Cilvēki iepazīstas un satiekas visdažādākajos veidos. Tiesa, arī laiks un tehnoloģiju attīstība ir ietekmējuši šo sastapšanās procesu – ja agrāk mīlestība auga ar katru pa pastu saņemto vēstuli, tad tagad dažiem pietiek ar vienu mežonīgu ballīti vai pāris veiklas pirkstu kustības kādā viedtālruņa aplikācijā. Lūk, pieci pieredzes stāsti par iepazīšanos!

Kā iepazinies tu?

Pasta baloži – Irēna, 67 gadi

Foto: Shutterstock

Irēnai ir bagāta attiecību pieredze: viņa paguvusi apprecēties un izšķirties, pasaulē laižot divus bērnus. Irēnai ir trīs mazbērni un pavisam drīz jau sagaidīs savu pirmo mazmazbērniņu.

Kad Irēna mācījusies tehnikumā, viņas draudzenes brālis Juris dienējis armijā. "Viņa man vienreiz prasa: "Tu negribi manam brālim uzrakstīt? Viņam tur garlaicīgi." Piekritu, man iedeva adresi, un es uzrakstīju. Viņš man atbildēja, un tā arī mums sākās vēstuļu sarakste," atminas Irēna, kura no savas jaunās simpātijas atpakaļ saņēmusi vēstuli divās nedēļās. Un tā visu laiku, jo, uzrakstot atbildi, atkal nācies ilgi gaidīt.

Jau pirms abu jauniešu pirmās tikšanās reizes, viņi vēstuļu sarakstē bija vienojušies, ka būs kopā. Starp viņiem izveidojušās jūtas, un, pirmo reizi tiekoties, viss bijis vienkārši un skaisti. Puisis bija iekrājis naudu un savu jauno sirdsdāmu varējis vest uz dažādiem randiņiem. Irēna stāsta, ka viņi kārtīgi baudījuši dzīvi. Klasiskais komplekts – "kino un restorāns" – bijusi tikai viena no izklaidēm.
Irēna un Juris ar kāzām arī nevilcinājās: "Man jau liekas, ka diezgan ilgi draudzējāmies. Pirmo reizi satikāmies pavasarī un ziemā svinējām kāzas."

Jāpiebilst, ka tolaik Irēna paralēli sarakstījusies ar vēl kādu puisi, kurš mistiskā kārtā kaut kur bija ieguvis viņas adresi. Irēna ar vēstuļdraugu satikusies pat vēl ātrāk nekā ar Juri, tomēr, kā smej pati Irēna, viņš bijis īsāks un tā esot bijusi problēma: "Es nespēju beigt domāt, ka nevarēšu staigāt kurpēs uz papēžiem. Nelāgi no malas izskatās, ka meitene garāka par puisi. Tad mums viss beidzās un es satiku Juri – savu vīru."

Irēna stāsta, ka pirms apprecējusies, apmeklējusi arī dažādas balles: "Man ļoti patika balles VEF kultūras pilī un Mazajā ģildē. Kādreiz jau bija citādāk nekā tagad tajos naktsklubos. Tur varēja iepazīties, padejot."

Uz jautājumu par mūsdienu iepazīšanās metodēm un iespējām, Irēna atbild sekojoši: "Manā laikā bija vairāk ticības puišiem. Pat tad, ja arī neiepazinās aci pret aci. Bet internetā tagad var dzirdēt par visādiem lopiem. Domāju, ka meitenēm ir bail vairāk. Vismaz man tā liekas, ka ir nedroši."

Irēna vēlētos, kaut vēstules nebūtu izgājušas no modes: "Katrā ziņā vēstulē visu par sevi varēja uzrakstīt, tajās sarakstēs abi cilvēki stāsta pilnīgi visu un gari, detaļās. Tāpēc es domāju, ka tu par cilvēku daudz vairāk uzzini šādā veidā."

Pa ceļam – Luīze, 23 gadi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Agrāk Luīzei paticis pārvietoties ar auto stopiem, tā arī esot sanācis satikt dažādus interesantus cilvēkus. Tomēr viņa piebilst, ka vienmēr jābūt vērīgam un uzmanīgam un, ja ir nelāga priekšnojauta, tad labāk lieki neriskēt un uzticēties savām sajūtām.

Luīze stāsta, ka šādi gan nav izveidojusi attiecības, kaut ar pie auto stūres sastaptajiem vīriešiem aizgājusi tik vien kā uz dažiem randiņiem. Kā izrādās, vienreiz pat ar precētu vīrieti: "Tas bija drausmīgi, es jutos ļoti slikti. Vīrietis runīgs, jautrs. Aicināja tikties, iedevu savu numuru un pēc pāris dienām jau satikāmies. Sākumā aizgājām pusdienās, bet pēc tam viņš piedāvāja ar motociklu aizbraukt līdz jūrai." Luīze piekritusi un abi aizbraukuši samainīt spēkratus, paņemt ķiveres. Viņa devusies vīrietim līdzi uz dzīvokli, kur viņu sagaidījis pārsteigums: "Skatos apkārt – pie durvīm sievietes kurpes, istabā uz plauktiem kāzu fotogrāfijas, vannasistabā matu taisnotājs un sieviešu lietas." Luīze, divreiz nedomājot, ir pagriezusies un devusies ļoti ātrā tempā prom.

Tomēr kopumā jaunajai sievietei nešķiet nekas īpašs iniciatīvu uzņemties arī pašai. Viņai neesot kompleksu, un, ja puisis šķiet simpātisks, viņa to droši uzrunājot: "Es vienmēr domāju, ka man nav ko zaudēt. Kas tad ir trakākais, kas varētu notikt, ja tu uzrunāsi kādu, kas iepaticies? Visi vienmēr pārdzīvo un domā, ka viņus "atšūs", pirms tas vispār ir noticis. Bet ja nu nē?"

Pašpārliecinātā meitene padalās ar noslēpumu, kurš ir palīdzējies viņai uzrunāt nepazīstamu puisi degvielas uzpildes stacijā: "Pirms pāris gadiem iebraucu benzīntankā, lai uzpildītu mašīnu. Ieraudzīju simpātisku puisi un piegāju klāt, paprasot, vai viņš nevar man palīdzēt ieliet degvielu, nekad to neesmu darījusi. Protams, ka puisim uzreiz paceļas ego, jo viņam ir iespēja palīdzēt "bezpalīdzīgai" meitenei."

Luīze uzskata, ka gan sievietēm, gan vīriešiem vajadzētu biežāk iepazīties sabiedriskās vietās: "Visiem patīk par sevi pārliecināti cilvēki. Internetā mēs visi esam varonīgi, bet es uzreiz respektēju cilvēku, kurš ir spējīgs pienākt klāt un uzsākt sarunu. Tas ir daudz patīkamāk."

Naktsklubu "romantika" – Olīvija, 20 gadi

Foto: Shutterstock

Olīvija atklāj, ka pati visbiežāk iepazīstas ar puišiem savā darbavietā:"Nekad neeju kaut kur ar mērķi iepazīties. Mana darbavieta arī nekalpo kā iepazīšanās laukums, bet, ņemot vērā, ka cilvēki nāk atpūsties un ir ļoti daudz pretējā dzimuma pārstāvju, tad bieži vien sanāk aiziet uz randiņiem ar puišiem, kuri iepazīti darbā."

Strādājot aiz bāra letes un atrodoties nepārtrauktā cilvēku ielenkumā, Olīvijai nācies izbaudīt patīkamus brīžus no kavalieriem: "Vienreiz bija ļoti jauks gadījums, kad puisis pie garderobes atstāja baltas rozes un teica, lai nodod man. Tad kādu laiku bija man tāds slepenais pielūdzējs un es mēģināju atšķetināt, kurš tas varētu būt," ar smaidu atminas Olīvija. Drīz vien puisis atklājies, abi aizgājuši uz pāris randiņiem, tiesa, attiecības abu starpā nav izveidojušās.

"Vairākas reizes pat ir bijis tā, ka puisis atnāk uz naktsklubu un vienkārši sēž visu nakti, līdz man beidzas darbs. Vispār nelieto alkoholu, vienkārši sēž. Un iemesls īstenībā ļoti jauks – lai no rīta mani pavadītu mājās," stāsta Olīvija.

Lai cik jauki un skaisti reizēm nebūtu bijis, Olīvija atzīst, ka nopietnas attiecības šādā veidā viņai nav izveidojušās. Viss iesākas ar skaistu aplidošanu, turpinājumā draudzīga laika pavadīšana kopā randiņos un viss: "Laikam atklājas, ka nav kopīgu interešu... Mans darbs arī ir traucēklis, jo brīvdienas ir jāpavada naktsklubā," Olīvija spriež, kāpēc nav izdevies izveidot attiecības ar puišiem, kas iepazīti naktsklubā.

Tomēr meitene atklāj, ka viņai ir izveidojušās attiecības ar māksliniekiem, kuri uzstājušies bārā. Viņa uzskata, ka tas ir izdevies tāpēc, ka viņiem nav slēptu nodomu izmantot meiteni, lai iegūtu bezmaksas ieeju vai dzērienus, ko bārmene varot nodrošināt. Mazpilsētās ir zināma šāda prakse, kad "savējiem" ir dažādas atlaides.

Tomēr Olīvija atzīst, ka reizēm viņai ir skumji skatīties uz bāra apmeklētājiem: "Mani pārņem dažādas sajūtas, no malas redzot, kā cilvēki iepazīstas naktsklubā. Varu teikt, ka tas reizēm pat ir briesmīgi. Piemēram, puisis ierauga skaistu meiteni, sāk ar viņu runāt, bet meitene viņu atšuj. Bet tad, kad puisis sāk pirkt dzērienus dāmai, tad viņa atplaukst, sākas "karstās" dejas abu starpā un vakara beigās abi dodas prom... Es tikai varu izteikt minējumus kur."

Sarunas nobeigumā Olīvija secina, ka, lai gan šādi viņa iepazīst jaunus cilvēkus visbiežāk, viņa labprāt pamainītu kaut ko savā dzīvē, jo šāds iepazīšanas veids viņai patiesībā neiet pie sirds. Un viņas pieredze rādot, ka tas nav arī efektīvi: "Varbūt es esmu vecmodīga, bet iepazīšanās naktsklubos nav nekas romantisks. Reizēm tāda vieglprātība var beigties bēdīgi."

Iepazīšanās kameru priekšā – Ieva, 27 gadi

Foto: Shutterstock

Televīzijas skatītāju sirdis jau labu laiku ir iekarojuši dažādi šovi, tai skaitā arī, protams, tie, kuros cilvēki var iepazīties un atrast viens otru. Ar savu pieredzi par dalību iepazīšanās šovā "Saimnieks meklē sievu" trešajā sezonā, dalās Ieva Stepe.

Iemeslu, kāpēc Ieva nolēmusi piedalīties šovā, viņa skaidro šādi: "Man dzīvē patīk izmēģināt daudz ko jaunu un interesantu. Negāju uz šovu meklēt attiecības, vairāk vēlējos piedzīvojumu." Ieva gan saka, ka, neskatoties uz iegūtajām pozitīvajām emocijām, vēlreiz nevēlētos piedalīties iepazīšanās šovā. Šobrīd viņai drīzāk esot vēlme pārbaudīt sevi ar dalību kādā izdzīvošanas šovā, kurā sieviete vēlas gūt adrenalīnu. Pagaidām gan Latvijā šāda veida šovu neesot.

Piedaloties iepazīšanās šovā, kā stāsta pati Ieva, viņa neko nav zaudējusi, tikai ieguvusi: "Šovā iepazinu daudz interesantu cilvēku un guvu jaunus iespaidus. Tas bija jauki pavadīts laiks lieliskā atmosfērā. Pēc šova visu izvērtējot, sapratu kādu vīrieti vēlos savā dzīvē, un rezultātā atgriezos pie savām bijušajām attiecībām," stāsta Ieva. Tomēr sieviete norāda, ka ir gadījumi, ka tas tiešām saved kopā cilvēkus: "Varbūt tā ir mīlestība no pirmā acu skatiena. Man ir vajadzīgs ilgāks laika posms, lai iepazītu cilvēku un lai es atvērtos pati." Runājot par iemesliem, kas varētu traucēt veiksmīgu iepazīšanos gaitu šovā, Ieva min sekojušus faktorus: "Arī kameras ietekmē izturēšanos. Visā notikumu virpulī, manuprāt, neatliek laika apdomāt kādas ir patiesās emocijas un izjūtas." Ieva pauž pārliecību, ka lielāka iespēja atrast otru pusīti ir tieši pēc šova, jo cilvēki, kas ir redzējuši tevi TV ekrānā, sāk uzrunāt uz ielas un sociālajos tīklos.

"Uzskatu, cilvēki arvien vairāk piesakās šādiem šoviem, jo sabiedrība kļūst atvērtāka visam jaunajam. Cilvēki meklē interesantus veidus, kā iepazīties, un dažiem tas arī veiksmīgi ir izdevies. Kāda daļa noteikti piesakās, lai iegūtu popularitāti. Bet šī slava ir gaistoša un visvērtīgākais ieguvums tomēr ir interesantā pieredze un aizraujošais process," uzskata Ieva.

Virtuālā pasaule – Armands, 33 gadi

Foto: Shutterstock

Armands "Tinder" ar pārtraukumiem izmantojot apmēram pusgadu. Viņa mērķis esot atrast meiteni nopietnām attiecībām, bet šobrīd tas nav izdevies. "Pārsvarā ar saraksti arī viss beidzas, jo nav intereses. Bet, ja satiekos ar kādu, pēc pāris randiņiem turpinājums nav sekojis."

Puisis spriež, ka cilvēks virtuālajā un reālajā pasaulē bieži vien ir kā diena pret nakti: "Liekas, ka ir tā, ka, sēžot ar telefonu un sarakstoties, daudz ko var pateikt un no sevis nez ko uztaisīt. Esmu ievērojis, ka cilvēki vispār labāk sarakstās, nekā sazvanās. Sarakstoties it kā ir par ko runāt, bet sazvanoties nav ko teikt..."

Tomēr kopumā vīrietis uzskata, ka tas nav sliktākais variants, lai iepazītos: "Šādi var satikt cilvēkus, lai iepazītos. Tas dod to pirmo "startiņu". Šādi iepazīties ir vieglāk, nekā uz ielas."

Armands vienu reizi savā mūžā esot uzrunājis nepazīstamu sievieti veikalā, bet aizejot uz randiņu, sapratis, ka abus nevieno kopīgas intereses un abu ceļi šķīrušies.

"Agrāk cilvēki ieguva izglītību bez "Google" un iepazinās bez "Tinder". Ņemot vērā arī visus sociālos tīklus, visi par visiem jau visu zina. Pirms sieviete piekrīt tikties, viņa izskata tavu "Facebook" profilu. Varbūt izveidotos ideāla saderība, bet viņai kaut kas nepatīk manā profilā, kaut kas tiek saprasts nepareizi un randiņš nenotiek. Agrāk nekas tāds nebija un varēja iepazīt cilvēku tādu, kāds viņš ir," Armands spriež par virtuālās pasaules mīnusiem.
Foto: Shutterstock

Ir skaidrs, ka iepazīties var dažādos un pat viss neiedomājamākos veidos, tāpēc dažkārt vērts neskumt un neatkārtot ierastās frāzes kā "es nekad viņu nesatikšu", " es dzīvošu viena līdz mūža galam"... Atceries, ka tepat aiz stūra tevi var gaidīt kāds, kurš spēlēs nozīmīgu lomu tavā dzīvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!