Ilgstošas harmoniskas attiecības - gandrīz visi sapņo par tām, dažiem tādas arī ir, bet vairums samierinās ar to, ka viņu mīlas romāniem ir īslaicīgs derīguma termiņš... Kādēļ daži savās attiecībās vienmēr nonāk strupceļā, bet citiem laimīga kopdzīve ar vienu partneri ilgst visu mūžu?
Amerikāņu psihologs, dzimumattiecību guru, Vašingtonas universitātes profesors Džons Gotmans vairākus gadus pētījis 2100 laimīgu un mazāk laimīgu pāru kopdzīves īpatnības, lai noskaidrotu, kādēļ tā notiek. Pētījuma noslēgumā profesors rezumējis: labu attiecību noslēpums ir mazi mīlestības apliecinājumi ikdienā!

Šeit ir viņa satriecoši iedarbīgās sirdslietu tēzes:

Nepieļaut nevērību un pārestības

Arī tad, ja attiecību sākumā tu uz savu partneri skaties caur rozā brillēm, nepieļauj rupjības vai vienaldzību pret tevi no viņa puses! Vai viņš tevi kritizē sabiedrības priekšā, vai viņš atļaujas pārtraukt tevi, kad stāsti viņam par savu jauno projektu?

Šādas situācijas ir jānoskaidro uzreiz, nevis “saprotoši” jānorij dusmas. Pretējā gadījumā tevī sakrāsies milzum daudz stresa un aizvainojuma – un kādā brīdī tu tik un tā eksplodēsi.

Neizvairīties no uzskatu sadursmēm

Saprotams, ka tev nevajadzētu vienmēr un visur stūrgalvīgi uzspiest savas vēlmes dzīvesbiedram. Taču arī nepārtraukta piekāpšanās otra gribai nav labvēlīga attiecību saskaņai. Ja viens vienmēr ir “zaudētājs”, bet otrs – “uzvarētājs”, tad apspiestais agri vai vēlu izpaudīs savu neapmierinātību, un partnerattiecības piedzīvos neveiksmi.

Attiecības var attīstīties tikai tad, ja partneri neizvairās no uzskatu konfrontācijām, tas nozīmē, ka katrs aizstāv savas tiesības un cīnās par savām vēlmēm, vai arī ļauj, lai partneris viņu pārliecina par cita viedokļa pareizību.

Vai viņam labāk garšo tēja, bet tev – kafija? Tev labāk patīk sēdēt kafejnīcas priekšplānā, bet viņš vienmēr izvēlas klusākos kaktiņus? Varbūt kādam tas šķitīs banāli, taču tieši šādus “sīkumus” ir būtiski apspriest, lai vienotos par kompromisu.

Mazas krīzes atrisināt nepiespiesti

Atmosfēra ir nokaitēta līdz baltkvēlei, draud neizbēgams krahs? Šādos gadījumos bieži palīdz kopīga šķendēšanās par kādu trešo (klāt neesošu) personu, lai nogrūstu dusmas uz viņu un savlaicīgi atgūtu zaudēto līdzsvaru.

Iedarbīgs ir arī humors, jo ir ļoti maz situāciju, ko nevar izglābt ar nepiespiestas izsmiešanās palīdzību. (“Haha, kaimiņi nu gan tagad mētātos ar šķīvjiem!”) Ko darīt, ja nelīdz neviens no abiem variantiem? Tad labāk atlikt satraucošo tēmu uz citu reizi. (“Man laikam paaugstinājies asinsspiediens, parunāsim par to vēlāk.”)

Dusmas ir labas – taču ne vienmēr

Laiku pa laikam kaislīga izskaidrošanās var iedarboties kā atspirdzinošs un attīrošs vasaras negaiss un atdzīvināt iekaltušās attiecības. Taču, pirms ļaut vaļu temperamentīgam ģimenes skandālam itāļu gaumē, jāatceras, kas ir svarīgi: godīga spēle un nekādas vainas pierādīšanas! Tas nozīmē, ka jārunā ir par konkrēto situāciju (piemēram, “Esmu nikna, jo...”), jāizvairās no vispārinājumiem (“Tu vienmēr domā tikai par sevi!” utt.). Uz viņa apsūdzībām nevajag atbildēt ar atrunām, apvainojumiem vai neko neizsakošu klusēšanu.

Nesakarsēt diskusijas

“Tas jau tev ir raksturīgi”, “Tava figūra kādreiz izskatījās labāk”: pat tad, ja tā ir taisnība, delikātas sarunas nav īstais brīdis ciniskām piezīmēm. Jo līdz ar to tiek ieprogrammēta attiecību superkatastrofa nākotnē.

Tādēļ arī neilgi pirms galējā dusmu izvirduma atturies izteikt katru domu, kas patrāpās uz mēles. Dažreiz labāk ir dziļi uzelpot!

Maiguma žesti ikdienas steigā

Pat nelielā pastaigā ejiet roku rokā, arī rīta steigā starp virtuvi un vannas istabu atrodiet laiku apskāvieniem un bučiņām – izrādiet viens otram savu pieķeršanos. Kādēļ jūs domājat, ka bučošanās uz ielas piestāv tikai pusaudžu pārīšiem?

Parādi viņam aizvien, ka tu domā par viņu. Kopā ar ikdienišķiem iepirkumiem tu atnesīsi mājās arī viņa mīļāko vīnu, bet viņš pēc tev svarīgas darba sarunas piezvanīs un apvaicāsies, kā tev veicās, - ar šādiem pārdomātiem vai arī gluži spontāniem mīlestības žestiem jūs nemitīgi uzpildīsiet kopīgo jūtu degvielas bāku.

Klausīties ar abām ausīm, skatīties ar abām acīm

Lepojies ar savu partneri, vienmēr apliecini, ka viņš tev ir vislabākais. Savā prātā sastādi sarakstu ar viņa īpašībām, kuras tu apbrīno. Un piemini tās - viņa un arī draugu klātbūtnē. Šāda attieksme pastāvīgi uzlādēs jūsu mīlestības bateriju.

Tev šķiet, ka viņa problēmas ne vienmēr ir globāli nozīmīgas? Ieklausies tomēr uzmanīgi, ko viņš tev stāsta; neironizē par viņa problēmām, arī tad, ja viņš tās pārspīlē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!