Diemžēl visas attiecību problēmas nevar ietilpināt kategorijā: “Kurš šodien mazgās traukus?”. Daži kopdzīves attiecību jautājumi ir tik sarežģīti, ka par tiem rodas jaunas domstarpības ik pēc pāris nedēļām. Un katru reizi abi netiek ne soli tālāk, izvirzot vienus un tos pašus argumentus.
Kā atšķirīgus uzskatus dabūt zem vienas cepures?

Profesors Gotmans skaidro, ka šādu domstarpību iemesls ir kas vairāk, nekā tikai partnera stūrgalvība vai kaprīzes. Šeit saduras dažādas pasaules, fundamentāli priekšstati par vērtībām, kuri ir pārāk atšķirīgi, lai neizraisītu sadursmi.

Kāds piemērs: Filipam un Annai mūžīgi sanāk saķeršanās naudas jautājumos. Viņa to pilnīgi bezjēdzīgi izsviež vējā (tā domā Filips), bet viņš ir briesmīgs skopulis (domā Anna). Pie tam abi ir finansiāli labā situācijā. Šķiet, nav iemesla nepārtraukti plūkties naudas dēļ. Kas patiesībā slēpjas aiz šādiem strīdiem?

Anna: “Es smagi strādāju un tādēļ gribu šo naudu iztērēt savām ērtībām un izklaidei. Ja nemitīgi domāsi par saimnieciskām lietām, kad tad baudīsi dzīvi?” Filips turpretī: “Tieši tā rīkojās mani vecāki – visu nopelnīto naudu bezrūpīgi izšķērdēja. Tagad, kad abi ir pensijā, viņiem klājas grūti. Es nevēlos sev tādas vecumdienas.”

Pirmais solis skaidrības ieviešanā: izzināt savu un partnera vērtību sistēmu un runāt par to. Tiklīdz aptversi, kas slēpjas aiz partnera vēlmēm, būs vieglāk pieņemt viņa rīcību. Annas mērķis ir baudīt dzīvi, izmantojot krietni nopelnīto naudu, savukārt Filipam svarīgāka ir drošība nākotnē – un abiem šī viņu personības daļa ir pārāk svarīga, lai no tās atteiktos.

Attiecīgi seko otrais solis: vienoties ar partneri, ka neviens no viņiem nemēģinās otru mainīt, jo tas, tāpat kā mēģinājums atteikties no savas ēnas, ir bezjēdzīgi.

Viens no lielākajiem mīlestības apliecinājumiem ir mini-kompromiss. Tā, piemēram, Anna nemēģinās Filipu pārliecināt, lai viņš tērē vairāk naudas izklaidēm, savukārt viņš pārstās kritizēt viņu par dažādiem pirkumiem, kas paredzēti komforta uzlabošanai.

Un teiksim pavisam atklāti: pilnīga domu saskaņa būtu tikpat garlaicīga, kā dzīve kopā ar savu spoguļattēlu!

Turpmāk lasiet Noslēpums nr.6: Uzzīmējiet mīlestības karti

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!