Foto: Shutterstock

Krāšņām un pāra izsapņotām kāzām visbiežāk ir nepieciešami arī samērā lieli finansiāli līdzekļi. Tomēr, organizējot savu īpašo dienu, ir iespējams vērā ņemami ietaupīt, ja tiek izmantoti visdažādākie knifiņi, kas samazina svētku izmaksas. Turpinājumā sadarbībā ar portālu Precos.lv piedāvājam noderīgus ieteikumus, kā ietaupīt, plānojot kāzu dienu!

1. Nebaidieties kaulēties! Kādreiz kaulēšanās tika uzskatīta par sliktu toni, taču pēdējos gados tā ir kļuvusi par pavisam pieņemamu lietu. Varat bez sirdsapziņas pārmetumiem kaulēties, piemēram, ar viesu nama īpašniekiem gadījumā, ja svinībām īrējat tā telpas uz vairākām diennaktīm.

2. Izvēlieties svinēt kāzas darba dienā! Brīvdienu cenrādis jebkuram pakalpojumam ir augstāks kā darba dienās lielāka pieprasījuma dēļ. Savukārt, svinot kāzas darba dienā, ir iespējams saņemt pakalpojumus pat ar 50 procentu atlaidi.

3. Rīkojiet kāzas laukos vai mazpilsētā! Svinību vietas, kas atrodas tālāk no Rīgas, nav tik pieprasītas, un to cenas ir pieejamākas.

4. Apziniet draugus un paziņas, iespējams, viņiem ir radi vai draugi, starp kuriem atrodami viesu namu īpašnieki, kāzu muzikanti vai fotogrāfi, kuri saviem draugiem piedāvātu atlaidi.

5. Ielūkojieties atlaižu portālos! Tajos bieži atrodami saistoši piedāvājumi svinību vietām, fotogrāfu pakalpojumiem, kā arī kāzu apģērbam.

6. Izpētiet interneta veikalu piedāvājumu, kurā nereti atrodamas kāzu kleitas un uzvalki ar lielām atlaidēm. Ieskatieties arī ārzemju portālos, varbūt lētāk būs pasūtīt kleitu internetā no ASV un pie šuvējas to pielāgot savam augumam, nevis iegādāties to Latvijā? Tiesa, jau laikus nodrošinieties pret visām ķibelēm, kas var gadīties, iegādājoties apģērbu internetā, kā arī nelūkojieties pēc tērpa pēdējā mirklī!

7. Īrē līgavas kleitu! Kāzu kleitu saloni piedāvā īrētās kleitas iešūt un pielāgot augumam. Šādi varēsi ietaupīt līdz pat vairākiem simtiem eiro, jo kāzu kleitu īres cenas pieejamas, sākot no 70 eiro.

8. Pašu gatavoti ielūgumi. Tie būs daudz personiskāki un sirsnīgāki nekā veikalā iegādātas kartītes. Dažādus pašu gatavotu kāzu ielūgumu paraugus iespējams atrast internetā.

9. Ja nevēlaties nodarboties ar līmēšanu, griešanu un rotāšanu, izveidojiet kāzu ielūgumu elektroniski! Nav jābūt datora speciālistam, lai izgatavotu elektroniski sūtāmu ielūgumu. Pietiek ar skaistu fona bildi, ielūguma tekstu un mazliet izdomas, kā to visu sakombinēt. Tā izdosies ietaupīt arī uz pastmarku rēķina.

10. Ja lielāko daļu kāzu viesu satiekat ikdienā, nesūtiet ielūgumus pa pastu, bet nododiet personīgi!

11. Galda dekorus iegādājieties laicīgi lielveikalu atlaižu laikā un vēlāk pārdodiet tos internetā. Tā atgūsiet daļu no ieguldītās naudas!

12. Plānojot ēdienkarti, iekļaujiet tajā sezonas dārzeņus un augļus, vistas gaļu. Tāpat varat ieteikt ēdinātājiem, piemēram, iegādāties cūkgaļu no kādas zemnieku saimniecības, kas piedāvā zemāku cenu gaļai, ja tā tiek pirkta lielākā daudzumā.

13. Pirms alkohola iegādes konsultējieties ar bārmeni vai viesmīli, kurš palīdzēs izrēķināt nepieciešamā alkohola daudzumu.

14. Ja labi pazīstat lielāko daļu viesu, zināsiet, kādu alkoholu viņi labprātāk lieto. Tas palīdzēs aprēķināt iegādājamā alkohola daudzumu, jo ir cilvēki, kuri lieto tikai stipros dzērienus vai tikai vīnu. Tā iespējams izvairīties, piemēram, no liekas vīna iegādes, ja zināt, ka jūsu viesi parasti to nedzer.

15. Plānojot friziera un grima mākslinieka apmeklējumu, pārdomājiet, vai kāds no jūsu paziņām nesniedz šādu pakalpojumu! Varbūt varat sarunāt, ka draudzene sapucē līgavu, vedējmāti un vecākus un šo viņas pakalpojumu pieņemat kā kāzu dāvanu?

16. Friziera un grima pakalpojumus iespējams iegādāties arī kādā no kolektīvās iepirkšanās portāliem. Tikai, iegādājoties šādu pakalpojumu, noteikti dodieties arī izmēģinājuma vizītē, lai kāzu dienā jūs nesagaida nepatīkams pārsteigums.

17. Izvēloties kāzu muzikantus, pārdomājiet, kādu mūziku vēlaties dzirdēt. Varbūt lētāk ir izvēlēties pazīstamu DJ, kas atskaņos ne tikai latviešu, bet arī ārzemju mūzikas šedevrus?

18. Ir muzikanti, kuri pakalpojumā iekļauj arī vakara atraktīvās daļas vadīšanu, organizējot dažādas spēles viesiem. Tas noteikti būs lētāk kā algot atsevišķu vakara vadītāju, un dos iespēju vedējiem atvilkt elpu.

19. Gredzeni ir simbols, ar kuru jums būs jāsadzīvo ik dienu, tādēļ, izvēloties sev piemērotākos gredzenus, esiet uzmanīgi ar taupīšanu, lai vēlāk nav tā, ka svarīgākais laulības simbols jums nemaz nepatīk.

20. Ja vēlaties izgatavot paši savus unikālos gredzenus, apjautājieties tuviniekiem par iespējamiem izejmateriāliem! Daudziem mājās ir nevajadzīgas un salūzušas zeltlietas, ko iespējams izkausēt un pārliet gredzenos.

21. Gaumīgus gredzenus par izdevīgākām cenām iespējams atrast arī internetā, bet tad jābūt drošiem par izmēru. Noskaidrojiet to jau iepriekš!

22. Domājot par fotogrāfa pakalpojumiem, izvērtējiet vairākus fotogrāfus un iepriekš lūdziet parādīt viņu kāzu portfolio. Bieži iespējams atrast vienādas kvalitātes fotogrāfus par ļoti atšķirīgām cenām.

23. Noalgojiet fotogrāfu tikai svinību ceremonijai un, ja vēlaties, pēc tās dodaties ar viesiem uz foto salonu, lai iegūtu kvalitatīvas salona bildes.

24. Lai ietaupītu uz kāzu auto, padomājiet, vai kādam no jūsu draugiem nav gana ekskluzīvs un jums tīkams auto. Varbūt varat to aizņemties?

25. Izvēloties florista pakalpojumus, meklējiet tos ārpus Rīgas! Pierīgā vai tālāk florista pakalpojumu cena būs ievērojami zemāka, pat ja lūgsiet floristam atvest ziedus jums uz mājām.

26. Labākais veids, kā ietaupīt uz ziedu rēķina, ir izvēlēties sezonas ziedus. Vasarā tās var būt, piemēram, margrietiņas, kuras varbūt paši varat iepriekšējā vakarā piegādāt floristam.

27. Domājot par baznīcas dekorēšanu, noskaidrojiet, vai tajā dienā nav paredzamas vēl kādas kāzas. Varbūt varat vienoties ar citiem pāriem par šo izmaksu dalīšanu?

28. Visbeidzot, varbūt jūsu māsa, brālis vai kāds cits radinieks plāno kāzas tuvākajā laikā? Apspriediet jautājumu par dubultkāzu rīkošanu. Ja jūsu viesu saraksti ir līdzīgi un esat ļoti labās attiecībās ar otru pāri, tā būtu ļoti laba iespēja, kā samazināt kāzu izdevumus vismaz uz pusi. Lai izdodas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!