Foto: Shutterstock
Ir tik daudz noteikumu un pieņēmumu, runājot par mīlas dzīvi un romantiskām attiecībām. Nogaidīšana, romantiskums un citi nieki. Cik patiesi ir šie pieņēmumi?

Tiesa, attiecības mēdz būt pinķerīgas, vēl jo vairāk, ja dzirdēti neskaitāmi noteikumi un frāzes, pēc kuriem vadāmies, tā īsti pat neapjaušot – patiesība vai kārtējais domu savārstījums no attiecību "ekspertiem". Kas gan ir vēl ticamāks kā pētījumu rezultāti? Lūk, izplatīti pieņēmumi par attiecībām, kurus apkopojis "Businessinsider". Komentē psihoterapeite Guna Berga.

Neesmu gana skaista, tāpēc viņš man nepievērš uzmanību

Foto: Shutterstock

Vīriešiem nepatīk, ja viņus aicina uz randiņu

Foto: Shutterstock

Tiesa, vīrieši ir daudz un dažādi. Ir tie, kas vēlas, lai visa vara un spēks gulstas viņu rokās, bet ir tie, kas šādām niansēm nepievērš uzmanību – galvenais, lai ir labi.

Iespējams, agrāk šādi randiņu nosacījumi bija nedaudz striktāki, tomēr tagad bieži vien tieši sievietes uzņemas lielo iniciatīvu un dažiem vīriešiem arī tas patīk. Piemēram, 2015. gada veiktajā pētījumā apliecinājās, ka 90 procentiem aptaujāto vīriešu nebūtu nekādu iebildumu, ja dāma uzaicinātu viņu uz tikšanos.

Rakstot savu pārdomu dienasgrāmatu, tu vieglāk tiksi pāri šķiršanās procesam

Foto: Shutterstock

Bieži esam dzirdējušas, ka, rakstot dienasgrāmatu, spēsim ātrāk "sadziedēt" savu sirdi. Tomēr vai tā ir patiesība?

2012. gadā veiktais pētījums liecina, ka savas sāpes "izlikšana" dienasgrāmatā var likt tev justies daudz nepatīkamāk un vēl sliktāk nekā juties iepriekš.

Tomēr nedaudz nesenāks pētījums liecina, ka "pareizas" dienasgrāmatas uzturēšana var palīdzēt sakārtot savas domas un sirdi, tiekot pāri šķiršanās procesam daudz veiklāk. Šis "pareizais" dienasgrāmatas veids ir rakstīt, kā šis pārdzīvojums tev pavēra daudz jaunu un patīkamu iespēju, pārvēršot ciešanas laimē. Piemēram, viena no aptaujātajām savā pārdomu žurnālā rakstījusi: "Es esmu ļoti bēdīga, ka attiecības beidzās šādi, tomēr varbūt tā pat ir labāk. Man ir daudz vieglāk dzīvot bez kāda, kurš pret mani neizturas tā, kā vajadzētu."

Guna Berga uzsver, ka šādas dienasgrāmatas izveidošana var palīdzēt šķiršanās procesā. "Tur tiek verbalizētas dažādas domas, dažādas emocijas, rakstot cilvēks arī kaut ko pārdomā. Tas būtu apzinātāks šķiršanās process."

Kad tev kāds patīk, labāk atklāt viņam, kā tu jūties

Foto: Shutterstock

Mēs taču visi esam loģiski domājoši un pieauguši cilvēki – vai patiešām nevaram viens otram atklāt, kā jūtamies? Kā izrādās, ne vienmēr. Vairāki pētījumi atklāj to, ka patiesībā šķietama neieinteresētība un vēsums var daudz vairāk patikt pretējam dzimumam.

Piemēram, 2014. gada veiktajā pētījumā apliecinājās, ka vīrieši daudz vairāk iekāro dāmas, ja viņas neizskatās ieinteresētas. Tomēr vērts pieminēt, ka tas attiecas tikai uz tiem vīriešiem, kas jau ieskatījušies konkrētajā dāmā. Taču interesantākais atklājums šajā pētījumā – lai arī kungi daudz vairāk iekāroja tās dāmas, kuras izturējās vēsi, vīriešiem viņas tajā pašā laikā patika arvien mazāk, veidojot interesantu sakritību.

Berga teic, ka šajā jautājumā viennozīmīgas atbildes neesot. "Protams, ir jauki, ja cilvēks ir patiess, arī attiecībās. Bet tajā pašā laikā mēs zinām, ka attiecības ir arī tāda kā spēle – cilvēki pamazām veido savus spēles noteikumus. Varbūt viena sieviete izvēlas vairāk slēpties, cita atkal nē. Tas ir ļoti individuāli."

Pēc ilgākām attiecībām, tu uzzini visu par savu partneri

Foto: Shutterstock

Pastāv uzskats, ka pēc vairāku gadu attiecībām tu sāc domāt, ka zini visu par savu partneri – kāds ēdiens viņam vislabāk garšo, kādas filmas viņš labprāt skatās un kādas lietas viņu tracina. Tomēr noteikti tu viņu nepazīsti tik labi, cik domā.

Atsaucoties uz kādu pētījumu, pāri, kuri kopā bijuši ilgāk, izrāda daudz lielāku pārliecību par to, ka zina sīkākās detaļas par otru cilvēku. Tomēr patiesībā šie pāri nemaz nebija tik akurāti savās atbildēs un attiecību ilgumam nebija nekāda sakara ar zināšanām par otru cilvēku.

Sievietes ir daudz romantiskākas par vīriešiem

Foto: Shutterstock

2011. gada pētījumā atklājāts, ka cilvēki domā – sievietes ir tās, kas vienmēr pirmās atzīstās mīlestībā savam izredzētajam. Bet, kad pētījuma veicēji pajautāja, kurš respondentu attiecībās pirmais pateicis zīmīgos vārdus, izrādījās, ka trijos no četriem gadījumiem tie bija vīrieši.

Tikmēr nedaudz senākā jeb 1989. gada pētījumā atklājās cita interesanta iezīme. Atsaucoties uz datiem, izrādījās, ka vīrieši daudz biežāk tic mīlestībai no pirmā acu skatiena, kā arī idealizē savas partneres un attiecības.

Pirms atbildi savam sirdsāķīti, nogaidi

Foto: Shutterstock

Protams, neviena no mums nevēlas izskatīties izmisusi, emocionāla vai pārāk daudz ieskatījusies otrā cilvēkā brīdī, kad nākotne vēl nav paredzama. Tomēr pilnīgs klusums vai pārāk vēlas atbildes arī nebūs sevišķi nākotni kaldinošas.

Pētnieki apskatīja 182 tūkstošus ziņu iepazīšanās portālā, koncentrējoties uz laika starpību starp pirmo ziņu un atbildi. Tendence, ko viņi atklāja, bija sekojoša – katra diena, kurā ziņas sūtītājs nesaņēma atbildes ziņu, par 0,07 procentiem mazināja to, ka viņš atbildēs uz ienākošo atbildi.

Strīdi nozīmē to, ka attiecības iet uz grunti

Foto: Shutterstock

Konflikti ir pašsaprotama attiecību sastāvdaļa. Tomēr, tiesa, tie brīdina, ka viss attiecībās nemaz neiet tik gludi, kā vēlētos.

2016. gada pētījums apstiprināja pieņēmumu – jo vairāk pāri strīdas, jo bažīgāk viņi raugās uz nākotni šajās attiecībās, ja vien strīda gaitā netiek rasts kāds risinājums.

Berga uzsver, ka konflikti un strīdi neliecina par attiecību iziršanu: "Tieši pretēji, tā ir nepieciešama attiecību sastāvdaļa. Ja pie manis atnāk klienti un saka, ka dzīvo daudz gadus kopā un vispār nestrīdas, tad ir vispār jautājums, vai tās attiecības ir dzīvas. Bet ir milzīga atšķirība starp strīdiem un konfliktu risināšanas veidiem – vai cilvēks vienkārši dzīvo no tiem konfliktiem, vai viņš arī viņus risina. Strīdi ir neizbēgami!"

Šeit vari aplūkot vīriešu izvirzītās pazīmes, ka attiecības iet uz grunti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!