sleju "Psychology Today", ja sieviete ir nokaitināta vai kā citādi neapmierināta ar laulību, nodarbošanās ar seksu būs pēdējā lieta, par ko viņa domās. Psiholoģe šo problēmu iesaka risināt viselementārākajā veidā – nevis izzīlēt kafijas biezumos, bet vienkārši apjautāties, kas noticis un kas ir pārņēmis otrās pusītes prātu. "Atbilde var slēpties vienkāršā niekā, piemēram, vārda neturēšana, bet tikpat labi tā var būt lielāka problēma, piemēram, necieņas izrādīšana vai problēmas komunikācijā."
Ne visi cilvēki vēro apkārtējos, un, ja neviens tev nepajautā, kas par vainu, ir jāsaka pašai. Tā ir vieglāk dzīvot
Marija

Savā pieredzē par attiecību atrisināšanu dalās Marija (34): "Kad biju jaunāka un rāvos pa diviem darbiem, atnākot mājās, nevarēju izturēt, ka dzīvesbiedrs sēž, rokas klēpī salicis, un gaida vakariņas. Tikai pašsaprotami, ka biju dusmīga. Bet viņš nemaz necentās pajautāt, kas man par vainu. Pieķēru sevi pie domas, ka šis cilvēks mani vairs nesaista – pilnīgi riebums uznāca par tādiem vīriešiem – lupatām. Par seksu nemaz nerunājot... Vienu dienu neizturēju un izstāstīju savu sāpi. Lai gan mēs tāpat izšķīrāmies, uzreiz pēc šīs sarunas jutu, ka beidzot kāds mani dzird, situācija uzlabojās. Bet tikai pēc tam izsecināju, ka ne visi cilvēki vēro apkārtējos, un, ja neviens tev nepajautā, kas par vainu, ir jāsaka pašai. Tā ir vieglāk dzīvot."

"Ja esi nonācis līdz māsu – brāļu attiecībām, atgriezties atpakaļ romantikā ir grūti"

Foto: Shutterstock

Ne vienmēr intīmā tuvība nozīmē "dzīvniecisko" procesu. Seksoloģe un grāmatas "Getting the Sex You Want" autore Temija Nelsone atgādina, ka šis process galvenokārt ir – pieskārieni un tuvība. "Tas ir intīms pieskāriens, kas pierāda – tavs partneris tev šķiet pievilcīgāks nekā jebkad agrāk," skaidro Nelsone. "Koncentrējies uz pieskārieniem un mīlestības izpausmēm ik dienu, pārāk ātri nenovedot šo procesu pie seksa."

Nelsone iesaka izrādīt mīlestības izpausmes ik brīdi – kad ar mīļoto skaties iemīļoto pārraidi, turi viņa roku, pamasē kaklu. "Tomēr neliec domāt, ka vēlies no savas otrās pusītes tikai vienu lietu," noteic psiholoģe.

Jana (27) labi pazīst šo situāciju: "Seksa mums nebija aptuveni pusgadu. Tam bija daudz iemeslu – detaļās neieslīgšu. Lai arī par visu pārējo attiecībās nevarēja sūdzēties, tuvības nekādas. Ja esi nonācis līdz tādām māsu – brāļu attiecībām, atgriezties atpakaļ romantikā ir grūti. Mums nesanāca."

"Draudzene apsūdz pat krāpšanā, bet patiesībā esmu vienkārši noguris"

Foto: Shutterstock

"Šodien nē, es esmu noguris" dažreiz patiešām nozīmē, ka partnera enerģijas latiņa nudien nav augsta un garā diena darbā ir izsūkusi pēdējās spēku rezerves. Ne vienmēr zem šiem vārdiem jāmeklē kāda sazvērestība vai dziļāka problēma, savā blogā skaidro seksa terapeite un izglītotāja Elizabete Makgrata.

"Nogurums ir patiess, tas ir reāls. Sievietēm ir nepieciešams šajā procesā justies enerģiskām," teic Makgrata. Ja tavam partnerim nav mirkļa, lai atpūstos un atjaunotu savas enerģijas rezerves, tas var sagādāt grūtības justies seksīgi.

Makgrata šādā gadījumā iesaka nedaudz atpūsties vienam no otra un palūkoties, kā tas izmaina situāciju guļamistabā.

"Kopš dabūju labāku darbu, arī jāstrādā ir vairāk. Jā, pirms tam, kā jau īstam vecim, gribējās vienmēr, bet tagad – krietni mazāk. Draudzene neizpratnē, apsūdz pat krāpšanā. Bet patiesībā es vienkārši fiziski nevaru, esmu noguris – draudzenei jāgaida brīvdienas," stāsta Reinis (26).

"Ir jāvelta pietiekams laiks divvientulībai, un tad nekādām problēmām nevajadzētu būt"

Foto: Shutterstock

Vairākus gadus atpakaļ, kā vēsta "Huffington Post", pētnieki Viljams Masters un Virdžīnija Džonsone ierosināja, ka viss, kas nepieciešams, lai arī cienījamākos gados būtu apmierinoša dzīve guļamistabā, ir vien "laba veselība un interese partnerī".
Tāpēc pajautā sev – vai tavs partneris uz tevi vēl joprojām lūkojas ar to pašu degsmi kā agrāk? Vai viņš ir ieinteresēts? Vai arī laika gaitā dzirkstelīte ir pazudusi?

"Lai arī tu vari gados būt daudz jaunāks par cilvēkiem, kurus piemin pētnieki, var gadīties, ka dzirkstelīte ar laiku var padzist tik un tā," teic Krausa Vaitburna.

Lai nedaudz atgūtu rozā briļļu periodu, psihologi iesaka centies iepazīt savu partneri vēlreiz – kopīgas intereses, pasākumi un nodarbošanās.

"Drīz būs septiņi gadi, kopš esam precējušies. Dzirdētas visādas kopdzīves gadu krīzes, bet savējo tā arī neesam atraduši. Es uzskatu, ka vienkārši ir jāvelta pietiekams laiks divvientulībai, un tad nekādām problēmām nevajadzētu būt," ierosina Liene (35).

"Nekādus medmāsiņu tērpus nevelku, taču uzskatu, ka neliela paspēlēšanās ar vietas un lietas apstākļiem palīdz"

Foto: Shutterstock

Mēdz gadīties, ka sekss pārvērties par rutīnu – procesu bez jebkādas lielākas nozīmes. Ja ieslīgstat rutīnā – gultas priekiem atvēlētas vienas un tās pašas dienas, kā arī visas pozas ir atstrādātas, cenšaties ieviest ko jaunu un nebijušu, savā blogā "The Happy Spouse" iesaka seksoloģe Dona Mišela.
"Nomainiet ierasto lietu kārtību, aizdedz sveces, ieslēdz romantisku mūziku – padari mirkli romantisku. Darbiniet iztēli – ja nepieciešams, ierosini lomu spēles. Vissvarīgākais – padariet mirkli jautru un interesantu," skaidro Mišela.

Savu pārliecību skaidro arī Ilona (29): "Labi, nekādus medmāsiņu tērpus nevelku, taču uzskatu, ka neliela paspēlēšanās ar vietas un lietas apstākļiem palīdz. Ja tu appreci kādu 30 gadu vecumā, līdz sirmam vecumam taču apniks viena un tā pati gulta un spilvens."

"Es vispār neatbalstu vienas nakts sakarus un ar cilvēkiem, kuriem neizjūtu emocionālu tuvību, pārgulēt nespēju"

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!