Foto: Shutterstock
Ikdienas nogurumā un rutīnas valgos nereti piemirstam par saviem vistuvākajiem. Tomēr laiks kopā un attiecību stiprināšana ir pat ļoti būtiska un vajadzīga ikvienā kopdzīvē. Šoreiz, iedvesmojoties no "Reader's Digest", izvirzījām vairākus stundu ilgus attiecību stiprināšanas plānus, kas kaut nedaudz atgriezīs attiecībām kādreizējo degsmi.

Padari jautru ikdienišķo

Ikviens pāris agrāk vai vēlāk saskaras ar ikdienas nomācošo rutīnu, taču viss pazīstamais ir garlaicīgs tikai tad, ja uz to tā skatās. Svētkiem un atvaļinājumiem nevajadzētu būt vienīgajām dienām, kad patiešām varam ļaut sev mazliet papriecāties.

Lai arī, piemēram, veļas gludināšana un salikšana pa vietām nebūt nav tas pats aizraujošākais darbs, tomēr, ja darāt to divatā, laiks skrien daudz ātrāk un darbs, kas paveikts kopā, tik ļoti nenogurdina. Ja ikdienā nespējat atrast kādu mirkli kopā, lūk, šī ir izdevība apvienot lietderīgo ar patīkamo. Turklāt tā var būt stundiņa vien jums diviem vien, bez bērniem.

Attiecībās ir jāprot atrast laiks kādai sarunai, fokusējoties uz to, ne darāmo darbu. Tad diena nešķitīs tik nogurdinoša.

Partnera ikdienas atvieglošana, uzņemoties kādu viņa darbiņu

Foto: Shutterstock

Kā jau stāstījām iepriekš, veselīgu attiecību pamatā ir arī konkrēta darbu sadale tā, lai vienam nebūtu jānes dzīves smagā nasta, bet tā būtu dalīti uz diviem. Ja redzi, ka partneris ir pārguris vai vienkārši viņu gribi iepriecināt un atļaut nedaudz atpūsties no dzīves, uzņemies kādu viņa darbiņu, lai viņš spētu atvilkt elpu.

Mēs esam tik pieraduši pie atbildības un dienas veicamajiem darbiem, ka patiesībā dažkārt nenojaušam, cik ļoti nepieciešama atpūta. Un tieši cilvēks, kuram visvairāk rūp mūsu labsajūta, dažkārt to var ieraudzīt daudz agrāk nekā mēs paši. Pieteikšanās trauku nomazgāšanai vai bērnu izņemšanai no bērnudārza var būt tieši laikā, lai otrs varētu restartēties. Tomēr tajā pašā laikā tas parāda, cik daudz tomēr tavs izredzētais ir gatavs darīt tavas labsajūtas vārdā.

Ierosini darīt kaut ko partnerim tīkamu

Foto: Shutterstock

Ikvienam no mums ir mīļākās nodarbes, tomēr ne vienmēr tās ir saskaņā ar partnera būtību. Vienam, iespējams, patiks laiku laiski pavadīt pie televizora ekrāna, noskatoties jaunākās filmas, bet otram – izmantot katru iespēju doties pie dabas krūts. Šādās situācijās jāatceras par kompromisa svarīgumu attiecībās.

Dažkārt ir vienkārši jāierosina vai tikai pat jāpiekrīt darīt to, ko vēlas otrs, pat tādā gadījumā, ja tev tas īsti pie sirds neiet. Partneris, protams, to labi apzinās, tāpēc šāds cēls žests viņam liksies ļoti svarīgs. Tikai jāatceras būtisko – tas nevar būt kā piespiedu darbs, ko veic ar sakostiem zobiem. Ja pavadīsi laiku ar šādu attieksmi, tam nebūs nekādas vērtības. Partnerim ir jāapzinās, ka tas nāk no cēlas vēlmes iepriecināt otru, un tieši tad viņš sāks atdarīt arī ar to pašu.

Arī psiholoģe Kristīne Maka skaidrojusi, ka tad, kad kaut ko darām tikai otram, mēs neapzināti sākam gaidīt kompensāciju – it kā būtu sev ko atņēmuši, tāpēc svarīgi, lai abi partneri ik pa laikam viens otru iepriecinātu.

"Paldies" pateikšana dažādās variācijās

Foto: Shutterstock

Vairākkārt esam stāstījuši, cik svarīgi ir novērtēt savu partneri un pateikties par visiem darbiņiem, ko viņš tavā labā paveic. Lai arī nekad nevar aizmirst par svarīgo vārdiņu "paldies", dažkārt vajadzētu pateikties arī citā veidā.

Izdari kaut ko labu arī viņam – pagatavo gardas jo gardas vakariņas, izplāno romantisku randiņu vai vienkārši ļauj viņam atpūsties. Ja savās attiecībās spēsiet visu laiku šādi viens otru iepriecināt, rutīna un nesaskaņas tik ātri neparādīsies pie apvāršņa.

Ja nepateiksi kaut "paldies", partneris jutīsies nenovērtēts. Un savus labās gribas žestus tik bieži vairs neizrādīs.

Komunikācija arī tad, kad neesat kopā

Foto: Shutterstock

Cik gan patīkami ir saņemt īsziņu darba dienas dunā ar atgādinājumu, ka kāds tevi mīl! Ja šīs mazās īsziņas tev liek justies īpašai, iepriecini arī partneri un nosūti ko līdzīgu viņam.

Nevar noliegt, ka šādi mazie dienas prieciņi patiesi liek justies labāk, tomēr arī ar tiem nevajadzētu pārspīlēt. Atceries, ka darba laiks ir tikai ne tikai tam, lai ar visu enerģiju atdotos darāmajam, bet arī laiks, kurā vari nedaudz atpūsties no mājiniekiem. Ja katru vakaru tiekaties un pārrunājat dienā notikušo, vai tiešām vajag visus niekus pārrunāt ar viedtālruņu palīdzību? Katrā ziņā, ar to nevajag pārcensties, ļaujiet vienam no otra mazliet atpūsties, lai dienas beigās ar patiesu prieku varētu ieraudzīt savu otru pusīti un no sirds izrunāties.

Idejas laika pavadīšanai kopā


Ne mazāk svarīgi, kā kādreiz laiku veltīt partnera vēlmēm un kaislībām, ir arī atrast kopīgu nodarbošanos, kas aizrauj abus. Tā vietā, lai ierasti nespēkā atkristu dīvānā un paņemtu rokās TV pulti, pārspried, ko patiešām jūs varētu darīt kopā. Būtiski, ka šī ir arī iespēja izrauties no rutīnas, tāpēc vērts padomāt par jaunām idejām.

Dodies kopā pārgājienā, uz teātri, pasporto vai meties kādā citā kopīgā piedzīvojumā, kas liks jums abiem justies labi. Tikpat labi varat izmantot visu brīvdienu un pavadīt to vienkārši mājās – esot kopā, skatoties griestos un nedarot neko.

Vēl viena laba ideja, kā izsprukt no rutīnas un darīt kaut ko kopā – izveidot "pārsteigumu burciņu". Kādu vakaru kopā ar mīļoto uz vairākām lapiņām saraksti dažādas aktivitātes, kurām varētu atvēlēt laiku. Tad par ikdienas, iknedēļas vai brīvdienu rituālu ievies kādas lapiņas izvilkšanu no burciņas un uzdevuma izpildi. Šie mazie pārsteigumi nudien var atsvaidzināt jūsu attiecības.

Labo atmiņu pārcilāšana

Foto: Shutterstock

Ja attiecībās uznācis grūts brīdis vai moka nogurums, lieliska un enerģiju gandrīz nepatērējoša nodarbe būs veco albumu (vai mūsdienās – sociālajos tīklos izveidoto foto galeriju) pārskatīšana. Atceries par pirmo randiņu, pirmajiem kopīgajiem svētkiem, kāzu dienu, bērnu dzimšanu vai vēl kādu patīkamu notikumu jūsu dzīvē.

Labo atmiņu pārcilāšana ir viena no nodarbēm, par kuru periodiski aizmirstam, tomēr tai ir ļoti liela nozīme, jo atgādina, cik daudz jūs esat piedzīvojuši un cik daudz laba vēl var būt priekšā.

Atskatoties pagātnē un saprotot, cik laimīgi bijāt un varat būt, nedienas piemirsīsies un meklēsiet risinājumu, kā atkal būt šiem laimīgajiem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!