Vienlīdzība mīlestībā - mūsdienās šim jautājumam vairs nevajadzētu izraisīt diskusijas. 35 procenti vīriešu Gotmana pētījumos ietilpst kategorijā “jaunais vīrietis” – īstens partneris, kuram nekādas problēmas nesagādā ar dzīvesbiedri dalīt ne tikai gultu, galdu un rēķinu bankā, bet arī ietekmi.
Veiksmīgas laulības pamatā – vienlīdzīgi dalīta ietekme

Tomēr, kā norāda profesors Džons Gotmans, divās laulībās no trim vēl joprojām valda gluži savādāka situācija: sievietei ir tiesības izlemt, ko ģimene ēdīs pusdienās, taču ārpus virtuves tikai vīrieša viedoklim ir likuma spēks.

Konfliktu situācijās šie vīrieši reaģē ar izturēšanos, ko Gotmans nodēvējis par tipisku “četriem apokalipses jātniekiem”, jo tie spēj sagraut mīlestību jebkurās attiecībās: viņš ignorē partneri, pāriet aizsardzības pozīcijā, kritizē viņu vai arī atbild ar ciniskiem, aizvainojošiem aizrādījumiem.

Šādai attieksmei ir liktenīgas sekas. Statistika liecina, ka šiem vīriešiem draud 81 procentu liela iespēja agri vai vēlu stāvēt pie savas mīlestības drupām. Protams, ka sievietes šai ziņā nemaz nav labākas. Tomēr apgrieztais variants, kad viņa pieņem lēmumus, nerēķinoties ar viņa viedokli, notiek daudz retāk.

“Savā pētījumā mēs pārliecinājāmies, ka vairums sieviešu pakļaujas partnera ietekmei un piekāpjas viņa viedoklim,” skaidro Gotmans. “Savukārt daudzi vīrieši, kuri nepakļaujas savas partneres ietekmei, dara to neapzināti.” Tieši otrādi: bieži vien viņi ir īsteni dzimumu līdztiesības atbalstītāji – taču tikai teorētiski.

Šeit var līdzēt tikai viens: “Problēmas apzināšanās un tās apspriešana ar partneri ir vislabākais variants ikvienam, kuram ir grūtības ar cita viedokļa pieņemšanu,” iesaka Gotmans.

Sliktus ieradumus neizmainīsi vienas nakts laikā. Taču darbs dara darītāju, tādēļ konfliktsituācijās pamēģini iejusties partnera ādā. Kā tu justos viņa vietā? Arī mīlestībā bez vienlīdzības neiztikt. Ir jāmāk līdztiesīgi dalīt ietekmi, lai gūtu mīlestības peļņu!

Turpmāk lasiet Noslēpums nr.4: Laimīgais padodas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!