Iemīlējušies cilvēki visbiežāk cieš no vilšanās, ko izraisa sakāpinātas cerības, ka laimes sajūta un kaisle turpināsies mūžīgi. Viņi negrib saprast, ka iemīlēšanās ir nestabils prāta un jūtu stāvoklis, ko nosaka bioloģija.
Īslaicīgais neprāts rit pēc dabā noteikta plāna

No ārstu viedokļa iemīlēšanās ir “nopietns, psihisks traucējums”, un tā uzskata arī Leidenes Universitātes profesors Renē Dikstra. Pēc viņa diagnozēm, iemīlēšanās ietekmē tiek traucētas gandrīz visas psihes funkcijas: uztvere, domāšana, emocijas un uzvedība.

Vācu profesors stāsta, ka vairums “iemīlējušos pacientu cieš no apmātības, taču viņi cieš labprāt”. Par laimi, viņu ciešanas lielākoties ir īslaicīgas, jo “kurš gan varētu izturēt gadiem ilgu iemīlēšanos. Tas novestu pie pilnīga spēku izsīkuma.”

Ārkārtējais prāta stāvoklis parasti ilgst apmēram trīs mēnešus. Šī apmātības fāze notiek precīzi pēc arhaiskas programmas, kas ierakstīta mūsu gēnos. Daba paredzējusi, ka pēc triju mēnešu ilgām seksuālām attiecībām kļūst skaidrs, vai sieviete ir stāvoklī. Pirmatnējo laiku pāriem tas bija signāls vīrietim, ka jāpaliek pie šīs sievietes. Ja grūtniecība neradās, tad abi bija brīvi un turpināja cita partnera meklējumus. Ar pretapaugļošanās tablešu, prezervatīvu un spirāļu parādīšanos daba nav rēķinājusies, taču programma joprojām darbojas pēc plāna.

Jūtu bioloģijā pie visa vainīgi hormoni

No bioloģiskā viedokļa iemīlēšanās mērķis ir tikai nodrošināt pēcnācēju vairošanos. Iemīlēšanās notiek piepeši, izraisot satraukumu un pārmaiņas vielmaiņas procesos. Šī procesa kurjeri ir noradrenalīns un dopamīns - vielas, kas traucas caur smadzenēm un ir vainīgas par to, ka paaugstinās asinsspiediens, svīst plaukstas un veselais saprāts atslēdzas.

Šīs hormonu vētras izraisītājs DARPP-32 tika noskaidrots tikai šā gada sākumā. Cilvēka organismā esošais proteīns rada seksuālo atkarību jūtu līmenī. Šo atklājumu veica Beilora Medicīnas koledžas zinātnieki Teksasā, ASV.

Farmakoloģijas industrija ir sajūsmā par šo jūtu veicinātāju, kas tagad tiks izmantots, lai izstrādātu “Viagru labsajūtai”. Piecu līdz astoņu gadu laikā šo tableti plāno palaist pārdošanā: “Fiziskām vajadzībām seksā Viagra darbojas lieliski, taču emocionālā puse palikusi novārtā,” skaidro Berts O’Molijs, Beilora koledžas galvenais molekulārbiologs. Farmakologi cer, ka nepieciešamības gadījumā, apvienojot abas tabletes, ikvienam būs iespējams panākt gultā vajadzīgo efektu.

Neirotiķis - vai vienkārši iemīlējies?

Arī itāļu ārste Donatella Maraciti vēlējās uzzināt, kas notiek iemīlējušos cilkvēku smadzenēs. Rezultāts nav visai glaimojošs: iemīlējušos cilvēku psihes stāvoklis ir līdzīgs kā maniakāliem neirotiķiem.

Izpētot divdesmit tikko iemīlējušos studentu pshiskās veselības stāvokli, Donatellai Maraciti šie cilvēki atgādināja neirotiķu grupu, jo ārste saskatīja vairākas līdzības abu grupu uzvedībā. Lai gan iemīlējušies studenti, atšķirībā no neirotiķiem, neuztraucās stundām ilgi par to, vai ir aizslēguši sava dzīvokļa ārdurvis, toties viņi ik dienas vismaz četras stundas veltīja domām par savu jauno aizraušanos.

Žurnālā “Psychological Medicine” publicētajā pētījumā Maraciti norāda vēl citas paralēles. Abu grupu pārstāvjiem tipisks ir uzkrītoši niecīgs serotonīna daudzums organismā, un tas vienmēr izpaužas psihiskos traucējumos. Kad gadu vēlāk ārste mīlētāju grupu testēja vēlreiz, viņa atklāja, ka serotonīna līmenis viņiem ir atkal paaugstinājies. Vai mīlētāju pāri joprojām bija palikuši kopā, eksperimenta pārskatā netika publicēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!