Mīlestība ir sajūta. Mīlestība ir laime. Laimīgs tas, kuram to kādreiz nācies sajust. Mēs alkstam dzirdēt trīs vārdu un desmit burtu frāzi "es tevi mīlu" no savas otrās pusītes, bet vai tiešām pašas esam gatavas to pateikt? Katrai no mums, protams, izpratne un uzskati par mīlestību ir atšķirīgi, taču kopīgi pavedieni ir meklējami. Iedvesmojoties no "Gurl" izvirzītajām pazīmēm, centīsimies tev palīdzēt saprast, vai patiešām esi iemīlējusies. Konsultējāmies ar psiholoģi Kristīni Caturovu.

Uztraukums palicis otrajā plānā

Ak, šīs pirmās tikšanās reizes! Patin laiku atpakaļ un pamēģini atcerēties, kā tas bija, kad drudžaini gaidīji atbildi uz savu nosūtīto ziņu vai uztraucies, ka no rīta katrs mats uz galvas stāvēs citā virzienā. Ja lietas, kas tevi kādreiz uztrauca tā, ka pat rokas trīcēja, bet šobrīd kļuvušas par pašsaprotamām, tas signalizē, ka jūtas ir pārgājušas jaunā līmenī. Jūs viens otru sākat pieņemt tieši tādus, kādi esat, un, iespējams, tā jau ir mīlestības pazīme.

Psiholoģe Kristīne Caturova piebilst, ka pārāk liela otra cilvēka idealizācija var novest pie reālās situācijas zaudēšanas, tāpēc neuztraukšanās par nesaķemmētiem matiem un līdzīgiem sīkumiem nāk attiecībās par labu: "Ja partneri mazāk idealizējam, varam reālistiskāk paskatīties gan uz viņu, gan arī sevi."

Paliksim mājās? Lieliski!

Foto: Shutterstock

Iešana uz randiņiem pašā pamatā ir vēlme būt kopā. Protams, piepūli prasa arī izdomāt, ko tikšanās reizēs darīt, taču tas otram cilvēkam parāda, ka esat ieinteresēts kvalitatīvi pavadīt kopīgo laiku. Bet kas vainas arī palikt mājās, ja galvenais ir būt kopā? Mājas pienākumu paveikšana arī prasa piepūli, tāpēc parunāties, kamēr viens gludina veļu vai mazgā traukus, arī nav nemaz tik slikti. Ja tā padomā, tad arī ceļš līdz tuvākajai bodītei pēc kaut kā garšīga var pārvērsties par piedzīvojumu. Nav obligāti vajadzīgi smalki restorāni un pēdējās rindas kino seansā, lai labi pavadītu laiku. Ja tev tā ir, tad no vienkāršas patikšanas un aizraušanās esi pārkāpusi mīlestības zonā.
"Katram pārim ideja par kvalitatīvi kopā pavadītu laiku ir atšķirīga," stāsta Caturova. "Ja līdz šim pavadījāt laiku tikai jautrās nakts ballītes vai sēdējāt blakus operā, bet tagad izvēlaties palikt mājās, tad varbūt beidzot ir iespēja savstarpējām sarunām un otra iepazīšanai." Psiholoģe uzsver, ka būtiski, lai palikšana mājās nepārvērstos par situāciju, kad viens veic ikdienas rutīnas mājas darbus, bet otrs – aizņemts ar TV pulti vai jaunumiem internetā.

Apkārtējie tev ir vienaldzīgi

Foto: Shutterstock

Patiesībā arī tad, kad esi iemīlējies, tevi var piesaistīt citi cilvēki. Tomēr knifiņš ir tajā, ka šīs būtnes tevi ieinteresē tikai pirmajā brīdi. Ja būsi iemīlējusies, tu pieķersi sevi pie domas, ka par saviem bijušajiem domā daudz mazāk vai nedomā nemaz. Šie cilvēki vairs nespēlē nekādu lomu tavā ikdienā, tāpēc arī atmiņas un domas par tiem ir minimizētas. Tāpat, esot ar kādu attiecībās, otra cilvēka ikdienas veiksmes un neveiksmes pamazām kļūst arī par tavām un otrādi. Citiem tas varētu šķist jocīgi, taču tavā uztverē tā ir pilnīga norma, un atbilde apkārtējiem skan: "Mīlu viņu un viss!"
"Tā ir iemīlēšanās un "rozā briļļu" periods," skaidro Caturova. "Nav iespējams racionāli izskaidrot, pamatot sajūtas, bet ir "tauriņi vēderā" un pacilātības sajūta, kad esat kopā. Šķiet, ka pasaulē esat divi vien – laiks apstājas."

Labākais fiziskais kontakts

Foto: Shutterstock

Un labākais šeit nenozīmē ekstrēmākais vai tamlīdzīgi, bet vienkārši labākā saskarsme, kāda tev ir bijusi. Ja tā, tad jūs abi jau esat citā līmenī, kurā fiziskais kontakts ir svarīgs, bet ne primārs. Neviens nesaka, ka tuvībai jābūt mierīgai, ikdienišķai vai perfektai katru reizi, taču nozīmi tai piešķir otrs cilvēks. Un, kas to zina, varbūt tā ir mīlestība, kas šādas sajūtas tevī raisījusi.
Psiholoģe Kristīne Caturova uzsver, ka seksuālo attiecību kvalitāte ir tikai viena no vairākām attiecību kvalitātes dimensijām: "Tikpat nozīmīga attiecībās ir emocionālā intimitāte, atbalsta izpausmes, spējas sadalīt ietekmes un konfliktu risināšana."

Viņš ir tava "miera osta"

Foto: Shutterstock

Runā, ka, ja mīlestība iezogas tavā sirdī, tad tā pavadot, lai arī kur tu ietu. Iespējams, ka esi tramīga un uztraukusies lielāko daļu dienas, kā arī savā ziņā peldi pa mākoņiem, bet, kad satiec savu otro pusīti, šis, tev nesaprotamais, sajūtu burbulis vienkārši pazūd. Izklausās pēc maģijas, vai ne? Ir labākas un sliktākas dienas, un tajās otrajās uzmundrina fakts, ka vakarā pie taviem sāniem būs mīļotais cilvēks.
"Šādas izjūtas var būt saistītas arī ar pašas temperamentu un personības tipu," skaidro psiholoģe. Viņa piebilst, ka abiem ir kaut kas kopīgs, taču "pievelk" pretējais: "Ja pati esi tramīga, tad tevi varētu pievelk mierīgums. Būtiski ir saprast, vai un ko mācāties viens no otra.

Esi sākusi uzdrīkstēties

Foto: Shutterstock

Reizēm attiecībās ir grūti saprast, vai pielāgojoties nepazaudē savu patieso "es". No citas puses raugoties, kad runā par mīlestību, bieži dzirdams, jūtams un novērojams, ka tieši otrā pusīte izceļ mūsos labāko. Tas tiešām ir lieliski, jo tādā gadījumā tu, iespējams, uzdrīksties darīt lietas, kuras kādreiz šķita muļķīgas vai nevajadzīgas. Jaunu horizontu pavēršana palīdz iepazīt gan pašai sevi, gan arī pasauli mums apkārt. Svarīgi saprast, ka otrs cilvēks necenšas tevi izmainīt, bet gan paskubina un ļauj izpausties taviem apslēptajiem talantiem un vēlmēm.
Psiholoģe Kristīne Caturova stāsta, ka šādas attiecības "strādā" un attīstās, ievērojot dažādus noteikumus: "Ja otrs nevis "zāģē", bet iedvesmo, kā arī nevis kritizē, bet liek aizdomāties par iespējamiem šķēršļiem un zemūdens akmeņiem." Viņa piebilst, ka otram cilvēkam ir nevis jāgremdē, bet jāceļ.

Tev vajag tieši viņu

Foto: Shutterstock

Fakts, ka katram cilvēkam ir ne tikai plusi, bet arī mīnusi, atšķir mūs no robotiem un padara par interesantiem. Arī tavai otrajai pusītei ir kāda "skabarga", taču tu zini, ka bez tām viņš nebūtu pats un pilnīgs. Ar šādu domu visas nesaskaņas pārdzīvot ir daudz vieglāk, jo patiesībā tu vairs negaidi, ka otrs cilvēks kardināli mainīs savus ieradumus vai uzskatus. Atceries, ka tu sāki satikties un iepazīt tieši šo cilvēku, tad kāpēc mēģināt viņu pārveidot? Vienkārši mīli, vēli izdošanos un laimi ikdienas darbos tikpat ļoti, cik tos gribētu sev!
"Tiešā veidā otru nevar izmainīt," uzskata Caturova. "Jautājums ir, vai patiešām varam pieņemt otra atšķirības un saprast, kā vienam otru papildināt." Viņa aicina katru sievieti atcerēties, ka tas, ko tu vari mainīt, esi tu pati, taču "nelaužot" sevi.

Tu vienkārši zini!

Foto: Shutterstock

Vai tev ir kādreiz dzīvē bijusi situācija, kad tev jautā: "Kāpēc tu esi izvēlējusies būt attiecībās tieši ar šo cilvēku?" Visdrīzāk, tu varētu paņemt lapiņu un izveidot pa punktiem šādu sarakstu, bet kaut kad tas beigtos. Ja amors patiešām ir ar bultu cauršāvis tavu sirdi, tad primāras ir sajūtas, bet argumenti – otršķirīgi. Iemīlēšanās process un mīlestības izjušana pret kādu nav tevis vadīta, bet vienkārši esoša, tāpēc to skaidrot reizēm šķiet muļķīgi. Galvenais, ka to zini tu un otrs cilvēks.
"Pāriešana jaunā attiecību līmenī parasti ir saistīta arī ar krīzes pārdzīvojumu," saka psiholoģe Kristīne Caturova. "Kādai tas izdodas vieglāk, citai – sarežģītāk. Ja attiecību veidošanos uztver kā pasaku, kura beidzās ar "un viņi dzīvoja ilgi un laimīgi", var sekot vilšanās. Viņa uzsver, ka attiecību veidošana ir nepārtraukts process, kurā ir ne tikai prieki un mierīgi vakari, bet arī kļūdas –gan savas, gan partnera. Svarīgi ir saprast, vai un kā tās tiek risinātas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!