"...Jau vairākas reizes mums mīlēšanās nav sanākusi, jo viņam "aizkrīt klemmīte" un nekas vairs nenotiek. Pats viņš sevi par to neieredz, nosoda, saka, ka nav pilnvērtīgs vīrietis. Es mēģinu viņam palīdzēt, bet man sāk nolaisties rokas. Kā lai viņam palīdzu un pie reizes arī sev?..."
Labdien!

Griežos pie Jums ar šādu situācijas aprakstu un lūgumu pēc padoma: mēs (es un mans draugs) esam kopā jau pusgadu. Sākumā dzimumattiecību mums nebija. Runājot par šo tēmu, viņš atzina, ka vēl nekad to nav darījis, tādēļ viņam ir kauns, ka nepratīs utt.

Septembra beigās mums bija pirmā tuvība. Jāatzīst, ka viņš bija lietojis alkoholu. Man šķita, ka tas viņu atslābinās, viņš tik daudz nedomās par notikušo. Viss bija burvīgi. No rīta apspriedām vakardienas notikušo, kas patika, kas nē.

Jau vairākas reizes mums mīlēšanās nav sanākusi, jo viņam "aizkrīt klemmīte" un nekas vairs nenotiek. Pats viņš sevi par to neieredz, nosoda, saka, ka nav pilnvērtīgs vīrietis. Es mēģinu viņam palīdzēt, bet man sāk nolaisties rokas. Ko lai dara un kā lai viņam palīdzu un pie reizes arī sev?

Runājot par izsargāšanos. Hormonālās tabletes dzert negribu, tās iedveš mazliet bailes: papildus hormoni manā organismā!! Tad vēl izlasīju rakstu par blakusefektiem... Doma vien, ka jālieto prezervatīvs, viņu iespaido negatīvi: viņš nekad to nav darījis, nemāk, viņam kauns un tā tālāk.

Es lūdzu Jūsu palīdzību - ko un kā lai dara? Vai tiešām man jādzer pretapaugļošanās tabletes, lai kaut kādā veidā palīdzētu mums? Pēc kāda principa ārsts izraksta un iesaka hormonālo kontracepciju? Esmu dzirdējusi, ka speciāli ir jāveic analīzes, lai noteiktu hormonu daudzumu sievietes organismā un pēc tam jāizraksta zāles, bet ginekologi to nedara (vismaz ne tie, pie kuriem es esmu bijusi)?

Ar cieņu, Elīna (Šeit un turpmāk lasītāju vārdi mainīti.)

Lasītājai atbildi sniedz mūsu eksperte – Latvijas Ģimenes Centra ārste Anita Plūme:

Mīļā Elīna,

Tavs jautājums ir samērā komplicēts, jo īstenībā vairāk skar seksualitātes un seksuālas uzvedības jomu nekā fiziskas veselības vai kontracepcijas aspektus. Protams, nav iespējams caur internetu risināt problēmas pa īstam, tādēļ es mēģināšu vispārināt, kas varbūt Tev ļaus kaut ko labāk saprast.

Vispirms, katram un jebkurā vecumā jāvar sev skaidri atbildēt: vai es patiešām vēlos seksuālu tuvību ar šo konkrēto personu un kādēļ. Labi ir, ja zina arī sava iespējamā partnera nostāju - kas ir tas, kādēļ viņš vai viņa to vēlas. Pieauguša cilvēka pozīcija ir situāciju novērtēt iepriekš un pieņemt zināšanai, jo varbūt viens vēlas pavadīt tikai šo vakaru, bet otrs ir iemīlējies un grib uzsākt nopietnas attiecības; viens izmanto izdevību, bet otrs upurējas; viens grib tuvināties, otrs grib atriebties iepriekšējam partnerim; kāds garlaikojas; kāds vienmēr lietojot narkotikas vai alkoholu vēlas seksuālu tuvību u.t.t.

Pirms mīlējas, obligāti jādomā par savu drošību - pirmkārt un galvenokārt - seksuāli transmisīvo slimību iespēja (tai skaita AIDS) ir jāpatur prātā, jo cilvēks, kurš slimo ar sifilisu, nav speciāli slikts vai kaut kā ārēji iezīmēts, bet saņēmuši šo slimību, varēsim pieminēt šādu draugu ar dažādiem vārdiem pat vairākus gadus, līdz izārstēsimies. Protams, jādomā arī par nevēlamu grūtniecību.

Ja man nāktos izvēlēties kontracepciju pirms mīlējos ar cilvēku, par kuru nedomāju nopietni un nezinu, vai esmu viņa vienīgais partners vai partnere, es dotu priekšroku prezervatīvam.

Gadās, ka cilvēki nevar izbaudīt seksuālas attiecības tik pilnvērtīgi, kā viņi to vēlētos, jo kaut kas traucē... Nereti tādos brīžos tiek vainota kontracepcija (sevišķi tiek nosodīti prezervatīvi), lai gan visbiežāk iemesls slēpjas citur - mūsu pašu attieksmē pret šo partneri vai seksuālam attiecībām vispār, vai seksuālo attiecību uztvere kaut kāda ziņā ir negatīva, kā rezultātā rodas pārāk liels uztraukums, kauns, bailes, sāpes un citas nepatīkamas izjūtas, kas traucē ļauties tuvībai. Tas nozīmē, ka mēs ciešam no psiholoģiskām problēmam, kuras izpaužas seksualitatē un seksuālajā uzvedibā.

Konkrētajā gadījumā, es meklētu speciālistu, kurš man palīdzētu saprast pašai sevi un tādējādi - savas grūtības, jo universālas receptes nav. Mēs esam pārāk individuāli un sarežģīti, tādēļ katram sevi jāiepazīst pašam. Tiklīdz var atšifrēt grūtību cēloni, nāks atbilde, kā to pārvarēt, vai arī tā vienkārši pazudīs.

Ar cieņu, daktere Anita Plūme.

DELFI pateicas par sadarbību Latvijas Ģimenes Centra ārstiem. Turpmāk kopīgi meklēsim atbildes uz taviem jautājumiem par dzimumattiecību problēmām. Jautājumus sūti uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv. Garantējam anonimitāti.

Latvijas Ģimenes centra adrese: Rīga, Kaņiera 10a. Tālruņi reģistratūrā: 7132165 un 7132164.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!