Foto: Jaruek Chairak/Shutterstock

Tuvojoties kāzu sezonai, vairums topošo jaunlaulāto jau cītīgi gatavojas savai īpašajai dienai, plānojot organizatoriskas dabas jautājumus un, gluži likumsakarīgi, arī iespējamos finansiālos izdevumus.

Zināms, ka kāzas nebūt nav lēts prieks, taču, ņemot vērā pāris noderīgu viltību, zināšanu un triku, īpašo dienu iespējams noorganizēt par krietni demokrātiskāku samaksu nekā šķiet sākotnēji. Šai sakarā piedāvājam kāzu organizatores Zanes Rūdeles ieteikumus, kā kāzu plānošanā nezaudēt lieku laiku un arī naudu.

"Svarīgākais, ar ko sākt, plānojot kāzas, ir noteikt to budžetu, kā arī galvenās prioritātes, sadalot pieejamos naudas līdzekļus kopējā tāmē un arī atsevišķās pozīcijās. Jāatceras, ka ne vienmēr ir vajadzīga populārākā mūzikas grupa un pazīstamākais kāzu fotogrāfs.

Ir arī citas alternatīvas un nebūt ne sliktākas. Atliek vien meklēt un apzināt iespējamos variantus, lai atrastu ko sirdij tīkamu un maciņam pieejamu," stāsta Zane, iesakot vispirms aprunāties ar apkārtējiem cilvēkiem par māksliniekiem, ko jau precēti pāri var ieteikt no pašu pieredzes.

Gadījumā, ja meklējumi tomēr jāveic paša spēkiem, vienmēr ir iespējams izmantot internetu, dažādos forumos meklējot jau esošas un uzsākot jaunas diskusijas par sev aktuālo tēmu.

"Topošās līgavas un sievas ir atsaucīgas, ar lielāko prieku iesaistoties diskusijās un apmainoties ar savu pieredzi. Kad informācija iegūta un apkopota, atliks vien izlemt," piebilst kāzu organizatore, turpinājumā minot būtiskākos priekšnoteikumus, pēc kuriem vadīties kāzu plānošanā.

Viesu saraksta pārskatīšana

Lai ietaupītu naudas līdzekļus, izvērtē, kādus cilvēkus patiešām vēlaties redzēt kāzu neoficiālajā daļā pēc svinīgā jāvārda došanas brīža. Viesu vidū vienmēr var atrast kādu, ko uz to tomēr nelūgt, piemēram, vairākus gadus nesatiktus radiniekus vai draugus. Tāpat nekādā gadījumā nevajadzētu ietekmēties no tā, ko "mamma grib".

Gadījumā, ja tomēr satraucies par to, ka kāds varētu apvainoties par pilnīgu ielūguma trūkumu, atceries, ka vienmēr pastāv iespēja ielūgt šo cilvēku uz ceremoniju (baznīcu, dzimtsarakstu nodaļu u.c.).

Foto: Shutterstock

Svinības tuvāko cilvēku lokā

Arvien populārāka ir kļuvusi kāzu svinēšana, uz tām ielūdzot nelielu cilvēku skaitu. Intīmā gaisotne, ko radīs vien ģimenes locekļu un tuvāko draugu klātbūtne, īpašo dienu pārvērtīs patiešām sirsnīgā un skaistā notikumā. Atceries, ka, lai kāzas izdotos, tām nebūt nav nepieciešama lieka pompozitāte un grandiozas svinības!

Piemērotākais laiks

Tā kā kāzu sezonas aktīvākais laiks ir vasara, atceries, ka šai laikā pakalpojumu sniedzēji ir ļoti noslogoti un samaksa par kāzu plānošanu un organizēšanu, kā arī muzicēšanu un fotografēšanu ir krietni augstāka nekā citos gadalaikos.

Foto: Shutterstock

Izvēlies kāzas svinēt darba dienā

Svinot kāzas darba dienā, pastāv iespēja saņemt līdz pat 50 procentiem lielu atlaidi ar to organizēšanu un rīkošanu saistītiem pakalpojumiem. Kā zināms, brīvdienās pieprasījums ir krietni lielāks un cenrādis līdz ar to augstāks.

Laicīga plānošana

Augot pieprasījumam, pakalpojumu sniedzēji ik gadu paaugstina par sevis veikto darbu prasīto samaksu. Tāpēc, ja ķersieties pie kāzu plānošanas gadu pirms kāzām, tad pastāv liela iespēja iegūt vēl iepriekšējās sezonas honorāru cenu no fotogrāfa, kāzu vadītāja, dīdžeja, mūziķiem utt.

Foto: Shutterstock

Ja laulāsities baznīcā…

Tā kā baznīcas dekorēšana nebūt nav lēts prieks, apziniet visus preciniekus, kuri tajā laulāsies tai pašā vai tuvākajos datumos, un vienojieties par kopīgu baznīcas dekorēšanu (protams, ja tas iespējams), tā dalot izmaksas uz pusēm.

Galda dekorācijas

Noformējot kāzu svinību vietu, izmantojiet iztēli un pieejamos atribūtus! Piemēram, ja esat vīna cienītāji, tukšās pudeles nemetiet ārā, bet gan iekrājiet, lai tās nopūstu ar krāsu, kas atbilst kāzu dekorāciju un tērpu vienotajam tonim, un izmantotu kā rotājumus, piemēram, svečturu vai vāžu veidā!

Foto: Shutterstock

Saņemtie ziedi kā dekorācija

Lai ietaupītu naudu par ziedu kompozīcijām, varat vienoties ar floristu, ka to veidošanā tiks izmantotas kāzu viesu dāvinātās puķes. Vien atcerieties kāzu ielūgumā norādīt vajadzīgo krāsu, minot, ka vēlaties saņemt, piemēram, baltas rozes!

Konsultējieties ar bārmeni

Lai nepārcenstos ar iegādātā alkohola krājumiem vai, tieši pretēji, neattaptos, piemēram, šampanieša trūkumā, pirms svinībām jau laikus konsultējieties ar bārmeni, lai izkalkulētu pēc iespējas precīzāku nepieciešamā alkohola daudzumu.

Pašu gatavoti ielūgumi

Jaunā pāra veidoti ielūgumi būs krietni personiskāki kā pie izgatavotājiem pasūtītie. Piemēram, šogad modē ir akvareļu printi, tādēļ topošie jaunlaulātie ātri un vienkārši var paši vari sataisīt dažādu krāsu gammu ielūgumus un galda kartes.

Foto: Shutterstock

Sezonas ziedi

Ja, precoties ziemā, vēlēsies pušķī vai galda kompozīcijās ievietot, piemēram, peonijas, tad jārēķinās, ka to izmaksas būs krietni lielākas kā precoties šo ziedu sezonā – jūnijā.

Kāzu auto

Kā zināms, ekskluzīvu automašīnu īre nebūt nav lēta. Ja ar kāzu auto ir plānots pārvietoties vien no kāzu ceremonijas vietas uz svinību vietu, tad būtu vērts pameklēt iespējamos variantus kāzu automašīnai draugu un paziņu lokā. Ļoti iespējams, kādam draugam, kolēģim vai radiniekam ir glauna mašīna, kura izskatīsies tikpat labi kā speciāli izīrēta kāzu mašīna.

Kāzu kleita

Jāatceras, ka līgava savu kāzu kleitu uzvilks vien reizi mūžā, tāpēc uz to patiesībā nav vērts tērēt gluži astronomisku summu. Kāzu salonos iegādātās kleitas visbiežāk tiek pārdotas par nesamērīgām cenām, tāpēc to vietā apstaigā vakarkleitu nomas vai šobrīd tik populārās andelēšanas vietas.

Foto: Shutterstock

Mūzika

Protams, dzīvā mūzika piešķir savu odziņu pasākumam, taču tā arī sadārdzina izmaksas, jo īpaši, ja izvēlaties kādu populāru grupu vai mūziķi. Savukārt dīdžejs spēs aizvietot jebkādu grupu - sarunājiet, ka iesniegsiet viņam savu mīļāko grupu vai dziesmu nosaukumus, lai kāzās spēlētu jums tīkama mūzika, un dzīvais izpildījums nemaz nebūs vajadzīgs!

Vakara vadītājs

Kā kāzu vadītāji šobrīd ļoti aktuāli ir Improvizācijas teātra aktieri. Apmeklējiet kādu no šo teātru uzvedumiem un izvēlieties sev tīkamāko vakara vadītāju. Šeit ir iespēja atrast īstu pasākuma dvēseli, turklāt par saprātīgām naudām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!