Kāds pāris pie brokastu galda. Viņš: “Izlasīji kritiķa komentāru par jauno teātra izrādi?” Viņa, nedaudz paceļot acis: “Jā, asprātīgi uzrakstīts, vai ne?” Un atkal iedziļinās laikrakstā. Tavuprāt, bezcerīgi mietpilsoniska svētdienas idille? Patiesībā - ikdienas romantika, saka profesors Gotmans.
Iemet monētiņu savā emociju krājkasītē

“Vairums ļaužu domā, ka pusdienas sveču gaismā radītu lielāku intimitāti. Taču ir simtiem citu sīku veidu, kā ikdienā vērsties vienam pie otra, lai tuvības sajūtu padarītu vēl ciešāku.” Un nemaz nav jāmeklē pasakainas oāzes, lai izjustu mīlas romantiku ikdienā.

Gotmans izpētījis, ka labās laulībās partneriem vidēji var notikt līdz pat 70 mijiedarbības veidiem desmit minūšu laikā, savukārt attiecībās uz krīzes robežas komunikāciju mijiedarbība notiek desmit reižu mazāk. Zinātnieks šos miniatūros uzmanības apliecinājuma momentus salīdzina ar monētiņu, ko partneri iemet savās “emociju krājkasītēs”, kuru iekrājumi tiek iztukšoti krīzes situācijās.

Tie var būt pieskārieni, apskāvieni, skatiens, mīļi vārdi, žesti, mīmika, vai arī, ja partneris atrodas tālu prom, - saziņa, izmantojot telekomunikāciju sakarus (mobilās īsziņas, telefona sarunas, e-pasts utt.).

Vislielāko prēmiju emociju krājkasītei sniedz saruna ar vienkāršo jautājumu: “Kā tev pagāja diena?” Jo vairāk pāris spēj mājās atnesto stresu mīkstināt un neielaist abu attiecībās, jo labāk viņu mīlestībai.

20 līdz 30 minūtes ik dienas vajadzētu veltīt šādai apjautāšanās sarunai, iesaka profesors Gotmans. Sarunas laikā vajadzētu pilnībā pievērsties partnerim (acu kontakts, pārjautāšana, pieskārieni utt.), izrādīt sapratni, atbalstu, iejūtību, uzmundrinājumu, un – kas pavisam svarīgi – nepārcensties ar padomiem!

Vislabāk no padomu došanas šajā sarunā atturēties, jo pēdējais, ko otrs gribētu dzirdēt būtu apmēram šādi ieteikumi: “Pārāk daudzas virsstundas? Pasaki savam bosam, ka tu ilgāk to vairs necietīsi!” It īpaši vīriešiem patīk izvilkt šādus padomus kā trusi no cepures, taču viņi neapzinās, ka tādējādi partnerei liek saprast, ka viņas problēma nav nekāda problēma.

Šīs sarunas mērķis ir paraudāt otram uz pleca vai drusku “pačinkstēt” mīļotajam, lai saņemtu glāstus un balzamu dvēselei no tuva cilvēka, nevis lietišķus ieteikumus. Iegūtais ir sajūta, ka tu tiec saprasts. Tādi ir šie mazie acumirkļi - ar tālejošu iedarbību!

Turpmāk lasiet Noslēpums nr.3: Vienlīdzīga ietekme visu atvieglo

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!